Belföld
[5574]
Belföldi, általam válogatott cikkek, írások.
|
Bulvár | Celeb
[149]
Érdekesebb bulvár hírek.
|
Bűnügy
[395]
Bűnügyi hírek, információk
|
Csináld magad
[1]
Barkácsolási ötletek
|
Extrém
[316]
Extrém, megdöbbentő hírek.
|
Egészség | Életmód
[752]
Egészséggel, életmóddal, kapcsolatos hírek, információk, tanácsok.
|
Érdekes | Különleges | Rejtélyes
[982]
Érdekes, különleges, rejtélyes esetek, ironikus, vicces, humoros hírek, információk. írások.
|
Európai Unió
[193]
Hírek az Európai Unióból
|
Gasztro | Recept
[4243]
Gasztronómiai hírek, információk, receptek.
|
Gazdaság
[468]
A gazdasági élet hírei
|
Horgász
[1264]
Horgászoknak szóló hírek, információk.
|
Játék, -pihenés, -szórakozás
[160]
Ötletek, ajánlott oldalak, programok.
|
Jó tudni!
[2431]
Fontos, hasznos információk, határidők, változások, tanácsok. Programok, rendezvények.
|
Kommentár | Reakció | Vélemény
[1380]
Kritikus írások, vélemények, reakciók, a magyar politika és közélet cselekedeteire, visszásságaira.
|
Politika
[666]
Politikai jellegű hírek információk
|
Receptek sonkapréshez
[29]
Receptek, leírások házi húskészítmények (felvágott, sonka, disznósajt, stb.)sonkapréssel történő elkészítéséhez
|
Számítástechika | IT
[4176]
Hírek, újdonságok, tippek, trükkök, ajánlások, stb.
|
Történelem | Kultúra
[919]
Történelmi és kulturális vonatkozású hírek, információk.
|
Tudomány | Technika
[3028]
Újdonságok, felfedezések, új kutatási eredmények, érdekességek.
|
Választások
[405]
Országgyűlési, önkormányzati és EU választások előkészületeivel, lebonyolításával összefüggő hírek, információk.
|
Világ
[3368]
Nemzetközi, általam válogatott cikkek, írások.
|
Weboldalam hírei
[57]
Tájékoztatás a honlapon történt változásokról.
|
- 000 December
- 2012 Augusztus
- 2012 Szeptember
- 2012 Október
- 2012 November
- 2012 December
- 2013 Január
- 2013 Február
- 2013 Március
- 2013 Április
- 2013 Május
- 2013 Június
- 2013 Július
- 2013 Augusztus
- 2013 Szeptember
- 2013 Október
- 2013 November
- 2013 December
- 2014 Január
- 2014 Február
- 2014 Március
- 2014 Április
- 2014 Május
- 2014 Június
- 2014 Július
- 2014 Augusztus
- 2014 Szeptember
- 2014 Október
- 2014 November
- 2014 December
- 2015 Január
- 2015 Február
- 2015 Március
- 2015 Április
- 2015 Május
- 2015 Június
- 2015 Július
- 2015 Augusztus
- 2015 Szeptember
- 2015 Október
- 2015 November
- 2015 December
- 2016 Január
- 2016 Február
- 2016 Március
- 2016 Április
- 2016 Május
- 2016 Június
- 2016 Július
- 2016 Augusztus
- 2016 Szeptember
- 2016 Október
- 2016 November
- 2016 December
- 2017 Január
- 2017 Február
- 2017 Március
- 2017 Április
- 2017 Május
- 2017 Június
- 2017 Július
- 2017 Augusztus
- 2017 Szeptember
- 2017 Október
- 2017 November
- 2017 December
- 2018 Január
- 2018 Február
- 2018 Március
- 2018 Április
- 2018 Május
- 2018 Június
- 2018 Július
- 2018 Augusztus
- 2018 Szeptember
- 2018 Október
- 2018 November
- 2018 December
- 2019 Január
- 2019 Február
- 2019 Március
- 2019 Április
- 2019 Május
- 2019 Június
- 2019 Július
- 2019 Augusztus
- 2019 Szeptember
- 2019 Október
- 2019 November
- 2019 December
- 2020 Január
- 2020 Február
- 2020 Március
- 2020 Április
- 2020 Május
- 2020 Június
- 2020 Július
- 2020 Augusztus
- 2020 Szeptember
- 2020 Október
- 2020 November
- 2020 December
- 2021 Január
- 2021 Február
- 2021 Március
- 2021 Április
- 2021 Május
- 2021 Június
- 2021 Július
- 2021 Augusztus
