Belföld
[5574]
Belföldi, általam válogatott cikkek, írások.
|
Bulvár | Celeb
[149]
Érdekesebb bulvár hírek.
|
Bűnügy
[395]
Bűnügyi hírek, információk
|
Csináld magad
[1]
Barkácsolási ötletek
|
Extrém
[316]
Extrém, megdöbbentő hírek.
|
Egészség | Életmód
[752]
Egészséggel, életmóddal, kapcsolatos hírek, információk, tanácsok.
|
Érdekes | Különleges | Rejtélyes
[982]
Érdekes, különleges, rejtélyes esetek, ironikus, vicces, humoros hírek, információk. írások.
|
Európai Unió
[193]
Hírek az Európai Unióból
|
Gasztro | Recept
[4243]
Gasztronómiai hírek, információk, receptek.
|
Gazdaság
[468]
A gazdasági élet hírei
|
Horgász
[1264]
Horgászoknak szóló hírek, információk.
|
Játék, -pihenés, -szórakozás
[160]
Ötletek, ajánlott oldalak, programok.
|
Jó tudni!
[2431]
Fontos, hasznos információk, határidők, változások, tanácsok. Programok, rendezvények.
|
Kommentár | Reakció | Vélemény
[1380]
Kritikus írások, vélemények, reakciók, a magyar politika és közélet cselekedeteire, visszásságaira.
|
Politika
[666]
Politikai jellegű hírek információk
|
Receptek sonkapréshez
[29]
Receptek, leírások házi húskészítmények (felvágott, sonka, disznósajt, stb.)sonkapréssel történő elkészítéséhez
|
Számítástechika | IT
[4176]
Hírek, újdonságok, tippek, trükkök, ajánlások, stb.
|
Történelem | Kultúra
[919]
Történelmi és kulturális vonatkozású hírek, információk.
|
Tudomány | Technika
[3028]
Újdonságok, felfedezések, új kutatási eredmények, érdekességek.
|
Választások
[405]
Országgyűlési, önkormányzati és EU választások előkészületeivel, lebonyolításával összefüggő hírek, információk.
|
Világ
[3368]
Nemzetközi, általam válogatott cikkek, írások.
|
Weboldalam hírei
[57]
Tájékoztatás a honlapon történt változásokról.
|
- 000 December
- 2012 Augusztus
- 2012 Szeptember
- 2012 Október
- 2012 November
- 2012 December
- 2013 Január
- 2013 Február
- 2013 Március
- 2013 Április
- 2013 Május
- 2013 Június
- 2013 Július
- 2013 Augusztus
- 2013 Szeptember
- 2013 Október
- 2013 November
- 2013 December
- 2014 Január
- 2014 Február
- 2014 Március
- 2014 Április
- 2014 Május
- 2014 Június
- 2014 Július
- 2014 Augusztus
- 2014 Szeptember
- 2014 Október
- 2014 November
- 2014 December
- 2015 Január
- 2015 Február
- 2015 Március
- 2015 Április
- 2015 Május
- 2015 Június
- 2015 Július
- 2015 Augusztus
- 2015 Szeptember
- 2015 Október
- 2015 November
- 2015 December
- 2016 Január
- 2016 Február
- 2016 Március
- 2016 Április
- 2016 Május
- 2016 Június
- 2016 Július
- 2016 Augusztus
- 2016 Szeptember
- 2016 Október
- 2016 November
- 2016 December
- 2017 Január
- 2017 Február
- 2017 Március
- 2017 Április
- 2017 Május
- 2017 Június
- 2017 Július
- 2017 Augusztus
- 2017 Szeptember
- 2017 Október
- 2017 November
- 2017 December
- 2018 Január
- 2018 Február
- 2018 Március
- 2018 Április
- 2018 Május
- 2018 Június
- 2018 Július
- 2018 Augusztus
- 2018 Szeptember
- 2018 Október
- 2018 November
- 2018 December
- 2019 Január
- 2019 Február
- 2019 Március
- 2019 Április
- 2019 Május
- 2019 Június
- 2019 Július
- 2019 Augusztus
- 2019 Szeptember
- 2019 Október
- 2019 November
- 2019 December
- 2020 Január
- 2020 Február
- 2020 Március
- 2020 Április
- 2020 Május
- 2020 Június
- 2020 Július
- 2020 Augusztus
- 2020 Szeptember
- 2020 Október
- 2020 November
- 2020 December
- 2021 Január
- 2021 Február
- 2021 Március
- 2021 Április
- 2021 Május
- 2021 Június
- 2021 Július
- 2021 Augusztus
- 2021 Szeptember
- 2021 Október
