Csak 64-bites gépekre

Ezek közül az egyik legfontosabb és egyben legsúlyosabb változás, hogy a Windows 11 teljesen dobja a 32-bites processzorok támogatását, és 64-bites chipet igényel majd a neki otthont adó gépben. Ez elsősorban az egy évtizednél is régebbi, és/vagy ultrakönnyű laptopok tulajdonosait érinti majd, amik egy részében elképzelhető, hogy valóban csak 32-bites működésre alkalmas processzor található meg - ami ne tudja majd a Windows 11-et futtatni.

Érdekes, hogy a magok számát vagy processzor sebességét illetően nem lesz ilyen finnyás az új rendszer, és simán megelégszik majd egy alig 1 GHz-es és mindössze csak kétmagos chippel is, ahogy a Windows 10 is. Bár ilyen lapkán vélhetően elég élvezhetetlen lesz a használata, viszont a rendszer maga nem fogja a működést megtagadni mindössze a processzor paramétereinél fogva.

Memóriából is több kell majd

Ugyanakkor sokak számára lesz problémás az is, hogy a Windows 11 memóriaigénye is magasabb lesz a Windows 10-nél. Ugyanis míg utóbbi még 64-bites kiadásában is megelégedett a 2GB RAM-mal, utódja már legalább 4 GB memóriát fog igényelni. Ez megint csak elsősorban a hordozható gépek esetében jelenthet problémát, amiknél a memória bővítésének lehetősége megakadályozhatja az áttérést az új rendszerre.

Az SSD is cserére szorulhat majd

Végül pedig tárhelyből is jóval több kell majd a Windows 11-hez, mint anno a Windows 10-hez kellett. Utóbbi hivatalosan 20 GB-nyi szabad merevlemezzel vagy SSD-vel is megelégszik, utódja viszont már több mint háromszor annyit: 64 GB-ot követel majd magának a háttértárolóból, ami szintén akadályt jelenthet majd, vagy legalábbis az SSD lecserélésére kényszerítheti a frissítőket.

Ezen kívül a rendszer otthoni (Home) kiadása esetén kötelező lesz az internetkapcsolat és a Microsoft-fiók létrehozása is, de a platformmegbízhatósági modul (TPM) is elkerülhetetlen lesz azokban a gépekben, amire fel akarják majd rakni.

Azokon a masinákon, amik a Microsoft által kiadott tesztelőeszköz szerint nem felelnek meg az új minimumkövetelményeknek, legfeljebb a Windows 10-et lehet majd csak továbbra is futtatni, amihez viszont a Microsoft a jelek szerint egy ideig még szintén fog frissítéseket kiadni.