Csütörtök, 2024-11-14, 07:59:35
Nyitólap Regisztráció
Üdvözöllek, Vendég
A fejezet kategóriái
Belföld [5574]
Belföldi, általam válogatott cikkek, írások.
Bulvár | Celeb [149]
Érdekesebb bulvár hírek.
Bűnügy [395]
Bűnügyi hírek, információk
Csináld magad [1]
Barkácsolási ötletek
Extrém [316]
Extrém, megdöbbentő hírek.
Egészség | Életmód [752]
Egészséggel, életmóddal, kapcsolatos hírek, információk, tanácsok.
Érdekes | Különleges | Rejtélyes [982]
Érdekes, különleges, rejtélyes esetek, ironikus, vicces, humoros hírek, információk. írások.
Európai Unió [193]
Hírek az Európai Unióból
Gasztro | Recept [4243]
Gasztronómiai hírek, információk, receptek.
Gazdaság [468]
A gazdasági élet hírei
Horgász [1264]
Horgászoknak szóló hírek, információk.
Játék, -pihenés, -szórakozás [160]
Ötletek, ajánlott oldalak, programok.
Jó tudni! [2431]
Fontos, hasznos információk, határidők, változások, tanácsok. Programok, rendezvények.
Kommentár | Reakció | Vélemény [1380]
Kritikus írások, vélemények, reakciók, a magyar politika és közélet cselekedeteire, visszásságaira.
Politika [666]
Politikai jellegű hírek információk
Receptek sonkapréshez [29]
Receptek, leírások házi húskészítmények (felvágott, sonka, disznósajt, stb.)sonkapréssel történő elkészítéséhez
Számítástechika | IT [4176]
Hírek, újdonságok, tippek, trükkök, ajánlások, stb.
Történelem | Kultúra [919]
Történelmi és kulturális vonatkozású hírek, információk.
Tudomány | Technika [3028]
Újdonságok, felfedezések, új kutatási eredmények, érdekességek.
Választások [405]
Országgyűlési, önkormányzati és EU választások előkészületeivel, lebonyolításával összefüggő hírek, információk.
Világ [3369]
Nemzetközi, általam válogatott cikkek, írások.
Weboldalam hírei [57]
Tájékoztatás a honlapon történt változásokról.
Belépés
NÉVNAPOK
Kedvencek
  • Avast - My Avast
  • ChatGPT ingyen
  • Linkgyűjtemény készítő, megosztó ingyenes alkalmazás (eLink)
  • Elektronikus Eü-i Szolgáltatási Tér - EESZT: bejelentkezés
  • Erodium - Orvosi Betegirányító Rendszer
  • Facebook Videó letöltő
  • Fotómontázs, irható, online, free | PIXIZ
  • Fotókollázs, Fotókeret Online/Photo+Fan+Editor
  • Földmegfigyelési Információs Rendszer (FIR)
  • Free Picture Solutions
  • Google Térkép
  • Helyesírási tanácsadó
  • Honlap analízis-AnalayzerHQ
  • Honlakészítési leírások - TUTORIAL.HU
  • Honlap: Like és megosztás gombok, html kódok
  • Honlap,Tárhely: Ingyen
  • Horgászvideó.hu
  • Ikon konverter online - ICO Convert
  • Ingyen licenszes programok, naponta! - Giveaway Of The Day
  • Intel® Driver Update Utility
  • Internetsebesség-mérő (NMHH)
  • Ip cím_ Domain helymeghatározás
  • Ip cím - Global WHOIS Search
  • Kép konvertálása szöveggé – Free online OCR
  • Képeslapküldő: zenés képeslap és YouTube videó küldése
  • Képtömörítő Online Alkalmazás
  • Linkcsere Portál
  • Link rövidítő - Dygilinks.com
  • Link rövidítő - Google URL rövidítő
  • Link rövidítő - U.TO
  • MaNDa Téka - Magyar filmek a neten
  • McAfee | SiteAdvisor
  • Menetrend-MÁV ELVIRA
  • Mese- tv.hu - Gyerek tévék
  • Mértékegységek átváltása
  • Microsoft Update katalógus
  • MVM Fiók_Földgáz
  • Nikon D 3300 Letöltőközpont
  • OTP Bank
  • Óriásfájl küldése | Csatolom.hu
  • Proton Mail Bejelentkezés
  • PDF átalakító - smallpdf"
  • Samsung letöltések
  • SEO Tools-keersőoptimalizálás
  • nt
  • Szerencsejáték Zrt.- Online fogadás
  • Szimbólumok - billentyűzetről előhívható szimbólumok
  • Szimbólumok - Különleges írásjelek
  • Színkódok-HTML, 140 szín kódja
  • Teljesen ingyen, 150 link weboldalára!
  • Telekom Fiók - belépés
  • TV Szombathely - élő adás
  • uCoz Facebook Oldala
  • uCoz Fórum
  • uNet Online Munkaasztal
  • Útvonaltervezés - Topolisz
  • Videa.hu - videók, videó-feltöltés
  • Videóletöltő - online, ingyenes
  • Vodafone - Bejelentkezés
  • Webmester-Google
  • Weboldal keresőoptimalizálási audit ingyen! | seoceros.com
  • Weboldal tartalomelemzés, javaslat a gyorsabbá tételéhez | PageSpeed Insights
  • Website Monitoring Service: host-tracker.com
  • WebStatsDomain
  • Zene ingyenesen - YOUZEEK
  • Mentett bejegyzések
    Online Rádiók
    TV GO
    TV GO
    Statisztika

