A Microsoft a hét közepén soron kívül tett elérhetővé egy olyan új frissítést a Windows 10-hez, ami egy abban még egy hónapja azonosított igen kellemetlen problémát orvosol. A szóban forgó bug miatt a rendszer Kék Halállal és teljes összeomlással honorálhatta azt, ha a neki otthont adó gépekre menet egy külső NVMe SSD-t csatlakoztattak.

 

Bár a hiba természetéből adódóan viszonylag kevés felhasználót érintett, nekik komoly adatvesztést is okozhatott azzal, hogy a külső tároló - ráadásul esetleg pont az adatok mentése érdekében - a géphez csatlakoztatására teljes összeomlással válaszolt. Bár a hiba ismertté válását követően a Microsoft letiltotta a Windows hibás verzióinak települését a potenciálisan érintett gépekre, ez azoknak, akik már korábban felrakták azokat, kevés vígasszal szolgálhatott.

A hiba miatt a Windows 10 Kék Halál dobhatott, amikor egy NVMe SSD-t csatlakoztattak a géphez

A hiba miatt a Windows 10 Kék Halál dobhatott, amikor egy NVMe SSD-t csatlakoztattak a géphezA hiba miatt a Windows 10 Kék Halál dobhatott, amikor egy NVMe SSD-t csatlakoztattak a géphez

 

A most megjelent folt ugyanakkor ezen kívül több másik, kevésbé kritikus hibát is orvosol a rendszer működésében. Így pl. javítja azt is, amelyik miatt megszűnhetett a felolvasási funkció (Narrator) működni a gép feloldása után, amelyik miatt nem jelentek meg bizonyos esetekben a Game Bar vezérlői egyes monitorokon, illetve amelyik miatt egyes USB 3.0 hub-okra csatlakoztatott eszközök is elérhetetlenné válhattak a gép újraindításáig.

Akit zavaróan érintenek az említett problémák, már most letölthetik és kézzel is felrakhatják a javításokat, de ha egy kicsit tudnak még várni, azok a szokásos havi foltcsomag részeként jövő kedden is megérkeznek gépeikre. Ezzel együtt egyébként a Microsoft várhatóan az új Windows 10 verziók telepítési blokkját is feloldja majd az érintett gépek vonatkozásában.