Péntek, 2024-04-26, 09:26:16
Nyitólap Regisztráció
Üdvözöllek, Vendég
A fejezet kategóriái
Belföld [5504]
Belföldi, általam válogatott cikkek, írások.
Bulvár | Celeb [149]
Érdekesebb bulvár hírek.
Bűnügy [380]
Bűnügyi hírek, információk
Csináld magad [1]
Barkácsolási ötletek
Extrém [313]
Extrém, megdöbbentő hírek.
Egészség | Életmód [750]
Egészséggel, életmóddal, kapcsolatos hírek, információk, tanácsok.
Érdekes | Különleges | Rejtélyes [980]
Érdekes, különleges, rejtélyes esetek, ironikus, vicces, humoros hírek, információk. írások.
Európai Unió [182]
Hírek az Európai Unióból
Gasztro | Recept [4049]
Gasztronómiai hírek, információk, receptek.
Gazdaság [428]
A gazdasági élet hírei
Horgász [1227]
Horgászoknak szóló hírek, információk.
Játék, -pihenés, -szórakozás [155]
Ötletek, ajánlott oldalak, programok.
Jó tudni! [2407]
Fontos, hasznos információk, határidők, változások, tanácsok. Programok, rendezvények.
Kommentár | Reakció | Vélemény [1361]
Kritikus írások, vélemények, reakciók, a magyar politika és közélet cselekedeteire, visszásságaira.
Politika [594]
Politikai jellegű hírek információk
Receptek sonkapréshez [27]
Receptek, leírások házi húskészítmények (felvágott, sonka, disznósajt, stb.)sonkapréssel történő elkészítéséhez
Számítástechika | IT [4064]
Hírek, újdonságok, tippek, trükkök, ajánlások, stb.
Történelem | Kultúra [916]
Történelmi és kulturális vonatkozású hírek, információk.
Tudomány | Technika [2947]
Újdonságok, felfedezések, új kutatási eredmények, érdekességek.
Választások [376]
Országgyűlési, önkormányzati és EU választások előkészületeivel, lebonyolításával összefüggő hírek, információk.
Világ [3303]
Nemzetközi, általam válogatott cikkek, írások.
Weboldalam hírei [57]
Tájékoztatás a honlapon történt változásokról.
Belépés
NÉVNAPOK
Kedvencek
  • Avast - My Avast
  • ChatGPT ingyen
  • Linkgyűjtemény készítő, megosztó ingyenes alkalmazás (eLink)
  • Elektronikus Eü-i Szolgáltatási Tér - EESZT: bejelentkezés
  • Erodium - Orvosi Betegirányító Rendszer
  • Facebook Videó letöltő
  • Fotómontázs, irható, online, free | PIXIZ
  • Fotókollázs, Fotókeret Online/Photo+Fan+Editor
  • Földmegfigyelési Információs Rendszer (FIR)
  • Free Picture Solutions
  • Google Térkép
  • Helyesírási tanácsadó
  • Honlap analízis-AnalayzerHQ
  • Honlakészítési leírások - TUTORIAL.HU
  • Honlap: Like és megosztás gombok, html kódok
  • Honlap,Tárhely: Ingyen
  • Horgászvideó.hu
  • Ikon konverter online - ICO Convert
  • Ingyen licenszes programok, naponta! - Giveaway Of The Day
  • Intel® Driver Update Utility
  • Internetsebesség-mérő (NMHH)
  • Ip cím_ Domain helymeghatározás
  • Ip cím - Global WHOIS Search
  • Kép konvertálása szöveggé – Free online OCR
  • Képeslapküldő: zenés képeslap és YouTube videó küldése
  • Képtömörítő Online Alkalmazás
  • Linkcsere Portál
  • Link rövidítő - Dygilinks.com
  • Link rövidítő - Google URL rövidítő
  • Link rövidítő - U.TO
  • MaNDa Téka - Magyar filmek a neten
  • McAfee | SiteAdvisor
  • Menetrend-MÁV ELVIRA
  • Mese- tv.hu - Gyerek tévék
  • Mértékegységek átváltása
  • Microsoft Update katalógus
  • MVM Fiók_Földgáz
  • Nikon D 3300 Letöltőközpont
  • OTP Bank
  • Óriásfájl küldése | Csatolom.hu
  • PDF átalakító - smallpdf"
  • Samsung letöltések
  • SEO Tools-keersőoptimalizálás
  • nt
  • Szerencsejáték Zrt.- Online fogadás
  • Szimbólumok - billentyűzetről előhívható szimbólumok
  • Szimbólumok - Különleges írásjelek
  • Színkódok-HTML, 140 szín kódja
  • Teljesen ingyen, 150 link weboldalára!
  • Telekom Fiók - belépés
  • TV Szombathely - élő adás
  • uCoz Facebook Oldala
  • uCoz Fórum
  • uNet Online Munkaasztal
  • Útvonaltervezés - Topolisz
  • Videa.hu - videók, videó-feltöltés
  • Videóletöltő - online, ingyenes
  • Vodafone - Bejelentkezés
  • Webmester-Google
  • Weboldal keresőoptimalizálási audit ingyen! | seoceros.com
  • Weboldal tartalomelemzés, javaslat a gyorsabbá tételéhez | PageSpeed Insights
  • Website Monitoring Service: host-tracker.com
  • WebStatsDomain
  • Zene ingyenesen - YOUZEEK
  • Mentett bejegyzések
    Online Rádiók
    TV GO
    TV GO
    Statisztika

