Belföld
[5574]
Belföldi, általam válogatott cikkek, írások.
|
Bulvár | Celeb
[149]
Érdekesebb bulvár hírek.
|
Bűnügy
[395]
Bűnügyi hírek, információk
|
Csináld magad
[1]
Barkácsolási ötletek
|
Extrém
[316]
Extrém, megdöbbentő hírek.
|
Egészség | Életmód
[752]
Egészséggel, életmóddal, kapcsolatos hírek, információk, tanácsok.
|
Érdekes | Különleges | Rejtélyes
[982]
Érdekes, különleges, rejtélyes esetek, ironikus, vicces, humoros hírek, információk. írások.
|
Európai Unió
[193]
Hírek az Európai Unióból
|
Gasztro | Recept
[4243]
Gasztronómiai hírek, információk, receptek.
|
Gazdaság
[468]
A gazdasági élet hírei
|
Horgász
[1264]
Horgászoknak szóló hírek, információk.
|
Játék, -pihenés, -szórakozás
[160]
Ötletek, ajánlott oldalak, programok.
|
Jó tudni!
[2431]
Fontos, hasznos információk, határidők, változások, tanácsok. Programok, rendezvények.
|
Kommentár | Reakció | Vélemény
[1380]
Kritikus írások, vélemények, reakciók, a magyar politika és közélet cselekedeteire, visszásságaira.
|
Politika
[666]
Politikai jellegű hírek információk
|
Receptek sonkapréshez
[29]
Receptek, leírások házi húskészítmények (felvágott, sonka, disznósajt, stb.)sonkapréssel történő elkészítéséhez
|
Számítástechika | IT
[4176]
Hírek, újdonságok, tippek, trükkök, ajánlások, stb.
|
Történelem | Kultúra
[919]
Történelmi és kulturális vonatkozású hírek, információk.
|
Tudomány | Technika
[3028]
Újdonságok, felfedezések, új kutatási eredmények, érdekességek.
|
Választások
[405]
Országgyűlési, önkormányzati és EU választások előkészületeivel, lebonyolításával összefüggő hírek, információk.
|
Világ
[3369]
Nemzetközi, általam válogatott cikkek, írások.
|
Weboldalam hírei
[57]
Tájékoztatás a honlapon történt változásokról.
|
- 000 December
- 2012 Augusztus
- 2012 Szeptember
- 2012 Október
- 2012 November
- 2012 December
- 2013 Január
- 2013 Február
- 2013 Március
- 2013 Április
- 2013 Május
- 2013 Június
- 2013 Július
- 2013 Augusztus
- 2013 Szeptember
- 2013 Október
- 2013 November
- 2013 December
- 2014 Január
- 2014 Február
- 2014 Március
- 2014 Április
- 2014 Május
- 2014 Június
- 2014 Július
- 2014 Augusztus
- 2014 Szeptember
- 2014 Október
- 2014 November
- 2014 December
- 2015 Január
- 2015 Február
- 2015 Március
- 2015 Április
- 2015 Május
- 2015 Június
- 2015 Július
- 2015 Augusztus
- 2015 Szeptember
- 2015 Október
- 2015 November
- 2015 December
- 2016 Január
- 2016 Február
- 2016 Március
- 2016 Április
- 2016 Május
- 2016 Június
- 2016 Július
- 2016 Augusztus
- 2016 Szeptember
- 2016 Október
- 2016 November
- 2016 December
- 2017 Január
- 2017 Február
- 2017 Március
- 2017 Április
- 2017 Május
- 2017 Június
- 2017 Július
- 2017 Augusztus
- 2017 Szeptember
- 2017 Október
- 2017 November
- 2017 December
- 2018 Január
- 2018 Február
- 2018 Március
- 2018 Április
- 2018 Május
- 2018 Június
- 2018 Július
- 2018 Augusztus
- 2018 Szeptember
- 2018 Október
- 2018 November
- 2018 December
- 2019 Január
- 2019 Február
- 2019 Március
- 2019 Április
- 2019 Május
- 2019 Június
- 2019 Július
- 2019 Augusztus
- 2019 Szeptember
- 2019 Október
- 2019 November
- 2019 December
- 2020 Január
- 2020 Február
- 2020 Március
- 2020 Április
- 2020 Május
- 2020 Június
- 2020 Július
- 2020 Augusztus
- 2020 Szeptember
- 2020 Október
- 2020 November
- 2020 December
- 2021 Január
- 2021 Február
- 2021 Március
- 2021 Április
- 2021 Május
- 2021 Június
- 2021 Július
- 2021 Augusztus
- 2021 Szeptember
- 2021 Október
- 2021 November
- 2021 December