- 2021 November
- 2021 December
- 2022 Január
- 2022 Február
- 2022 Március
- 2022 Április
- 2022 Május
- 2022 Június
- 2022 Július
- 2022 Augusztus
- 2022 Szeptember
- 2022 Október
- 2022 November
- 2022 December
- 2023 Január
- 2023 Február
- 2023 Március
- 2023 Április
- 2023 Május
- 2023 Június
- 2023 Július
- 2023 Augusztus
- 2023 Szeptember
- 2023 Október
- 2023 November
- 2023 December
- 2024 Január
- 2024 Február
- 2024 Március
- 2024 Április
- 2024 Május
- 2024 Június
- 2024 Július
- 2024 Augusztus
- 2024 Szeptember
- 2024 Október
- 2024 November
08:58:19 Tökéletes gofri – recept | |
Forrás: hvg.hu | Haulits Anikó | 2014.05.08. Gyerekkorunk nagy kedvence volt, aztán valahogy a süllyesztőbe került. Mostanában viszont újra kezd divatba jönni, s nemcsak a strandbüfékben. Gyorsan, egyszerűen elkészíthető otthon is, olcsó és a megszokott édes mellett sósan, sajtosan, zöldségesen is nyerő. Mielőtt nekilátnánk a tökéletes gofrinak, annyit azért meg kell jegyeznünk, hogy ha komolyan gondoljuk a dolgot, be kell szereznünk egy gofrisütőt (nem túl nagy beruházás, és hamar behozza az árát), amiben egyébként a rácsos, ropogós tésztán kívül más finomságot is készíthetünk. Fotó: Aréna2000 Egy kis gofri sztori Bármilyen furcsán is hangzik, a gofrit – vagy legalábbis egyenes ágú ősét – már a középkorban is sütötték. Eredetét a feljegyzések szerint flamand cukrászoknak köszönhetjük, akik igyekeztek az alapanyagokat minél gazdaságosabban felhasználni, így a maradék tésztát rácsozott vaslap közé öntötték, és megsütötték. Találunk utalásokat arra vonatkozóan is, hogy a gofrit a középkorban vallási ünnepekkor mozgó árusok kínálták. Vagyis az első ” street food-ok” egyike volt. Annyi biztos, hogy többféle recept ismert, különböző nemzetekhez kötődően. A belga-flamand változat élesztővel készül, és elég kiadós. A hollandok mindig használnak vajat a tésztához, a franciáknál pedig akár tájegységenként eltérhet – van ahol egészen vékonyan, ostyaszerűre sütik, van ahol kizárólag a négyszögletes rácsos forma a kötelező. De annyi biztos, mindegyik olyan jó, hogy egy morzsája sem marad.
Tippek, trükkök - Bármelyik receptet is választjuk, mindegyiknél nehézséget okozhat a megfelelő tésztamennyiség meghatározása. Többféle gofrisütő kapható – a hagyományos szögletes alakútól a szív vagy körformáig, de már állatmintásak is – általában a használati utasításban jelzik, milyen mennyiségű tészta az ideális. De inkább kevesebb legyen a tészta, mint több. Ez utóbbinál ugyanis a gofrisütő összezárásakor a felesleges mennyiség utat keres magának a sütőn kívül, ami nemcsak többlet takarítással jár, hanem akár el is veheti a kedvünket a gofrisütéstől. - Arra mindig ügyeljünk, hogy a gofri tésztáját krémesre, teljesen csomómentesre keverjük. - A gofri akkor igazán finom, ha kívül ropogós, belül puha, omlós – ezt az állagot akkor éri el, amikor már szép arany barnára sült mindkét oldala. A sütési idő függ a tészta fajtájától, vastagságától és a gofrisütő teljesítményétől is. - A kész gofrit mindig tegyük sütőrácsra, soha ne rakjuk egymásra, hogy a gőz szabadon tudjon távozni. Ha egymásra rakjuk, akkor a gofri elveszti ropogósságát, vizes, gumiszerű lesz. - A receptekben szereplő tejet helyettesíthetjük tejszínnel, tejföllel is. Bátran kísérletezzük ki a nekünk leginkább kedves ízeket és állagot. Sokan állítják, ha tej helyett vizet használunk, a gofri ropogósabb lesz. - Ha netán nem fogy