Kedd, 2024-05-07, 23:07:08
Nyitólap Regisztráció
Üdvözöllek, Vendég
A fejezet kategóriái
Belföld [5513]
Belföldi, általam válogatott cikkek, írások.
Bulvár | Celeb [149]
Érdekesebb bulvár hírek.
Bűnügy [382]
Bűnügyi hírek, információk
Csináld magad [1]
Barkácsolási ötletek
Extrém [313]
Extrém, megdöbbentő hírek.
Egészség | Életmód [751]
Egészséggel, életmóddal, kapcsolatos hírek, információk, tanácsok.
Érdekes | Különleges | Rejtélyes [981]
Érdekes, különleges, rejtélyes esetek, ironikus, vicces, humoros hírek, információk. írások.
Európai Unió [183]
Hírek az Európai Unióból
Gasztro | Recept [4066]
Gasztronómiai hírek, információk, receptek.
Gazdaság [430]
A gazdasági élet hírei
Horgász [1233]
Horgászoknak szóló hírek, információk.
Játék, -pihenés, -szórakozás [155]
Ötletek, ajánlott oldalak, programok.
Jó tudni! [2409]
Fontos, hasznos információk, határidők, változások, tanácsok. Programok, rendezvények.
Kommentár | Reakció | Vélemény [1361]
Kritikus írások, vélemények, reakciók, a magyar politika és közélet cselekedeteire, visszásságaira.
Politika [595]
Politikai jellegű hírek információk
Receptek sonkapréshez [28]
Receptek, leírások házi húskészítmények (felvágott, sonka, disznósajt, stb.)sonkapréssel történő elkészítéséhez
Számítástechika | IT [4066]
Hírek, újdonságok, tippek, trükkök, ajánlások, stb.
Történelem | Kultúra [916]
Történelmi és kulturális vonatkozású hírek, információk.
Tudomány | Technika [2953]
Újdonságok, felfedezések, új kutatási eredmények, érdekességek.
Választások [382]
Országgyűlési, önkormányzati és EU választások előkészületeivel, lebonyolításával összefüggő hírek, információk.
Világ [3307]
Nemzetközi, általam válogatott cikkek, írások.
Weboldalam hírei [57]
Tájékoztatás a honlapon történt változásokról.
Belépés
NÉVNAPOK
Kedvencek
  • Avast - My Avast
  • ChatGPT ingyen
  • Linkgyűjtemény készítő, megosztó ingyenes alkalmazás (eLink)
  • Elektronikus Eü-i Szolgáltatási Tér - EESZT: bejelentkezés
  • Erodium - Orvosi Betegirányító Rendszer
  • Facebook Videó letöltő
  • Fotómontázs, irható, online, free | PIXIZ
  • Fotókollázs, Fotókeret Online/Photo+Fan+Editor
  • Földmegfigyelési Információs Rendszer (FIR)
  • Free Picture Solutions
  • Google Térkép
  • Helyesírási tanácsadó
  • Honlap analízis-AnalayzerHQ
  • Honlakészítési leírások - TUTORIAL.HU
  • Honlap: Like és megosztás gombok, html kódok
  • Honlap,Tárhely: Ingyen
  • Horgászvideó.hu
  • Ikon konverter online - ICO Convert
  • Ingyen licenszes programok, naponta! - Giveaway Of The Day
  • Intel® Driver Update Utility
  • Internetsebesség-mérő (NMHH)
  • Ip cím_ Domain helymeghatározás
  • Ip cím - Global WHOIS Search
  • Kép konvertálása szöveggé – Free online OCR
  • Képeslapküldő: zenés képeslap és YouTube videó küldése
  • Képtömörítő Online Alkalmazás
  • Linkcsere Portál
  • Link rövidítő - Dygilinks.com
  • Link rövidítő - Google URL rövidítő
  • Link rövidítő - U.TO
  • MaNDa Téka - Magyar filmek a neten
  • McAfee | SiteAdvisor
  • Menetrend-MÁV ELVIRA
  • Mese- tv.hu - Gyerek tévék
  • Mértékegységek átváltása
  • Microsoft Update katalógus
  • MVM Fiók_Földgáz
  • Nikon D 3300 Letöltőközpont
  • OTP Bank
  • Óriásfájl küldése | Csatolom.hu
  • Proton Mail Bejelentkezés
  • PDF átalakító - smallpdf"
  • Samsung letöltések
  • SEO Tools-keersőoptimalizálás
  • nt
  • Szerencsejáték Zrt.- Online fogadás
  • Szimbólumok - billentyűzetről előhívható szimbólumok
  • Szimbólumok - Különleges írásjelek
  • Színkódok-HTML, 140 szín kódja
  • Teljesen ingyen, 150 link weboldalára!
  • Telekom Fiók - belépés
  • TV Szombathely - élő adás
  • uCoz Facebook Oldala
  • uCoz Fórum
  • uNet Online Munkaasztal
  • Útvonaltervezés - Topolisz
  • Videa.hu - videók, videó-feltöltés
  • Videóletöltő - online, ingyenes
  • Vodafone - Bejelentkezés
  • Webmester-Google
  • Weboldal keresőoptimalizálási audit ingyen! | seoceros.com
  • Weboldal tartalomelemzés, javaslat a gyorsabbá tételéhez | PageSpeed Insights
  • Website Monitoring Service: host-tracker.com
  • WebStatsDomain
  • Zene ingyenesen - YOUZEEK
  • Mentett bejegyzések
    Online Rádiók
    TV GO
    TV GO
    Statisztika