    Online összesen: 292
    Vendégek: 291
    Felhasználók: 1
    georgio
    Keresés
    Nyelvi Fordító
    Honlap ajánlása
    Időjárás

    Animált felhőkép
    Felhőkép
    Légszennyezettség
    Szombathely, Légszennyezettség, online, zöldhullám projekt,
    Időjárás | Balaton
    Balaton 30 napos előrejelzés
    Tavi Viharjelzés
    Balaton, Velencei-tó, Tisza-tó | Tavi Viharjelzés,- Előrejelzés
    Balaton: Horgászat
    Balatoni Horgászhelyek - Balatoni horgászhelyek adatbázisa

    Balatoni Horgászturisztikai Adatbázis - balatonihal.hu
    Szolunáris Tábla
    szolunáris tábla, szolunáris táblázat, szolunáris naptár, horgásznaptár,2023,
    Horgászjegy Online
    Horgászjegy.hu
    MENETRENDEK.HU
    Vasúti és Volán menetrendek | Menetrendek.hu
    E-matrica vásárlás
    Online vásárlás: ematrica.nemzetiudij.hu
    ÚTINFORM
    Magyar Nonprofit Közút Zrt. - Útinform
    Útvonaltervező
    Google Útvbonaltervező - Google Térkép
    QR-kódom
    qr kód készítés
    Nyitólap » 2017 » Január » 17 » Tökéletes kolbász házilag – recept
    06:56:36
    Tökéletes kolbász házilag – recept

    Forrás: hvg.hu | Marton Levente | 2017.01.16.

    A tél nem éppen a gyümölcs- és zöldségözön ideje. Inkább a nehezebb műfajé: illatozó füstölt oldalasoké, vajpuha szalonnáké, fűszeres hurkáké, kolbászoké.

    Persze így az év elején hajlamosak vagyunk fogadkozni méregtelenítés, fogyókúra ügyekben, és fohászkodni némi akaraterőért, hogy ne vigyenek minket kísértésbe a disznótorosok. Bezzeg a régiek nem küzdöttek az elemekkel, tudták, hogy nehéz időkhöz nehéz ételek dukálnak. S noha az elmúlt években a telek kezdtek egykori önmaguk árnyékai lenni, a kiadós evészet maradt. Most viszont szavunk sem lehet, a tartós mínuszokban nem elég a nagykabát, belülről is fűteni kell.

    Bevermelős téli esték vacsoráival, hétvégi szívet-lelket-gyomrot melengető ebédekkel, rendes napindító kolbászos, szalonnás reggelikkel. Persze nem mindegy, hogy a hamaroldalasok, füstaromás húsok korában megleljük-e a piacon, a környékünkön azt a megbízható árust, aki padláson szárított füstölt húsokkal, termelői kolbászokkal, friss vágásból való disznótorossal várja a vevőket. Ha megvannak a "nehezékek", már gyerekjáték beszerezni a tucatszám variálható káposztát, krumplit, édesburgonyát, sütőtököt, csicsókát, céklát, gesztenyét, birsalmát, körtét, gyökérzöldséget, hiszen télvíz idején leginkább ezeket találjuk s tálaljuk.

