Belföld
[5574]
Belföldi, általam válogatott cikkek, írások.
|
Bulvár | Celeb
[149]
Érdekesebb bulvár hírek.
|
Bűnügy
[395]
Bűnügyi hírek, információk
|
Csináld magad
[1]
Barkácsolási ötletek
|
Extrém
[316]
Extrém, megdöbbentő hírek.
|
Egészség | Életmód
[752]
Egészséggel, életmóddal, kapcsolatos hírek, információk, tanácsok.
|
Érdekes | Különleges | Rejtélyes
[982]
Érdekes, különleges, rejtélyes esetek, ironikus, vicces, humoros hírek, információk. írások.
|
Európai Unió
[193]
Hírek az Európai Unióból
|
Gasztro | Recept
[4243]
Gasztronómiai hírek, információk, receptek.
|
Gazdaság
[468]
A gazdasági élet hírei
|
Horgász
[1264]
Horgászoknak szóló hírek, információk.
|
Játék, -pihenés, -szórakozás
[160]
Ötletek, ajánlott oldalak, programok.
|
Jó tudni!
[2431]
Fontos, hasznos információk, határidők, változások, tanácsok. Programok, rendezvények.
|
Kommentár | Reakció | Vélemény
[1380]
Kritikus írások, vélemények, reakciók, a magyar politika és közélet cselekedeteire, visszásságaira.
|
Politika
[666]
Politikai jellegű hírek információk
|
Receptek sonkapréshez
[29]
Receptek, leírások házi húskészítmények (felvágott, sonka, disznósajt, stb.)sonkapréssel történő elkészítéséhez
|
Számítástechika | IT
[4176]
Hírek, újdonságok, tippek, trükkök, ajánlások, stb.
|
Történelem | Kultúra
[919]
Történelmi és kulturális vonatkozású hírek, információk.
|
Tudomány | Technika
[3028]
Újdonságok, felfedezések, új kutatási eredmények, érdekességek.
|
Választások
[405]
Országgyűlési, önkormányzati és EU választások előkészületeivel, lebonyolításával összefüggő hírek, információk.
|
Világ
[3368]
Nemzetközi, általam válogatott cikkek, írások.
|
Weboldalam hírei
[57]
Tájékoztatás a honlapon történt változásokról.
|
- 000 December
- 2012 Augusztus
- 2012 Szeptember
- 2012 Október
- 2012 November
- 2012 December
- 2013 Január
- 2013 Február
- 2013 Március
- 2013 Április
- 2013 Május
- 2013 Június
- 2013 Július
- 2013 Augusztus
- 2013 Szeptember
- 2013 Október
- 2013 November
- 2013 December
- 2014 Január
- 2014 Február
- 2014 Március
- 2014 Április
- 2014 Május
- 2014 Június
- 2014 Július
- 2014 Augusztus
- 2014 Szeptember
- 2014 Október
- 2014 November
- 2014 December
- 2015 Január
- 2015 Február
- 2015 Március
- 2015 Április
- 2015 Május
- 2015 Június
- 2015 Július
- 2015 Augusztus
- 2015 Szeptember
- 2015 Október
- 2015 November
- 2015 December
- 2016 Január
- 2016 Február
- 2016 Március
- 2016 Április
- 2016 Május
- 2016 Június
- 2016 Július
- 2016 Augusztus
- 2016 Szeptember
- 2016 Október
- 2016 November
- 2016 December
- 2017 Január
- 2017 Február
- 2017 Március
- 2017 Április
- 2017 Május
- 2017 Június
- 2017 Július
- 2017 Augusztus
- 2017 Szeptember
- 2017 Október
- 2017 November
- 2017 December
- 2018 Január
- 2018 Február
- 2018 Március
- 2018 Április
- 2018 Május
- 2018 Június
- 2018 Július
- 2018 Augusztus
- 2018 Szeptember
- 2018 Október
- 2018 November
- 2018 December
- 2019 Január
- 2019 Február
- 2019 Március
- 2019 Április
- 2019 Május
- 2019 Június
- 2019 Július
- 2019 Augusztus
- 2019 Szeptember
- 2019 Október
- 2019 November
- 2019 December
- 2020 Január
- 2020 Február
- 2020 Március
- 2020 Április
- 2020 Május
- 2020 Június
- 2020 Július
- 2020 Augusztus
- 2020 Szeptember
- 2020 Október
- 2020 November
- 2020 December
- 2021 Január
- 2021 Február
- 2021 Március
- 2021 Április
- 2021 Május
- 2021 Június
- 2021 Július
- 2021 Augusztus
- 2021 Szeptember
- 2021 Október
- 2021 November
- 2021 December
- 2022 Január
- 2022 Február
- 2022 Március
- 2022 Április
- 2022 Május
- 2022 Június
- 2022 Július
- 2022 Augusztus
- 2022 Szeptember
- 2022 Október
- 2022 November