    Online összesen: 1
    Vendégek: 1
    Felhasználók: 0
    Keresés
    Nyelvi Fordító
    Honlap ajánlása
    Időjárás

    Animált felhőkép
    Felhőkép
    Légszennyezettség
    Szombathely, Légszennyezettség, online, zöldhullám projekt,
    Időjárás | Balaton
    Balaton 30 napos előrejelzés
    Tavi Viharjelzés
    Balaton, Velencei-tó, Tisza-tó | Tavi Viharjelzés,- Előrejelzés
    Balaton: Horgászat
    Balatoni Horgászhelyek - Balatoni horgászhelyek adatbázisa

    Balatoni Horgászturisztikai Adatbázis - balatonihal.hu
    Szolunáris Tábla
    szolunáris tábla, szolunáris táblázat, szolunáris naptár, horgásznaptár,2023,
    Horgászjegy Online
    Horgászjegy.hu
    MENETRENDEK.HU
    Vasúti és Volán menetrendek | Menetrendek.hu
    E-matrica vásárlás
    Online vásárlás: ematrica.nemzetiudij.hu
    ÚTINFORM
    Magyar Nonprofit Közút Zrt. - Útinform
    Útvonaltervező
    Google Útvbonaltervező - Google Térkép
    QR-kódom
    qr kód készítés
    Nyitólap » 2022 » November » 8 » Töltött dagadó majonézes burgonyasalátával
    14:54:57
    Töltött dagadó majonézes burgonyasalátával

    Forrás: Egytálételek | 2022.11.01.

    Töltött dagadó recept

    A hagymát s a fokhagymát megpucoljuk, s kevés zsíron megpirítjuk. Hagyjuk kihűlni.

    A tejbe beáztatott s kinyomkodott zsemlékhez leütjük a tojásokat.

    Sózzuk, borsozzuk és petrezselymet adunk hozzá. Majd az egészet alaposan összedolgozzuk.

    A dagadót mind a két oldalán bedörzsöljük sóval (és majoránnával), hosszába felszúrjuk, s a zsemlés masszával megtöltjük.
     
    A megtöltött dagadót kizsírozott tepsibe tesszük, majd másfél-2 órán át 160-180 fokon átsütjük.
     
    A végén a csontot még forrón kiszedjük, majd szeletelve főtt krumplival vagy rizzsel tálaljuk.
     
    A töltött dagadó hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!

