Csütörtök, 2024-04-25, 17:57:57
Nyitólap Regisztráció
Üdvözöllek, Vendég
A fejezet kategóriái
Belföld [5504]
Belföldi, általam válogatott cikkek, írások.
Bulvár | Celeb [149]
Érdekesebb bulvár hírek.
Bűnügy [379]
Bűnügyi hírek, információk
Csináld magad [1]
Barkácsolási ötletek
Extrém [313]
Extrém, megdöbbentő hírek.
Egészség | Életmód [750]
Egészséggel, életmóddal, kapcsolatos hírek, információk, tanácsok.
Érdekes | Különleges | Rejtélyes [980]
Érdekes, különleges, rejtélyes esetek, ironikus, vicces, humoros hírek, információk. írások.
Európai Unió [182]
Hírek az Európai Unióból
Gasztro | Recept [4049]
Gasztronómiai hírek, információk, receptek.
Gazdaság [428]
A gazdasági élet hírei
Horgász [1227]
Horgászoknak szóló hírek, információk.
Játék, -pihenés, -szórakozás [155]
Ötletek, ajánlott oldalak, programok.
Jó tudni! [2407]
Fontos, hasznos információk, határidők, változások, tanácsok. Programok, rendezvények.
Kommentár | Reakció | Vélemény [1361]
Kritikus írások, vélemények, reakciók, a magyar politika és közélet cselekedeteire, visszásságaira.
Politika [594]
Politikai jellegű hírek információk
Receptek sonkapréshez [27]
Receptek, leírások házi húskészítmények (felvágott, sonka, disznósajt, stb.)sonkapréssel történő elkészítéséhez
Számítástechika | IT [4064]
Hírek, újdonságok, tippek, trükkök, ajánlások, stb.
Történelem | Kultúra [916]
Történelmi és kulturális vonatkozású hírek, információk.
Tudomány | Technika [2947]
Újdonságok, felfedezések, új kutatási eredmények, érdekességek.
Választások [376]
Országgyűlési, önkormányzati és EU választások előkészületeivel, lebonyolításával összefüggő hírek, információk.
Világ [3303]
Nemzetközi, általam válogatott cikkek, írások.
Weboldalam hírei [57]
Tájékoztatás a honlapon történt változásokról.
Belépés
NÉVNAPOK
Kedvencek
  • Avast - My Avast
  • ChatGPT ingyen
  • Linkgyűjtemény készítő, megosztó ingyenes alkalmazás (eLink)
  • Elektronikus Eü-i Szolgáltatási Tér - EESZT: bejelentkezés
  • Erodium - Orvosi Betegirányító Rendszer
  • Facebook Videó letöltő
  • Fotómontázs, irható, online, free | PIXIZ
  • Fotókollázs, Fotókeret Online/Photo+Fan+Editor
  • Földmegfigyelési Információs Rendszer (FIR)
  • Free Picture Solutions
  • Google Térkép
  • Helyesírási tanácsadó
  • Honlap analízis-AnalayzerHQ
  • Honlakészítési leírások - TUTORIAL.HU
  • Honlap: Like és megosztás gombok, html kódok
  • Honlap,Tárhely: Ingyen
  • Horgászvideó.hu
  • Ikon konverter online - ICO Convert
  • Ingyen licenszes programok, naponta! - Giveaway Of The Day
  • Intel® Driver Update Utility
  • Internetsebesség-mérő (NMHH)
  • Ip cím_ Domain helymeghatározás
  • Ip cím - Global WHOIS Search
  • Kép konvertálása szöveggé – Free online OCR
  • Képeslapküldő: zenés képeslap és YouTube videó küldése
  • Képtömörítő Online Alkalmazás
  • Linkcsere Portál
  • Link rövidítő - Dygilinks.com
  • Link rövidítő - Google URL rövidítő
  • Link rövidítő - U.TO
  • MaNDa Téka - Magyar filmek a neten
  • McAfee | SiteAdvisor
  • Menetrend-MÁV ELVIRA
  • Mese- tv.hu - Gyerek tévék
  • Mértékegységek átváltása
  • Microsoft Update katalógus
  • MVM Fiók_Földgáz
  • Nikon D 3300 Letöltőközpont
  • OTP Bank
  • Óriásfájl küldése | Csatolom.hu
  • PDF átalakító - smallpdf"
  • Samsung letöltések
  • SEO Tools-keersőoptimalizálás
  • nt
  • Szerencsejáték Zrt.- Online fogadás
  • Szimbólumok - billentyűzetről előhívható szimbólumok
  • Szimbólumok - Különleges írásjelek
  • Színkódok-HTML, 140 szín kódja
  • Teljesen ingyen, 150 link weboldalára!
  • Telekom Fiók - belépés
  • TV Szombathely - élő adás
  • uCoz Facebook Oldala
  • uCoz Fórum
  • uNet Online Munkaasztal
  • Útvonaltervezés - Topolisz
  • Videa.hu - videók, videó-feltöltés
  • Videóletöltő - online, ingyenes
  • Vodafone - Bejelentkezés
  • Webmester-Google
  • Weboldal keresőoptimalizálási audit ingyen! | seoceros.com
  • Weboldal tartalomelemzés, javaslat a gyorsabbá tételéhez | PageSpeed Insights
  • Website Monitoring Service: host-tracker.com
  • WebStatsDomain
  • Zene ingyenesen - YOUZEEK
  • Mentett bejegyzések
    Online Rádiók
    TV GO
    TV GO
    Statisztika

