Hozzávalók:
- 50 dkg KOMETA darált sertéslapocka
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 tojás
- 5 dkg rizs, előfőzve
- 1 tk őrölt kömény
- 2 ek őrölt pirospaprika
- ízlés szerint só, bors
- 3 ek olaj
- 1 vöröshagyma
- 80 dkg savanyú káposzta
- 3 babérlevél
- 8-10 szem feketebors
Elkészítés:
A rizst előfőzöm dupla mennyiségű vízben. A darált húst fűszerezem sóval, borssal, köménnyel, 1 ek pirospaprikával, hozzáadom a tojást, az aprított fokhagymákat és a kihűlt rizst is. Jól összekeverem és tetszőleges méretű gombócokat formázok a masszából.
Az olajat felforrósítom és az apróra vágott vöröshagymát megdinsztelem.
A savanyúkáposztát átmosom, ha túl savanyúnak találom, majd a felét a megdinsztelt hagymára szedem. Teszek rá szemes borsot, babérlevelet, majd a gombócokat is rásorakoztatom. Megszórom kb. 1 ek pirospaprikával és befedem a savanyú káposzta másik felével. A tetejére szintén teszek a szemes borsból és a babérlevélből.
Felöntöm kb. 4 dl vízzel és forrás után, alacsony lángon kb 1 óra alatt készre főzöm. A főzési idő közben ellenőrzöm, ha szükséges öntök még hozzá vizet.
A főzési idő függ a gombócok méretétől.
Tejföllel, aprított petrezselyemmel és friss kenyérrel kínálom.