- 2022 Január
- 2022 Február
- 2022 Március
- 2022 Április
- 2022 Május
- 2022 Június
- 2022 Július
- 2022 Augusztus
- 2022 Szeptember
- 2022 Október
- 2022 November
- 2022 December
- 2023 Január
- 2023 Február
- 2023 Március
- 2023 Április
- 2023 Május
- 2023 Június
- 2023 Július
- 2023 Augusztus
- 2023 Szeptember
- 2023 Október
- 2023 November
- 2023 December
- 2024 Január
- 2024 Február
- 2024 Március
- 2024 Április
- 2024 Május
- 2024 Június
- 2024 Július
- 2024 Augusztus
- 2024 Szeptember
- 2024 Október
- 2024 November
16:36:57 Tökéletes szerencsehozó lencse – recept | |
Forrás: hvg.hu | H.A.-Gy.Zs | 2013.12.28. Lencsét enni az év első napján kötelező: nehogy már pont a saját szerencsénket pénecoljuk el. Ha mégsem hozná meg a várva várt bőséget és gazdagságot, legalább nem mi leszünk a hunyók. A néphagyomány szerint a lencse a szaporaságot, a termékenységet, bőséget, jólétet, a sok pénzt , a szerencsét jelképezi. Így az esztendő első napját minimum egy tál lencsével érdemes kezdeni. Ha esetleg a lottó ötöst mégsem vonzaná be, a minimál program, hogyha bekanalazzuk, legalább egész évben jut étel az asztalunkra. Emelhetjük a tétet malacsülttel – betúrja a szerencsét -, viszont több mint kockázatos ilyenkor szárnyasokat csipegetni, mert azok elkaparják a szerencsénket. Ezt a bőség dolgot már az ókoriak is pedzegették: a rómaiak lencsét tettek a halottaik mellé, hogy ne szűkölködjenek odaát. Manapság meg előszeretettel eszik újévkor az olaszok a töltött disznólábat lencsével, hogy evilági esélyeiket növeljék. Nem mellesleg az egyiptomi fáraók piramisában is találtak lencsére utaló ábrázolásokat. Fotó: null A lencse az egyik legrégebbi kultúrnövény. Több mint 10 ezer éve ismeri az emberiség, és úgy 8 ezer éve termeszti is rendesen. Származása, fő termőterülete a Közel-Keletre tehető. Bár az egész világon ismert növény, máig is ebben a térségben fogyasztják belőle a legtöbbet. Hippokratész az ókorban gyógynövényként is számon tartotta. Nemhiába, hiszen bizonyított, hogy nagyon jó hatással van a májra, eltávolítja a méreganyagokat és segít lebontani a zsírokat. Úgy, hogy nem szerencsétlen ötlet bármikor máskor is a fazékba segíteni az év során. Magas az A- és B1 vitamin,a folsav tartalma, nagy mennyiségben megtalálható benne foszfor, kalcium, magnézium és vas. Fehérjetartalma is sokkal magasabb, mint a húsféléknek. Így vegáknak felér egy jó adag bifsztekkel. A szegények kaviárjaként is szokták emlegetni a lencsét. Az apróbb szemű zöldre – ami valójában inkább szürkés -, a franciák híres Puy-i termésére viszont éppen, hogy azt mondják, a lencsék kaviárja. A Közép-Franciaország Auvergne régiójához tartozó Velay völgyében óriási kultusza van ennek a fajtának. 2000 éve dédelgetik arrafelé, és vegyszermentesen nevelgetik sajátos mikroklímájukban a vulkanikus talajukon,ami különleges, diós, minerális ízt ad neki. Minden év július vége és szeptember közepe között betakarítási lázban ég az egész vidék. Csak csöndben jegyezzük meg, hogy van a franciáknak még rózsaszín lencséjük is. Sose találnák ki, hol: a pezsgőjéről híres Champagne vidékén. Sorolhatnánk még bőven a bőséghozó-féléket, mert lencséből több száz fajta létezik - csak Indiában 50 félét különböztetnek meg. Idehaza legismertebb a barna, a sárga és a zöld lencse, de egyre népszerűbb a vörös lencse is. Ez utóbbinak jóval rövidebb a főzési ideje, mint a lencsecsalád többi tagjáé, és előzetes áztatást sem igényel. A hüvelyesek