    Online összesen: 1
    Vendégek: 1
    Felhasználók: 0
    Naptár
    «  Július 2016  »
    HKSzeCsPSzoV
        123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    25262728293031
    Keresés
    Nyelvi Fordító
    Honlap ajánlása
    Időjárás

    Animált felhőkép
    Felhőkép
    Légszennyezettség
    Szombathely, Légszennyezettség, online, zöldhullám projekt,
    Időjárás | Balaton
    Balaton 30 napos előrejelzés
    Tavi Viharjelzés
    Balaton, Velencei-tó, Tisza-tó | Tavi Viharjelzés,- Előrejelzés
    Balaton: Horgászat
    Balatoni Horgászhelyek - Balatoni horgászhelyek adatbázisa

    Balatoni Horgászturisztikai Adatbázis - balatonihal.hu
    Szolunáris Tábla
    szolunáris tábla, szolunáris táblázat, szolunáris naptár, horgásznaptár,2023,
    Horgászjegy Online
    Horgászjegy.hu
    MENETRENDEK.HU
    Vasúti és Volán menetrendek | Menetrendek.hu
    E-matrica vásárlás
    Online vásárlás: ematrica.nemzetiudij.hu
    ÚTINFORM
    Magyar Nonprofit Közút Zrt. - Útinform
    Útvonaltervező
    Google Útvbonaltervező - Google Térkép
    QR-kódom
    qr kód készítés
    Nyitólap » 2016 » Július » 1 » Unja a vizet? Igyon jeges, házi szörpöket!
    06:35:05
    Unja a vizet? Igyon jeges, házi szörpöket!

    Forrás: [origo] | Ács Bori | 2016.06.30.

    Iszonyú meleg van. Azt már mindenki tudja, hogy ilyenkor több folyadék kell, mint amennyit magunktól bevinnénk, de hogyan, ha unjuk a vizet? Szörppel, sok, finom házi szörppel.

    Málnát főzök meggyből, mondják a nénik a falunkban, amely mondat elsőre feladványnak tűnhet, de jobban belegondolva egyáltalán nem az. A málnaszörp ugyanis a szörp prototípusa. A málna tehát szörpöt jelent, magyarul egyszerűen szörpfőzésre készülnek.  Még szerencse, hogy a gyümölcsszezon egybeesik azzal az időszakkal, amikor állandóan szomjasak vagyunk, de az egyszerű víztől már rosszul vagyunk, a limonádé is kezd kissé unalmassá válni, a bolti szörpök pedig általában brutálisan édesek.  

