A Microsoft csütörtökön bejelentette, hogy - tekintettel a most zajló koronavírus járványra - változásokat vezet be Windows rendszere támogatási ütemtervébe. Ennek értelmében a cég elhalasztja a Windows 10 1709-es verziójának alig pár hét múlva esedékes nyugdíjazását, méghozzá legalább fél évvel, idén őszig.

Bár a szóban forgó rendszer Home és Pro kiadásainak támogatását már egy éve megszüntette, az Enterprise és Education kiadások esetében ez most április 14-ére volt előütemezve. Redmond azonban most úgy döntött, hogy ezt egy fél évvel későbbre, 2020. októberére tolja el, és továbbra is biztosítja majd a biztonsági frissítéseket a szóban forgó verzióhoz is.

A Microsoft a döntést azzal indokolta, hogy a járvány komoly zavarokat okoz mind a vállalatok, mind az oktatási intézmények működésében, amiknek így kisebb bajuk is nagyobb, mint Windows-zal működő gépeik frissítése egy újabb verzióra. Ráadásul sok dolgozó és diák otthonába kényszerült minimum több hetes időre, ami szintén megnehezítheti - vagy akár el is lehetetlenítheti - az áttérést, a támogatás megszűnése pedig komoly problémát okozhatna számukra ezen körülmények között.

Májusban egyébként egy másik Windows 10 verzió, a 1803 támogatása is megszűnne elvileg, de jelenleg nem tűnik elképzelhetetlennek, hogy a Microsoft ezt a dátumot is eltoltja majd egy kicsit, ha csak nem következik be addig jelentős változás a vírus terjedésében vagy áttörés hatásainak visszaszorításában.