    Online összesen: 1
    Vendégek: 1
    Felhasználók: 0
    Keresés
    Nyelvi Fordító
    Honlap ajánlása
    Időjárás

    Animált felhőkép
    Felhőkép
    Légszennyezettség
    Szombathely, Légszennyezettség, online, zöldhullám projekt,
    Időjárás | Balaton
    Balaton 30 napos előrejelzés
    Tavi Viharjelzés
    Balaton, Velencei-tó, Tisza-tó | Tavi Viharjelzés,- Előrejelzés
    Balaton: Horgászat
    Balatoni Horgászhelyek - Balatoni horgászhelyek adatbázisa

    Balatoni Horgászturisztikai Adatbázis - balatonihal.hu
    Szolunáris Tábla
    szolunáris tábla, szolunáris táblázat, szolunáris naptár, horgásznaptár,2023,
    Horgászjegy Online
    Horgászjegy.hu
    MENETRENDEK.HU
    Vasúti és Volán menetrendek | Menetrendek.hu
    E-matrica vásárlás
    Online vásárlás: ematrica.nemzetiudij.hu
    ÚTINFORM
    Magyar Nonprofit Közút Zrt. - Útinform
    Útvonaltervező
    Google Útvbonaltervező - Google Térkép
    QR-kódom
    qr kód készítés
    Nyitólap » 2013 » December » 31 » Tökéletes szerencsehozó lencse – recept
    16:36:57
    Tökéletes szerencsehozó lencse – recept
    Forrás: hvg.hu | H.A.-Gy.Zs | 2013.12.28.

    Lencsét enni az év első napján kötelező: nehogy már pont a saját szerencsénket pénecoljuk el. Ha mégsem hozná meg a várva várt bőséget és gazdagságot, legalább nem mi leszünk a hunyók.

    A néphagyomány szerint a lencse a szaporaságot, a termékenységet, bőséget, jólétet, a sok pénzt , a szerencsét jelképezi. Így az esztendő első napját minimum egy tál lencsével érdemes kezdeni. Ha esetleg a lottó ötöst mégsem vonzaná be, a minimál program, hogyha bekanalazzuk, legalább egész évben jut étel az asztalunkra. Emelhetjük a tétet malacsülttel – betúrja a szerencsét -, viszont több mint kockázatos ilyenkor szárnyasokat csipegetni, mert azok elkaparják a szerencsénket.

    Ezt a bőség dolgot már az ókoriak is pedzegették: a rómaiak lencsét tettek a halottaik mellé, hogy ne szűkölködjenek odaát. Manapság meg előszeretettel eszik újévkor az olaszok a töltött disznólábat lencsével, hogy evilági esélyeiket növeljék. Nem mellesleg az egyiptomi fáraók piramisában is találtak lencsére utaló ábrázolásokat.

    tökéletes recept

    Fotó: null


    A lencse az egyik legrégebbi kultúrnövény. Több mint 10 ezer éve ismeri az emberiség, és úgy 8 ezer éve termeszti is rendesen. Származása, fő termőterülete a Közel-Keletre tehető. Bár az egész világon ismert növény, máig is ebben a térségben fogyasztják belőle a legtöbbet. Hippokratész az ókorban gyógynövényként is számon tartotta. Nemhiába, hiszen bizonyított, hogy nagyon jó hatással van a májra, eltávolítja a méreganyagokat és segít lebontani a zsírokat.

