Belföld
[5574]
Belföldi, általam válogatott cikkek, írások.
|
Bulvár | Celeb
[149]
Érdekesebb bulvár hírek.
|
Bűnügy
[395]
Bűnügyi hírek, információk
|
Csináld magad
[1]
Barkácsolási ötletek
|
Extrém
[316]
Extrém, megdöbbentő hírek.
|
Egészség | Életmód
[752]
Egészséggel, életmóddal, kapcsolatos hírek, információk, tanácsok.
|
Érdekes | Különleges | Rejtélyes
[982]
Érdekes, különleges, rejtélyes esetek, ironikus, vicces, humoros hírek, információk. írások.
|
Európai Unió
[193]
Hírek az Európai Unióból
|
Gasztro | Recept
[4243]
Gasztronómiai hírek, információk, receptek.
|
Gazdaság
[468]
A gazdasági élet hírei
|
Horgász
[1264]
Horgászoknak szóló hírek, információk.
|
Játék, -pihenés, -szórakozás
[160]
Ötletek, ajánlott oldalak, programok.
|
Jó tudni!
[2431]
Fontos, hasznos információk, határidők, változások, tanácsok. Programok, rendezvények.
|
Kommentár | Reakció | Vélemény
[1380]
Kritikus írások, vélemények, reakciók, a magyar politika és közélet cselekedeteire, visszásságaira.
|
Politika
[666]
Politikai jellegű hírek információk
|
Receptek sonkapréshez
[29]
Receptek, leírások házi húskészítmények (felvágott, sonka, disznósajt, stb.)sonkapréssel történő elkészítéséhez
|
Számítástechika | IT
[4176]
Hírek, újdonságok, tippek, trükkök, ajánlások, stb.
|
Történelem | Kultúra
[919]
Történelmi és kulturális vonatkozású hírek, információk.
|
Tudomány | Technika
[3028]
Újdonságok, felfedezések, új kutatási eredmények, érdekességek.
|
Választások
[405]
Országgyűlési, önkormányzati és EU választások előkészületeivel, lebonyolításával összefüggő hírek, információk.
|
Világ
[3369]
Nemzetközi, általam válogatott cikkek, írások.
|
Weboldalam hírei
[57]
Tájékoztatás a honlapon történt változásokról.
|
- 000 December
- 2012 Augusztus
- 2012 Szeptember
- 2012 Október
- 2012 November
- 2012 December
- 2013 Január
- 2013 Február
- 2013 Március
- 2013 Április
- 2013 Május
- 2013 Június
- 2013 Július
- 2013 Augusztus
- 2013 Szeptember
- 2013 Október
- 2013 November
- 2013 December
- 2014 Január
- 2014 Február
- 2014 Március
- 2014 Április
- 2014 Május
- 2014 Június
- 2014 Július
- 2014 Augusztus
- 2014 Szeptember
- 2014 Október
- 2014 November
- 2014 December
- 2015 Január
- 2015 Február
- 2015 Március
- 2015 Április
- 2015 Május
- 2015 Június
- 2015 Július
- 2015 Augusztus
- 2015 Szeptember
- 2015 Október
- 2015 November
- 2015 December
- 2016 Január
- 2016 Február
- 2016 Március
- 2016 Április
- 2016 Május
- 2016 Június
- 2016 Július
- 2016 Augusztus
- 2016 Szeptember
- 2016 Október
- 2016 November
- 2016 December
- 2017 Január
- 2017 Február
- 2017 Március
- 2017 Április
- 2017 Május
- 2017 Június
- 2017 Július
- 2017 Augusztus
- 2017 Szeptember
- 2017 Október
- 2017 November
- 2017 December
- 2018 Január
- 2018 Február
- 2018 Március
- 2018 Április
- 2018 Május
- 2018 Június
- 2018 Július
- 2018 Augusztus
- 2018 Szeptember
- 2018 Október
- 2018 November
- 2018 December
- 2019 Január
- 2019 Február
- 2019 Március
- 2019 Április
- 2019 Május
- 2019 Június
- 2019 Július
- 2019 Augusztus
- 2019 Szeptember
- 2019 Október
- 2019 November
- 2019 December
- 2020 Január
- 2020 Február
- 2020 Március
- 2020 Április
- 2020 Május
- 2020 Június
- 2020 Július
- 2020 Augusztus
- 2020 Szeptember
- 2020 Október
- 2020 November
- 2020 December
- 2021 Január
- 2021 Február
- 2021 Március
- 2021 Április
- 2021 Május
- 2021 Június
- 2021 Július
- 2021 Augusztus