    Forrás: Ács Bori

    Vagy tele vannak műanyaggal, vagy méregdrágák, és a szánk is csak összeragad utána, nemhogy a szomjat oltaná. A rovat itt található tesztjében olvashat mindent el arról, miért és hogyan rosszak a bolti málnaszörpök. Szörpöt főzni otthon rejtélyes oknál fogva mostanában nem olyan menő, mint mondjuk chiapudingot keverni, pedig a kocsmák és bisztrók mind szörpökkel és különleges, ízesített limonádékkal nyomulnak ilyenkor, méghozzá elég nagy sikerrel.

    Barackból is finom szörp készül
    Forrás: Ács Bori

    Otthon nem isszuk, ha beülünk valahová akkor mégis - rejtélyesen működik az ember, mindenesetre nálunk most  tele a hűtő szörppel,  és ezt mindenki nagyon élvezi, nem is száradunk ki a hirtelen jött kánikulában.

    Gyömbérszörp

    A gyömbér ugyan nem szezonális alapanyag, friss, kicsit csípős íze mégis ilyenkor, melegben esik a legjobban. Azért is nagyon hasznos, ha főzök belőle egy üveggel nyáron, mert a kész szirupból aztán sokféle ital készíthető a szerint, mivel keverem.  Ha szódavizet öntök rá, olyan lesz, mint a gyömbérsör, ha citromlével keverem, gyömbéres limonádé lesz belőle, sőt: jegesteákat is jól fel lehet dobni vele. A gyümölcsszörpök közül a meggyhez és a barackhoz is jól illik néhány csepp belőle.

    Kicsit csíp
    Forrás: Ács Bori

    Alapanyagok:

    • maroknyi gyömbér
    • egy citrom leve
    • egy liter víz
    • 100 gramm cukor (ízlés szerint lehet több)

    A gyömbért egy kiskanál segítségével megpucolom, majd vékonyan felszeletelem. Kis lábosba teszem. Ráfacsarom a citromlevet, hozzáadom a vizet és a cukrot, majd az egészet felforralom. Néhány percig főzöm, majd lefedem, és állni hagyom egy órán át. Leszűröm, és üvegbe öntöm.

    Kulcskérdés: a cukor

    Az összes gyümölcsszörp elkészítésénél egyetlen fontos kérdés van, ez pedig a cukor mennyisége. A klasszikus receptek két rész gyümölcshöz egy rész cukrot javasolnak, ez iszonyatosan sok, még akkor is, ha egy pohár szörphöz csak egy ujjnyi szirupot használok.  

    házi szörpreceptek
    Forrás: Ács Bori

    Szerintem itt semmiképp nem recepthez, hanem gyümölcshöz, annak fajtájához és édességéhez kell viszonyítani. Őszibarackhoz, ha az igazán édes és érett, csak egy szórásnyi cukrot tennék, meggyhez is keveset, sőt a jó málna sem kíván sok édesítést.

    Gyümölcsszörp-technológiák

    Három fő módszer van szokásban, ha gyümölcsszörp-készítésről van szó: az egyik nyersen, a másik főzve nyeri ki a levet a gyümölcsből. A harmadik a lekvárfőzéssel köti össze a dolgot. Felteszi főni a gyümölcsöt a cukorral, majd mikor az levet ereszt, lemeri szörpnek az összegyűlt folyadékot, a maradékot pedig lekvárrá, dzsemmé főzi.  

    Nyersen vagy főzve is készülhet
    Forrás: Ács Bori

    Az első két módszert kipróbáltuk, és nem igazán volt érezhető a különbség, holott a nyers szörp nyilvánvalóan értékesebb tápanyagtartalmi szempontból. Mindenki válassza tehát azt az eljárást, amelyik neki tetszik. A lent éppen meggyel leírt módszerek ugyanígy alkalmazhatók más gyümölcsökre is, a lényeg, hogy a cukor tartalmát mindig a gyümölcs édességéhez igazítsuk.

    Szűrni vagy nem szűrni

    A gyümölcs fajtájától függ, ragaszkodunk-e a szűréshez. A málnát, szedret és ribizlit nyilván szigorúbban kell szűrni a kis szőröcskék és a sok apró mag miatt. A meggyet és a barackot - ha jó erős turmixgépben dolgoztuk össze - akár szűretlenül is lehet hagyni.