    Úgy, hogy nem szerencsétlen ötlet bármikor máskor is a fazékba segíteni az év során. Magas az A- és B1 vitamin,a folsav tartalma, nagy mennyiségben megtalálható benne foszfor, kalcium, magnézium és vas. Fehérjetartalma is sokkal magasabb, mint a húsféléknek. Így vegáknak felér egy jó adag bifsztekkel.

    A szegények kaviárjaként is szokták emlegetni a lencsét. Az apróbb szemű zöldre – ami valójában inkább szürkés -, a franciák híres Puy-i termésére viszont éppen, hogy azt mondják, a lencsék kaviárja. A Közép-Franciaország Auvergne régiójához tartozó Velay völgyében óriási kultusza van ennek a fajtának. 2000 éve dédelgetik arrafelé, és vegyszermentesen nevelgetik sajátos mikroklímájukban a vulkanikus talajukon,ami különleges, diós, minerális ízt ad neki. Minden év július vége és szeptember közepe között betakarítási lázban ég az egész vidék. Csak csöndben jegyezzük meg, hogy van a franciáknak még rózsaszín lencséjük is. Sose találnák ki, hol: a pezsgőjéről híres Champagne vidékén.

    Sorolhatnánk még bőven a bőséghozó-féléket, mert lencséből több száz fajta létezik - csak Indiában 50 félét különböztetnek meg. Idehaza legismertebb a barna, a sárga és a zöld lencse, de egyre népszerűbb a vörös lencse is. Ez utóbbinak jóval rövidebb a főzési ideje, mint a lencsecsalád többi tagjáé, és előzetes áztatást sem igényel. A hüvelyesek nehezen emészthetők hírében állnak, ám a lencse a kivétel: sokkal könnyebben emészthető, mint a bab vagy a borsó. Aki pedig arra gondol, hogy lencselevest és főzeléket felváltva enni kicsit unalmas, annak bátran állíthatjuk: a lencse igazán sokféléképpen és változatosan elkészíthető alapanyag.

    Tippek, trükkök, fortélyok

    Ha az első forrás után leöntjük a vizet a lencséről, az érzékenyebbeknél sem okoz puffadást a lencsés étel. A lencsés fogásokat csak akkor sózzuk és ízesítsük, ha már elkészültek, mivel a só és a savanyú ízesítők meghosszabbíthatják a főzési időt, nehezebben puhul meg.

    A lencsét,függetlenül attól,hogy a biztonság kedvéért beáztattuk-e pár órára főzés előtt,vagy sem,mindig  hideg vízben tegyük fel főni.Így jobban meg tudja magát szívni nedvességgel. Soha ne forraljuk huzamosabb ideig nagy lángon abban a reményben, hogy hamarabb
    megpuhul. Egyrészt ez nem igaz, másfelől pedig szétnyílnak a lencseszemek, ami tálaláskor nem igazán gusztusos látvány.

    Ha lencsét vásárolunk, bármilyen meglepő is, de a kisebb szeműt válasszuk. Ez a finomabb, mivel az ízanyagok főképpen a lencse héjában találhatóak, így az apró szemekben ez arányaiban jobban érvényesül.

    A lencséhez a legtöbb zöldfűszer – rozmaring, kakukkfű, bazsalikom, tárkony, petrezselyem, babérlevél – nagyon jól harmonizál. Ecet helyett használjunk citromlevelet vagy balzsamecetet, sokkal selymesebb ízt érhetünk el.Szereti a tejfölt,tejszínt és a majonézt is.


    Fotó: aréna2000
    A lencse ízét nagyon jól kihangsúlyozza egy kevés mustár, valamint remek párosítás hozzá bármilyen füstölt hústermék. Főzeléket vagy levest készítve a végeredmény még ízesebb lesz, ha valamilyen füstölt hús főzőlevében fő a lencsénk.Szilveszterkor különösen ajánlott a füstölt csülök,de az egyszerű füstölt kolbász is megteszi.