    Füst nélkül házilag

    Apropó, kolbász. Piacon, csarnokban kóricálva, henteseket járva füstöltkolbász-nagyhatalomnak tekinthetjük kis hazánkat, ám a kényesebb műfaj, a sütnivaló kolbász dolgában már nem állunk ennyire jól. Jó sütőkolbászt venni csaknem akkora feladat, mint rendes parizert, virslit szerezni.

    A fény a téli sötétségben, hogy ha elsőre nem is hinnénk, de nagyon egyszerű otthon készíteni. Disznó sem kell hozzá, legalábbis egy egész jószág biztosan nem, mindössze pár kiló sertéshús, némi szalonna vagy háj, fűszerek és bél, amelybe tölthetjük. Ez utóbbi régebben hiánycikk, s ezáltal komoly buktató volt, mert sütőkolbászt műbélbe tölteni a kolbászhagyomány lábbal tiprása. Szerencsére ma már nincs ilyen probléma, minden piacon szép kínálat áll rendelkezésre, úgy hosszra, miként átmérőre nézve is. Kell még nyilván egy hurkatöltővel felszerelhető húsdaráló is, de ez nem befolyásolja közvetlenül a kolbász ízét, aki meg otthon tervez kolbászt tölteni, az bölcs ember, s mint ilyen nem feledkezik meg róla. Sütőkolbászból rengeteg fajta van, ezen a téren nagyon erősek a franciák és az olaszok. Nálunk a paprikadiktatúra a friss kolbászok ízét is uralja, holott egy egész kolbászuniverzum létezik pirospaprika nélkül. Sápatagabbak, ez igaz, de az ízük miatt nem kell pirulniuk, csak majd a serpenyőben.

    Igencsak szeretni való a csángó közvetítéssel megismert csomboros kolbász, amely moldvai gyökerű, de Erdélybe is bevette magát. Mivel csombort lehet kapni frissen is, szárítottan is, a recept minden nehézség nélkül elkészíthető. Persze ilyentájt leginkább marad a szárított. Ebben az esetben alkalmazzunk egy kis trükköt: száraz, forró serpenyőben pirítsuk a száraz fűszert egy-két percig, de ügyeljünk, meg ne égjen. A beszikkadt olajok ennyi hőtől magukhoz térnek, vad illatozásba kezdenek, s igencsak vonzó illatfelhő kíséretében vonulnak a kolbászkeverékbe.

    ©

    Csomboros, fokhagymás sütőkolbász

    Hozzávalók:

    3 kg sertéslapocka

    0,8-1 kg sertésszalonna (nem füstölt!)
    1 fej fokhagyma
    4-5 evőkanál (1-2 tasak) csombor
    2-3 evőkanál só
    1-2 csapott evőkanál durvára darált, vagy inkább zúzott feketebors (aki sokat ad a látványra, használjon színes borskeveréket)

    Elkészítés:

    1. A lapockát meg a szalonnát daraboljuk fel, és daráljuk le. Keverjük hozzá az összes fűszert – szárított csombornál ne feledjük a fentebb említett serpenyős trükköt –, dolgozzuk össze alaposan, s ezzel lényegében készen is vagyunk.
    2. Az egyetlen komplikáltabb feladat a kolbászbél kiáztatása, átöblítése langyos vízzel – hajlamos ugyanis erősen sósnak lenni –, majd felhúzása a hurkatöltő csövére. Egy-két szál kolbászt lehet, hogy elrontunk, de ez a tanulópénz, ráadásul csak képletesen értve, hiszen a kolbászhús nem vész kárba, csupán ki kell fejteni a túltöltés következtében kihasadt bélből, s indulhat a következő próbálkozás. Ha kész, hütőben várhat a sorára (a fagyasztást is jól bírja). Nem feltétlenül szükséges hozzá hurkát szereznünk, kiváló ebéd-vacsora pld. hagymás tört krumplival, párolt káposztával vagy céklasalátával, netán csak mustárral.
    Kategória: Gasztro | Recept | Megtekintések száma: 747 | Hozzáadta: georgio | Tag-ek(kulcsszavak): sütni való kolbász, Csomboros, recept, házilag, kolbász, receptek, Fokhagymás, sütőkolbász, készítése, tökéletes | Helyezés: 0.0/0