- 2021 Szeptember
- 2021 Október
- 2021 November
- 2021 December
- 2022 Január
- 2022 Február
- 2022 Március
- 2022 Április
- 2022 Május
- 2022 Június
- 2022 Július
- 2022 Augusztus
- 2022 Szeptember
- 2022 Október
- 2022 November
- 2022 December
- 2023 Január
- 2023 Február
- 2023 Március
- 2023 Április
- 2023 Május
- 2023 Június
- 2023 Július
- 2023 Augusztus
- 2023 Szeptember
- 2023 Október
- 2023 November
- 2023 December
- 2024 Január
- 2024 Február
- 2024 Március
- 2024 Április
- 2024 Május
- 2024 Június
- 2024 Július
- 2024 Augusztus
- 2024 Szeptember
- 2024 Október
- 2024 November
06:35:05 Unja a vizet? Igyon jeges, házi szörpöket! | |
Forrás: [origo] | Ács Bori | 2016.06.30. Iszonyú meleg van. Azt már mindenki tudja, hogy ilyenkor több folyadék kell, mint amennyit magunktól bevinnénk, de hogyan, ha unjuk a vizet? Szörppel, sok, finom házi szörppel. Málnát főzök meggyből, mondják a nénik a falunkban, amely mondat elsőre feladványnak tűnhet, de jobban belegondolva egyáltalán nem az. A málnaszörp ugyanis a szörp prototípusa. A málna tehát szörpöt jelent, magyarul egyszerűen szörpfőzésre készülnek. Még szerencse, hogy a gyümölcsszezon egybeesik azzal az időszakkal, amikor állandóan szomjasak vagyunk, de az egyszerű víztől már rosszul vagyunk, a limonádé is kezd kissé unalmassá válni, a bolti szörpök pedig általában brutálisan édesek. Forrás: Ács Bori
Vagy tele vannak műanyaggal, vagy méregdrágák, és a szánk is csak összeragad utána, nemhogy a szomjat oltaná. A rovat itt található tesztjében olvashat mindent el arról, miért és hogyan rosszak a bolti málnaszörpök. Szörpöt főzni otthon rejtélyes oknál fogva mostanában nem olyan menő, mint mondjuk chiapudingot keverni, pedig a kocsmák és bisztrók mind szörpökkel és különleges, ízesített limonádékkal nyomulnak ilyenkor, méghozzá elég nagy sikerrel. Barackból is finom szörp készül Otthon nem isszuk, ha beülünk valahová akkor mégis - rejtélyesen működik az ember, mindenesetre nálunk most tele a hűtő szörppel, és ezt mindenki nagyon élvezi, nem is száradunk ki a hirtelen jött kánikulában. GyömbérszörpA gyömbér ugyan nem szezonális alapanyag, friss, kicsit csípős íze mégis ilyenkor, melegben esik a legjobban. Azért is nagyon hasznos, ha főzök belőle egy üveggel nyáron, mert a kész szirupból aztán sokféle ital készíthető a szerint, mivel keverem. Ha szódavizet öntök rá, olyan lesz, mint a gyömbérsör, ha citromlével keverem, gyömbéres limonádé lesz belőle, sőt: jegesteákat is jól fel lehet dobni vele. A gyümölcsszörpök közül a meggyhez és a barackhoz is jól illik néhány csepp belőle. Kicsit csíp Alapanyagok:
A gyömbért egy kiskanál segítségével megpucolom, majd vékonyan felszeletelem. Kis lábosba teszem. Ráfacsarom a citromlevet, hozzáadom a vizet és a cukrot, majd az egészet felforralom. Néhány percig főzöm, majd lefedem, és állni hagyom egy órán át. Leszűröm, és üvegbe öntöm. Kulcskérdés: a cukorAz összes gyümölcsszörp elkészítésénél egyetlen fontos kérdés van, ez pedig a cukor mennyisége. A klasszikus receptek két rész gyümölcshöz egy rész cukrot javasolnak, ez iszonyatosan sok, még akkor is, ha egy pohár szörphöz csak egy ujjnyi szirupot használok. házi szörpreceptek Szerintem itt semmiképp nem recepthez, hanem gyümölcshöz, annak fajtájához és édességéhez kell viszonyítani. Őszibarackhoz, ha az igazán édes és érett, csak egy szórásnyi cukrot tennék, meggyhez is keveset, sőt a jó málna sem