    A szokásos főzeléken kívül készíthetünk belőle köretet, akár vegyesen rizzsel is, nemcsak finom, de mutatós is.A libanoni konyha kedvenc körete éppenséggel a lencsés,sáfrányos rizs.A lencsepástétom jól fűszerezve friss és pirítós kenyérrel is egyaránt finom. Salátaként magában és kísérőnek is kiváló vitamin és energiaforrás. A lencsefasírt pedig nemcsak vegetáriánus kedvenc lehet.

    A receptek előtt még egy szerencsehozó tipp: a lencsét mindig az óramutató járásának megfelelően, balról jobbra keverjük. Állítólag, ha elvétjük, balszerencsét hozhatunk a fejünkre.

    LENCSELEVES ASZALT SZILVÁVAL

    25 dkg lencse
    6 szem mag nélküli aszalt szilva
    3 db babérlevél
    1 közepes fej vöröshagyma
    2 dl tejszín
    1 evőkanál méz
    1 teáskanál mustár
    1 citrom leve és reszelt héja

    frissen őrölt fekete bors
    frissen reszelt szerecsendió

    A lencsét átválogatjuk, megmossuk és kétszer annyi vízzel, mint a lencse feltesszük főni. Beletesszük a babérlevelet és a megtisztított fej vöröshagymát egészben. Ha a lencse már félpuha, beledobjuk az aszalt szilvát és addig főzzük, amíg a lencse megpuhul. Kivesszük a vöröshagymát. Hozzáöntjük a tejszínt, a reszelt citromhéjat, belekanalazzuk a mézet, elkeverjük és egyet forralunk rajta. Levesszük a tűzről a levest, hozzáadjuk a sót, borsot, ízesítjük a mustárral, a szerecsendióval és a citromlével.

    VÖRÖS LENCSE FASÍRT

    40 dkg vörös lencse
    1 szikkadt zsemle
    1 egész tojás
    1 dl tej
    4 gerezd fokhagyma
    1 közepes fej vöröshagyma
    5 dkg finomliszt
    1 nagy csokor petrezselyem apróra vágva
    1 teáskanál mustár
    só, frissen őrölt fekete bors
    1 teáskanál pirospaprika
    1 teáskanál kurkuma
    zsemlemorzsa
    olaj a sütéshez

    A zsemlét tépjük apró darabokra és áztassuk be tejbe. A vörös lencsét főzzük puhára, majd szűrjük le és botmixerrel pépesítsük. A vöröshagymát vágjuk apró kockára és olajon pirítsuk meg, majd adjuk a lencséhez. Tegyük bele a többi hozzávalót, a tejbe áztatott zsemlét, a zúzott fokhagymát és alaposan dolgozzuk össze. Formáljunk belőle kis pogácsákat, forgassuk meg zsemlemorzsába és forró olajban süssük mindkét oldalát arany barnára.


    MAJONÉZES LENCSESALÁTA FÜRJTOJÁSSAL

    30 dkg lencse
    10 fürjtojás
    3 babérlevél
    10 cm-nyi póréhagyma vékony karikákra vágva
    1 dl tejföl
    2 dl majonéz
    1 teáskanál mustár
    2 teáskanál citromlé
    1 nagy csokor petrezselyem apróra vágva

    frissen őrölt fekete bors

    A lencsét puhára főzzük a babérlevéllel együtt. Ha megpuhult, leszűrjük és hagyjuk kihűlni. Közben megfőzzük keményre a fürjtojást. Alaposan összekeverjük a többi hozzávalót, majd hozzáadjuk a lencsét, és jól átforgatjuk. Egy mélyebb tálban tálaljuk, a félbe vágott tojásokkal rakjuk körbe a tál szélét. Behűtve tálaljuk. Igazi szilveszteri-újévi fogás.

    Tipp:Kifejezetten vígasz a másnapos gyomornak,ha elhagyjuk belőle a majonézt és a tojást. Ez esetben a póréhagymát is cseréljük le apróra vágott lilahagymára.




    Kategória: Gasztro | Recept | Megtekintések száma: 716 | Hozzáadta: georgio | Tag-ek(kulcsszavak): lencse tökéletes recept szilveszter | Helyezés: 0.0/0