     

    Eszközök

    • hosszú hegyes kés
    • fokhagymanyomó, vagy széles pengéjű kés
    • hústű
    • Nagyobb méretű tepsi
    • Alufólia
    • hosszabb nyelű kanál
       

    A recept hozzávalói

    • 1,2 kg dagadó (lehet egy picit akár nagyobb is)
    • 1 teáskanál majoránna (elhagyható)
    • 5 darab tojás
    • 5 darab zsemle (nem baj, ha kicsit szikkadtabb)
    • 1 fej hagyma
    • 1 evőkanál zsír
    • kevés tej
    • 3 gerezd fokhagyma
    • bors
    • 1 csokor petrezselyemzöld
    • zsemlemorzsa (szükség esetén)
    • 25 dkg zsír
    • 4 dl húsleves alaplé

     

    Az elkészítés lépései (részletesen)

    A töltelék elkészítése

    • A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.
       
      A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát áttörjük fokhagymanyomón, vagy lereszeljük apró lyukú reszelőn.
    • A hagymát olajon megpirítjuk.
       
      Amikor a hagyma kezd üvegesedni, lehúzzuk a tűzről, s hozzáadjuk a megzúzott fokhagymát, hogy azt is kicsit megkapja a hő.

      Majd félretesszük az egészet, hogy kihűljön.
    • A száraz zsemléket tejbe beáztatjuk, majd alaposan kinyomkodjuk.
    • A tojásokat felütjük, s egy keverőtálban a kinyomkodott zsemlékhez adjuk.
    • A megpirult hagymát és fokhagymát is hozzátesszük
       
      Sózzuk, borsozzuk, s hozzáadjuk a petrezselyemzöldet is.
    • Majd az egészet jól összedolgozzuk.
       
      Fontos! Ne legyen túl híg a massza. Ha túl híg lenne, kevés zsemlemorzsát hozzátéve itassuk fel a túl sok folyadékot.

    A dagadó megtöltése

    • Amikor a massza elkészült a dagadót alaposan megmossuk, kívülről megsózzuk.
       
      Ha szeretjük, be lehet dörzsölni kis majoránnával is, hogy a hús ízletesebb legyen.
    • Majd egy hosszú, hegyes késsel a hossziránya mentén a húsosabb oldalán, a vastagabb végén felszúrjuk a közepén.
       
      Hogy elegendő tölteléket tudjunk a húsba beletölteni, mind a két irányba hosszabbítsuk meg a vágást úgy, hogy a szélétől egy-másfél cm még megmaradjon.
       
      Fontos! A csont felett is maradjon egy húsréteg, s az oldalát lehetőleg ne szúrjuk ki.
    • Az elkészült masszát töltsük bele a dagadóba. Nem baj, ha kicsit megnyomkodjuk, a dagadó húsa elég szívós ahhoz, hogy némi nyomást kibírjon.
    • A töltelék betöltése után a dagadó végét zárjuk le 1-2 hústűvel

    A töltött dagadó megtöltése

    • Zsírozzunk ki egy akkora tepsit, amibe a dagadó kényelmesen elfér.
    • Helyezzük el a dagadót a tepsibe a csontos oldalával lefele, s adjunk mellé 4 dl húsleves alaplét. Az egészet pedig fedjük be alufóliával.
    • A töltött dagadó sütése kulcsfontosságú. Ahhoz, hogy alaposan átsüljön (és megpuhuljon) a dagadó legalább 1 ½ órán át kell sütni 160-180 fokon.
       
      Fontos! A sütés során ne használjunk légkeverést, mert az könnyen kiszáríthatja a dagadót.
    • A sütés végén vegyük le az alufóliát, és hagyjuk a zsírjára sülni a sütőlét.
       
      A végén a dagadó ress-sült íze az egész ételnek még egy plusz ízt fog kölcsönözni.
    • A sülthús akkor jó (puha és omlós), ha a beleszúrt villa könnyedén kihúzható, nem jön vele a hús is mindenestül.