    Gyümölcsszörp - alaprecept

    Savanykás-édes, és hideg
    Forrás: Ács Bori

    Alapanyagok:

    • egy kg meggy/málna/szeder/ribizli
    • 100 gramm cukor (ízlés szerint több)
    • fél liter víz
    • fél citrom leve

    Főzve:

    A meggyet kimagozom, elkeverem a cukorral, és lefedve állni hagyom egy éjszakán, de legalább néhány órán át.

    Semmi nem jobb ennél ilyen időben
    Forrás: Ács Bori

    Aprítógépben leturmixolom, majd a citrom levével együtt felforralom, és fél órán keresztül főzöm. Szűrőn keresztül - vagy közvetlenül - egy tiszta üvegbe öntöm. A szűrőben maradt gyümölcshúst is alaposan kinyomkodom, és nem dobom ki, süteménybe, piskótába vagy egyszerűen joghurtba, müzlibe keverve jó helye lesz.

    Nyersen:

    A meggyet kimagozom, elkeverem a cukorral, majd egy nagy edény fölött laza szövésű konyharuhába vagy gézbe teszem, batyut kötök belőle, a batyut a csapra vagy a tál fölé helyezett fakanálra kötöm, és hagyom lecsöpögni. Ez egy éjszaka vagy egy nap alatt megy végbe. A megmaradt gyümölcshúst is nagyon alaposan kinyomkodom. A tálban gyűlt lé a szörp, azután ezt töltöm tiszta üvegbe. Ennek a módszernek nagy előnye, hogy nem kell utána szűrni.

    Barackszörp

    Csak nagyon érett barackból szabad
    Forrás: Ács Bori

    Alapanyagok:

    • egy kg őszibarack
    • néhány kanál cukor
    • fél liter víz

    A barack héját lehúzom, magját eltávolítom. Megszórom a cukorral, elkeverem, és néhány órán vagy egy éjszakán át hagyom állni. Hozzáadom a vizet, leturmixolom, steril üvegekbe töltöm.

    Levendulaszörp

    Egy időben óriási hájp volt minden, ami levendulás - a limonádétól a süteményeken és a fröccsön át egészen a tihanyi kávézók levendulás tejeskávéjáig. Na, ez utóbbit már enyhe túlzásnak éreztem, de néhány csepp levendulaszörp tényleg jól feldobja a limonádét, vizet vagy a többi gyümölcsszörpöt. Ez voltaképpen egy szirup, éppen ezért a pohárba majd elég csak néhány csepp belőle.

    Levendulás limonádé
    Forrás: Ács Bori

    Alapanyagok:

    • egy csokor levendulavirág
    • 1 liter víz
    • fél kg cukor
    • egy teáskanál citromsav

    A cukrot és a citromsavat a vízzel felforralom, és addig főzöm, míg fel nem oldódik a cukor a vízben. A levendulavirágokat lemorzsolom a száráról, és a meleg szirupba keverem.  

    Virág a pohárban
    Forrás: Ács Bori

    Lefedve állni hagyom egy éjszakán át. Másnap üvegbe szűröm.

    Nem üvegben, fagyban

    Ha parázik a penésztől, és inkább bízik a fagyasztóban, mint a steril üvegben, próbálja ki a fagyasztós módszert. Kell hozzá jégkockatartó, ami lehet zacskós is akár. Ebbe kell tölteni a kész, ha előtte főztük, akkor már lehűlt szörpöt. Fogyasztáskor egy-két kocka megy a pohár aljába, ráöntöm a vizet, és kész. Ennek a módszernek további óriási előnye, hogy a víz nemcsak ízes lesz, de le is hűl.

     

    KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

    Kategória: Gasztro | Recept | Megtekintések száma: 478 | Hozzáadta: georgio | Tag-ek(kulcsszavak): nyár, receptek, gyümölcs, recept, szörp | Helyezés: 0.0/0