el az összes frissen készült gofri, akkor légmentesen záródó dobozban pár napig eltartható, és a mélyhűtést is jól bírja. - A gofrit számtalan variációban tölthetjük, megpakolhatjuk. Nyomhatunk csak tejszínhabot rá, megszórhatjuk kókuszreszelékkel, jöhetnek a különböző szezonális gyümölcsök, de nagyon finom dzsemmel, kandírozott gyümölccsel, mogyoró- és túrókrémmel, vanilíapudinggal, csokoládé-vagy karamellöntettel, fagylaltgombóccal. - Ha sós gofrit készítünk, akkor már eleve a tésztája is lehet zöldséges, zöldfűszeres, hagymás. A sós változat tejföl, reszelt sajt után kiált, de persze kenhetünk rá a szardellapasztától a májkrémig mindenféle kencét. Mi készülhet még gofrisütőben? Ha csak ritkábban készítünk gofrit, akkor is megéri beruházni egy gofrisütőre, mert sok más tésztaféle is kikerülhet belőle. Bizonyára nem meglepő, de melegszendvics készítésére is tökéletesen megfelel. Készülhet benne lapcsánka (más néven tócsni) - igazán ropogósan, és a konyha sem lesz olajszagú. Tarkedlit is süthetünk benne, vagy kelt tésztát – kakaós vagy fahéjas csigát, krumplilángost. Ügyeljünk arra, hogy a sütő mindkét oldala alaposan ki legyen olajozva. Mindig tartsuk szem előtt, hogy a lapra kerülő tészta a sütő összezárásakor szétlapul, így annál mindig kisebb legyen, mint ami befedi a felületet.
Édes, ropogós alaprecept Hozzávalók ( 10 darabhoz): 10 dkg finomliszt 10 dkg cukor 12 dkg vaj 1 teáskanál sütőpor 4 egész tojás 2,5 dl tejföl ( tej vagy tejszín is lehet) 1 teáskanál vaníliaesszencia fél citrom finomra reszelt héja Elkészítés: A cukrot, a tojásokat, a vajat és a vaníliaesszenciát keverjük habosra. Forgassuk bele a tejfölt, szitáljuk hozzá a lisztet és a sütőport, végül a citromhéjat. Keverjük simára, és az így kapott tésztát süssük meg a gofrisütőben 5-6 perc alatt. Élesztős gofri Hozzávalók: 20 dkg finomliszt 1,2 dkg friss élesztő 2 tojás 2.5 dl tej 6 dkg vaj 3 evőkanál kristálycukor egy csipet só Elkészítés: A tejet langyosítsuk fel, adjunk hozzá egy evőkanál cukrot és futtassuk fel benne az élesztőt. A többi hozzávalót tegyük egy tálba, majd öntsük rá a felfuttatott élesztőt, keverjük simára, és kb. 45 percig hagyjuk kelni. Formázzunk kis gombócokat a megkelt tésztából, és tegyük gofrisütőbe. 12-14 perc alatt süssük arany barnára.
Sós gofri A fenti alapreceptek bármelyikéből hagyjuk el a cukrot (az élesztős változatnál csak az élesztő felfuttatásához szükséges mennyiséget hagyjuk meg). A cukor mennyiségének megfelelően adjunk a tésztához reszelt sajtot, vagy finomra reszelt zöldséget, apróra vágott zöldfűszert, olívabogyót, aszalt paradicsomot, kis kockákra vágott bacont, sonkát, hagymát - ahogy tetszik. Egyébként a sütési eljárás ugyanaz. Légiesen ropogós, vaj nélkül Hozzávalók: 15 kg finomliszt 2 tojás 2 dl tejszín ( tej is lehet) 2 evőkanál kristálycukor 1 teáskanál vaníliaesszencia 1 csomag sütőpor 1 csipet só Elkészítés: Válasszuk külön a tojás fehérjét és sárgáját. A fehérjét verjük kemény habbá. A sárgáját a cukorral verjük szinte fehéredésig. A habot és a sárgáját óvatosan forgassuk össze, szitáljuk bele a lisztet, adjuk hozzá a többi hozzávalót és keverjük csomómentesre. A megszokottnál egy kicsit kevesebb tésztát tegyünk a gofrisütőbe, mivel a sütőportól megnő. 4-5 percig süssük. Nagyon levegős és ropogós gofrit kapunk.
Extra tipp: Belgiumban és Hollandiában az eperszezonban tejföllel megkent gofrikra pakolják a friss, negyedelt eperszemeket. | |
|