A Microsoft a héten egy igen erős biztonsági fejlesztés jelentett be chatprogramja, a Skype vonatkozásában. A cég ugyanis közölte, hogy szoftverében végpontok közötti titkosítást vezet be, ami lehallgathatatlanná teszi az azon keresztül bonyolított kommunikáció minden formáját még a redmondi cég szervereihez esetlegesen hozzáférést szerző hatóságok és titkosszolgálatok számára is.

Az új, "privát beszélgetés"-nek hívott funkció mögött ugyanaz a Signal protokoll bújik meg, aminek segítségével a Whatsapp, a Google és a Facebook is biztosítja a hasonlóan megbízható chatet saját alkalmazásaiban. Ez egy erős titkosítással kódolja a kommunikációt a beszélgetésben résztvevő két fél gépe között, így azt hiába is hallgatja le bárki útközben, nem tudja tartalmát megfejteni.

Ezzel összefüggésben az ilyen, "privát" beszélgetések bizonyos korlátokkal érkeznek majd. Így például csak az eleve a kapcsolati listában található személyek felé lehet majd kezdeményezni azokat, nem lehet utólag aktiválni a titkosítást a beszélgetésekben, és azokat nem lehet majd az egyik Skype-ot futtató eszközünkről a másikra átvinni - ami egyébként egy normál chat vagy hívás esetében adott.

Az új funkció egyelőre csak a Skype Insider kiadásában próbálható ki, de hamarosan elérhetővé fog válni a chatszoftver normál változatának használói számára is.