Az Intel a hét közepén elérhetővé tett egy újabb, javított változatot abból a foltból, ami a processzoraiban még tavaly nyáron felfedezett, de csak az idei év elején ismertté vált súlyos hibák ellen hivatott védeni. A chipgyártó ugyan már január elején kiadott egy javítást a Spectre és Meltdown sebezhetőségekre, arról azonban kiderült, hogy véletlenszerű újraindulásokat okozhat a gépeken.

A most kiadott frissített javítás állítólag már nem rendelkezik ezzel a problémával - cserébe viszont van egy másik baj vele. Ő ugyanis egyelőre csak a 2015 végén bemutatott Skylake magra épülő processzorokra érhető el, de az annál régebbi vagy újabb lapkákhoz nem - és nem lehet tudni, hogy azokhoz is kiadásra kerül -e, és ha igen, akkor mikor.

Utóbbi azért is kérdéses, mert az Intel a most elérhetővé tett, javított folt melletti jegyzeteiben azt írja, hogy tervezi a korábbi folt egy olyan változatának kiadását is, amiből eltávolítaná az újraindulási problémákat okozó Spectre 2 elleni védelmet, és így csak a Spectre 1, illetve a Meltdown ellen védő javításokat tartaná meg benne. Ennek nyilván csak akkor lenne értelme, ha egyes chipekhez nem tudna vagy akarni produkálni frissített, teljes védelmet nyújtó foltokat.

A végfelhasználók számára további rossz hír, hogy akárcsak a korábbi esetben, a folt most se telepíthető közvetlenül általuk, hanem eszközeik gyártóira vannak utalva ezekkel kapcsoltban. Így ténylegesen csak akkor tudják majd a javított foltokat telepíteni processzoraikra, ha és amikor előbbiek azokat beépítik saját BIOS-aikba és firmware-jeikbe, és elérhetővé teszik számukra azokat.

Erre mindenesetre nagy szükség lenne, hiszen egy friss jelentés szerint már több száz vírusok, illetve kártevő próbálkozik a Spectre, illetve Meltdown biztonsági rések kihasználásával.