kíván sok édesítést. Gyümölcsszörp-technológiákHárom fő módszer van szokásban, ha gyümölcsszörp-készítésről van szó: az egyik nyersen, a másik főzve nyeri ki a levet a gyümölcsből. A harmadik a lekvárfőzéssel köti össze a dolgot. Felteszi főni a gyümölcsöt a cukorral, majd mikor az levet ereszt, lemeri szörpnek az összegyűlt folyadékot, a maradékot pedig lekvárrá, dzsemmé főzi. Nyersen vagy főzve is készülhet Az első két módszert kipróbáltuk, és nem igazán volt érezhető a különbség, holott a nyers szörp nyilvánvalóan értékesebb tápanyagtartalmi szempontból. Mindenki válassza tehát azt az eljárást, amelyik neki tetszik. A lent éppen meggyel leírt módszerek ugyanígy alkalmazhatók más gyümölcsökre is, a lényeg, hogy a cukor tartalmát mindig a gyümölcs édességéhez igazítsuk. Szűrni vagy nem szűrniA gyümölcs fajtájától függ, ragaszkodunk-e a szűréshez. A málnát, szedret és ribizlit nyilván szigorúbban kell szűrni a kis szőröcskék és a sok apró mag miatt. A meggyet és a barackot - ha jó erős turmixgépben dolgoztuk össze - akár szűretlenül is lehet hagyni. Gyümölcsszörp - alapreceptSavanykás-édes, és hideg Alapanyagok:
Főzve: A meggyet kimagozom, elkeverem a cukorral, és lefedve állni hagyom egy éjszakán, de legalább néhány órán át. Semmi nem jobb ennél ilyen időben Aprítógépben leturmixolom, majd a citrom levével együtt felforralom, és fél órán keresztül főzöm. Szűrőn keresztül - vagy közvetlenül - egy tiszta üvegbe öntöm. A szűrőben maradt gyümölcshúst is alaposan kinyomkodom, és nem dobom ki, süteménybe, piskótába vagy egyszerűen joghurtba, müzlibe keverve jó helye lesz. Nyersen: A meggyet kimagozom, elkeverem a cukorral, majd egy nagy edény fölött laza szövésű konyharuhába vagy gézbe teszem, batyut kötök belőle, a batyut a csapra vagy a tál fölé helyezett fakanálra kötöm, és hagyom lecsöpögni. Ez egy éjszaka vagy egy nap alatt megy végbe. A megmaradt gyümölcshúst is nagyon alaposan kinyomkodom. A tálban gyűlt lé a szörp, azután ezt töltöm tiszta üvegbe. Ennek a módszernek nagy előnye, hogy nem kell utána szűrni. BarackszörpCsak nagyon érett barackból szabad Alapanyagok:
A barack héját lehúzom, magját eltávolítom. Megszórom a cukorral, elkeverem, és néhány órán vagy egy éjszakán át hagyom állni. Hozzáadom a vizet, leturmixolom, steril üvegekbe töltöm. LevendulaszörpEgy időben óriási hájp volt minden, ami levendulás - a limonádétól a süteményeken és a fröccsön át egészen a tihanyi kávézók levendulás tejeskávéjáig. Na, ez utóbbit már enyhe túlzásnak éreztem, de néhány csepp levendulaszörp tényleg jól feldobja a limonádét, vizet vagy a többi gyümölcsszörpöt. Ez voltaképpen egy szirup, éppen ezért a pohárba majd elég csak néhány csepp belőle. Levendulás limonádé Alapanyagok:
A cukrot és a citromsavat a vízzel felforralom, és addig főzöm, míg fel nem oldódik a cukor a vízben. A levendulavirágokat lemorzsolom a száráról, és a meleg szirupba keverem. Virág a pohárban Lefedve állni hagyom egy éjszakán át. Másnap üvegbe szűröm. Nem üvegben, fagybanHa parázik a penésztől, és inkább bízik a fagyasztóban, mint a steril üvegben, próbálja ki a fagyasztós módszert. Kell hozzá jégkockatartó, ami lehet zacskós is akár. Ebbe kell tölteni a kész, ha előtte főztük, akkor már lehűlt szörpöt. Fogyasztáskor egy-két kocka megy a pohár aljába, ráöntöm a vizet, és kész. Ennek a módszernek további óriási előnye, hogy a víz nemcsak ízes lesz, de le is hűl.
| |
|