nehezen emészthetők hírében állnak, ám a lencse a kivétel: sokkal könnyebben emészthető, mint a bab vagy a borsó. Aki pedig arra gondol, hogy lencselevest és főzeléket felváltva enni kicsit unalmas, annak bátran állíthatjuk: a lencse igazán sokféléképpen és változatosan elkészíthető alapanyag. Tippek, trükkök, fortélyok Ha az első forrás után leöntjük a vizet a lencséről, az érzékenyebbeknél sem okoz puffadást a lencsés étel. A lencsés fogásokat csak akkor sózzuk és ízesítsük, ha már elkészültek, mivel a só és a savanyú ízesítők meghosszabbíthatják a főzési időt, nehezebben puhul meg. A lencsét,függetlenül attól,hogy a biztonság kedvéért beáztattuk-e
pár órára főzés előtt,vagy sem,mindig hideg vízben tegyük fel főni.Így
jobban meg tudja magát szívni nedvességgel. Soha ne forraljuk huzamosabb
ideig nagy lángon abban a reményben, hogy hamarabb Ha lencsét vásárolunk, bármilyen meglepő is, de a kisebb szeműt válasszuk. Ez a finomabb, mivel az ízanyagok főképpen a lencse héjában találhatóak, így az apró szemekben ez arányaiban jobban érvényesül. A lencséhez a legtöbb zöldfűszer – rozmaring, kakukkfű, bazsalikom, tárkony, petrezselyem, babérlevél – nagyon jól harmonizál. Ecet helyett használjunk citromlevelet vagy balzsamecetet, sokkal selymesebb ízt érhetünk el.Szereti a tejfölt,tejszínt és a majonézt is.
A szokásos főzeléken kívül készíthetünk belőle köretet, akár vegyesen rizzsel is, nemcsak finom, de mutatós is.A libanoni konyha kedvenc körete éppenséggel a lencsés,sáfrányos rizs.A lencsepástétom jól fűszerezve friss és pirítós kenyérrel is egyaránt finom. Salátaként magában és kísérőnek is kiváló vitamin és energiaforrás. A lencsefasírt pedig nemcsak vegetáriánus kedvenc lehet. A receptek előtt még egy szerencsehozó tipp: a lencsét mindig az óramutató járásának megfelelően, balról jobbra keverjük. Állítólag, ha elvétjük, balszerencsét hozhatunk a fejünkre. LENCSELEVES ASZALT SZILVÁVAL 25 dkg lencse A lencsét átválogatjuk, megmossuk és kétszer annyi vízzel, mint a lencse feltesszük főni. Beletesszük a babérlevelet és a megtisztított fej vöröshagymát egészben. Ha a lencse már félpuha, beledobjuk az aszalt szilvát és addig főzzük, amíg a lencse megpuhul. Kivesszük a vöröshagymát. Hozzáöntjük a tejszínt, a reszelt citromhéjat, belekanalazzuk a mézet, elkeverjük és egyet forralunk rajta. Levesszük a tűzről a levest, hozzáadjuk a sót, borsot, ízesítjük a mustárral, a szerecsendióval és a citromlével. VÖRÖS LENCSE FASÍRT 40 dkg vörös lencse A zsemlét tépjük apró darabokra és áztassuk be tejbe. A vörös lencsét főzzük puhára, majd szűrjük le és botmixerrel pépesítsük. A vöröshagymát vágjuk apró kockára és olajon pirítsuk meg, majd adjuk a lencséhez. Tegyük bele a többi hozzávalót, a tejbe áztatott zsemlét, a zúzott fokhagymát és alaposan dolgozzuk össze. Formáljunk belőle kis pogácsákat, forgassuk meg zsemlemorzsába és forró olajban süssük mindkét oldalát arany barnára.
30 dkg lencse A lencsét puhára főzzük a babérlevéllel együtt. Ha megpuhult, leszűrjük és hagyjuk kihűlni. Közben megfőzzük keményre a fürjtojást. Alaposan összekeverjük a többi hozzávalót, majd hozzáadjuk a lencsét, és jól átforgatjuk. Egy mélyebb tálban tálaljuk, a félbe vágott tojásokkal rakjuk körbe a tál szélét. Behűtve tálaljuk. Igazi szilveszteri-újévi fogás. Tipp:Kifejezetten vígasz a másnapos gyomornak,ha elhagyjuk belőle a majonézt és a tojást. Ez esetben a póréhagymát is cseréljük le apróra vágott lilahagymára. | |
|