- 2021 Szeptember
- 2021 Október
- 2021 November
- 2021 December
- 2022 Január
- 2022 Február
- 2022 Március
- 2022 Április
- 2022 Május
- 2022 Június
- 2022 Július
- 2022 Augusztus
- 2022 Szeptember
- 2022 Október
- 2022 November
- 2022 December
- 2023 Január
- 2023 Február
- 2023 Március
- 2023 Április
- 2023 Május
- 2023 Június
- 2023 Július
- 2023 Augusztus
- 2023 Szeptember
- 2023 Október
- 2023 November
- 2023 December
- 2024 Január
- 2024 Február
- 2024 Március
- 2024 Április
- 2024 Május
- 2024 Június
- 2024 Július
- 2024 Augusztus
- 2024 Szeptember
- 2024 Október
- 2024 November
09:29:37 Variációim a reteklevélre – mert imádom | |
Forrás: Sz(helyi) Lányok | Szendi | 2013. 06. 10. Most, hogy iperedni kezd a mi kertünkben is a piros retek, és még a csigák sem legelték le, dúskálhatunk a földi jóban! Ráadásul egy ismerős a minap kisebb kosárnyi frissen kiásott zöld leveles gömböccel állított be – mondván náluk tengernyi termett. És hiszed vagy sem, nem is a piros gyökerének, sokkal inkább a zöldjének örültem, merthogy a belőle készített levest imádom. A retek levelének ugyanis meghatározhatatlanul finom, fűszeres aromája van, jól harmonizál a fokhagymával és a tormával. A felismerés nálam új keletű – bár elméletileg régóta tudom, legalábbis hallottam már, hogy ehető – de csak az idei tavasszal próbáltam ki. Mivel kissé durva a retek levélzete, salátának csak az egészen friss hajtásokat szánjuk. A többi mehet a levesbe, vagy pestonak – mert tényleg ideális zöld-ség. De érdemes jól megnézni, honnan származik az alapanyag, legjobb persze, ha a saját vagy a szomszéd kertjéből, de ha bolti, akkor jó alaposan mossuk meg. Reteklevél leves, ahogy mi szeretjük Megmosom a 2 csomó friss retek levelét, majd deszkán összeaprítom. Egy darab (nagyobb) vöröshagymát kockára vágok, olajon megpirítom, aztán beleszórom a reteklevelet. Megforgatom, megsózom (pici bors is jól áll neki), felöntöm 3-4 csésze vízzel, fedő alatt tovább párolom. Tíz perc után vágok bele két fokhagymát, friss citromot is facsarok bele. Ha puhára főtt a zöldség, kihalászom, és megy a turmixgépbe. Tejföllel (vagy tejszínnel) és 1-2 kanál rizsliszttel sűrítem. (Aki akar, használjon hozzá húsleves-alaplét, vagy ételízesítőt, én egy kis lestyánlevéllel beérem.) Tálaláskor 2-3 piros retekgumót lereszelek, és rászórom a levesre. (Állítólag reszelt tormával sem rossz:) Feltét spagettire, nevezzük pesto-nak Pestonak nevezhetünk minden olyan tésztához való szószt, amit ehető zöldből turmixolunk, van benne fokhagyma, parmezán típusú sajt, valamilyen mag (nálam dió), és az elengedhetetlen kenőanyagként egy-másfél deci olívaolaj. (Nálunk pár csepp citrom is.) És bármilyen meglepő, tíz perc alatt kiváló tésztára (vagy pirítósra) való olajos kencefice készíthető – nem csak bazsalikomból, reteklevélből is. Az alapreceptem: kiindulásként két csomó szép és zsenge reteklevelet nagyon apróra vágok, 1 dl olajjal és 2 gerezd foghagymával, botturmix segítségével átdolgozom. Nagy maroknyi (5-6 dkg) diót összeaprítok, majd kevés olívaolajon megpirítom. Leveszem a tűzről, és hozzáöntöm az összetört reteklevélhez. Botturmixszal nem túl apróra újra összezúzom. Fakanállal keverni kezdem, 5-6 dkg parmezánt lereszelek, és beleszórom. Sóval és borssal (csöppnyi citrommal) fűszerezem, de imádom benne a chilit is, elég egy leheletnyi. Íme a végeredmény, nem kifejezés, hogy laktató: | |
|