    A töltött dagadó tálalása

    • Amikor a hús megsült, fordítsuk meg óvatosan a dagadót, s a húst egy késsel bemetszve a csontok mentén emeljük ki a sült részből a csontokat
       
      Fontos: Ne várjuk meg, míg a hús kihűl, mert hidegen a csontokat kivenni sokkal nehezebb, s könnyen széteshet tőle az egész töltött dagadó.
    • Várjuk meg, míg a töltött dagadó kicsit kihűl, majd keresztbe vágva szeletenként tálaljuk rizzsel, petrezselymes krumplival vagy krumplipürével
       

    Tippek és tanácsok a töltött daradó elkészítéséhez

    Ennek a klasszikus töltött dagadó receptnek a sava bors a töltelékben és a dagadó sütésében van. Érdemes rászánni az időt és az odafigyelést.

    • A töltelék ugyan elsőre nagyon zsírosnak tűnhet, de maga a dagadó nagyon száraz, s a sütés során a zsír nagy részét fel fogja venni.
    • A zsírt nem érdemes lecserélni olajra, mert az olaj íze nem passzol igazán a töltött dagadó ízéhez.
    • Ahhoz, hogy a hús igazán felpuhuljon, érdemes a sütés közben a tepsit lefedő alufóliát 20-30 percenként levéve a dagadót meglocsolni.

    Ha nem szoktunk alaplével főzni, nyugodtan felforralhatunk fél liter vizet, s belefőzhetnünk 1 leveskockát. Avval is finom lesz a töltött dagadó.

    Aminek kapcsán természetesen érdemes megjegyezni, hogy a felhasznált alaplé (illetve a leveskocka)  némileg befolyásolni fogja a töltött dagadó ízét. De az alaplé plusz íze érdemben fogja javítani az ízhatást.

    Tipp1: A sertés dagadó vételekor kérjük meg a hentest, hogy csináljon rajta a töltéshez egy üreget. (Neki könnyedén fog menni, nekünk meg egy hatalmas kudarcélmény, ha nem sikerül.)

    A dagadó töltelékének variációk

    A töltött dagadó sokféle receptje ismert, itt egy viszonylag mindenki számára elfogyasztható verziót igyekeztem bemutatni.

     

    Ha változatosan szeretnéd elfogyasztatni a töltött dagadót, itt van pár olyan tipp, amivel a töltelék ízét meg lehet egy picit bolondítani.

    Tipp2: Aki nem szereti annyira a sült hagyma ízét, az a zsiradékhoz kevés vizet adva meg is dinsztelheti a hagymát. Ugyan úgy ki fog sülni üvegesre, csak az íze nem lesz annyira intenzív.

    Ha viszont szeretjük a sült hagyma ízért, nyugodtan tovább süthetjük a zsiradékban egy kicsit, hogy megbarnuljon.

    Tipp3: Ha szeretjük a zaftosabb ízeket, keverhetünk a töltelékbe kevés (10-15 dkg) zsírt.

     

    De az is egy lehetőség, hogy semennyi zsiradékot nem teszünk bele, s a hagymát és a fokhagymát nyersen teszik a masszába.

    Tipp4: Van, aki rozmaring helyett kakukkfüvet használ a hús bedörzsölésére, illetve a töltelékbe is tesz ezekből egy keveset (szigorúan csak az egyiket!!!)

    Tipp5: Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.

    Ha viszont szeretjük az erőset, nyugodtan hozzáadhatunk egy hegyes erős paprikát is. Vagy némi csípős paprikakrémet, chiliport esetleg Cayenne borsot.

    Ezen felül sokan szeretik az extrább töltött dagadó változatokat is. Ezért a töltelékbe tesznek darált húst, sertés- vagy csirkemájat vagy gombát.

    Jó étvágyat a töltött dagadóhoz!

     

    Kategória: Gasztro | Recept | Megtekintések száma: 104 | Hozzáadta: georgio | Tag-ek(kulcsszavak): tültött hús, töltött, recept, receptek, dagadó, sültek, sertéshús | Helyezés: 0.0/0