- 2022 December
- 2023 Január
- 2023 Február
- 2023 Március
- 2023 Április
- 2023 Május
- 2023 Június
- 2023 Július
- 2023 Augusztus
- 2023 Szeptember
- 2023 Október
- 2023 November
- 2023 December
- 2024 Január
- 2024 Február
- 2024 Március
- 2024 Április
- 2024 Május
- 2024 Június
- 2024 Július
- 2024 Augusztus
- 2024 Szeptember
- 2024 Október
- 2024 November
05:48:57 Veszélyesek is lehetnek a zöldségek | |
Forrás: Táfelspicc | 2018.07.28. Sokan hadilábon állnak a zöldségfogyasztással, pedig az egészséges, kiegyensúlyozott étkezés elképzelhetetlen zöldségek nélkül, legyen szó akár főétkezésről, akár egészséges nassolásról. A zöldségek sok természetes vitaminnal, ásványi anyaggal, antioxidánsokkal, rostokkal, folyadékkal látják el a szervezetet, sőt bizonyos fitokemikáliákkal – amilyen például a fitoösztrogén –, vagy másodlagos növényi termékekkel is, melyek jótékony hatást gyakorolnak az egészségre. Sokak számára azonban bizonyos zöldségek rendszeres fogyasztása veszélyes is lehet. Több orvosi tanulmány mutatott ki kapcsolatot az ajánlásokban szereplő mennyiségű zöldség- és gyümölcsfogyasztás és a krónikus betegségek kockázatának csökkenése között, például a szív- és keringési betegségek, a 2-es típusú cukorbetegség, elhízás vagy bizonyos daganatos megbetegedések esetén. Forrás: Shutterstock Mivel a zöldségek kalóriatartalma, glikémiás indexe és glikémiás telítettsége többnyire alacsony, rostjaik pedig jól telítenek, sőt a rágás iránti igényt is kielégítik, az egészség mellett a karcsúsodást is segítik, nem véletlenül képezik az egészséges fogyás alapját. Zöldségekkel a daganatok ellenA fogyást segíti, de önmagában is képes a rákrizikó csökkentésére a fizikai aktivitás fokozása. Közepes intenzitású testmozgás beillesztése az életmódba a megelőzés eszköze, heti 300 perc közepes intenzitású testmozgás pedig a fogyás ütemét is felgyorsítja – mondja Dr. Gajdács Ágnes belgyógyász, obezitológus szakorvos, a MediFat igazgatója. A hatékony testsúlykontroll és a rák megelőzése elképzelhetetlen az egészségtudatos táplálkozás nélkül. A WHO ajánlása szerint napi 5 adag, azaz 400 g zöldség és gyümölcs napi bevitelére kell törekedni (1 adag 80 grammot jelent). Az európai gyerekek és felnőttek többsége viszont nem fogyasztja el az ajánlásban szereplő mennyiséget,pedig ez sok előnnyel járna. Kutatások szerint az ajánlottat is meghaladó mennyiségű, napi 8 adag, többségében friss zöldség (5 adag) és gyümölcs (3 adag) rendszeres fogyasztása például a daganatos halálozás rizikóját 25%-kal csökkenti. Forrás: shutterstock.com Panaszokat okozhatnak a zöldségekPanaszokat – például puffadást, gyomorégést – legtöbbször az okoz, ha többségében nyers zöldségekkel akarják rendezni az addig minimális fogyasztást. Ráadásul vannak eleve puffasztó zöldségek, például káposztafélék, hagymafélék, bab, borsó, articsóka, spárga, brokkoli, retek. Ilyenkor megoldást jelent, ha a napi zöldségadag nagyobb része nem nyersen, hanem párolva, főzve, sütve, így leves, főzelék, grillezett zöldség formájában kerül az asztalra– javasolja a szakember. Az emésztési panaszok hátterében sokszor a bélflóra eltolódása áll – antibiotikum szedés után –, ilyenkor jó szolgálatot tesznek a prebiotikumok, a hasznos baktériumok táplálékát képező zöldségek, amilyen a csicsóka, hagymafélék, cikóriagyökér, articsóka, bab, borsó. Veszélyesek is lehetnek a zöldségekSokak számára azonban bizonyos zöldségek rendszeres fogyasztása veszélyes is lehet. Például egyes zöldségek gátolják a pajzsmirigy működését, ami pajzsmirigy-alulműködés esetén kedvezőtlen lehet. Ezek az úgynevezett goitrogén zöldségek – káposzta, kelbimbó, brokkoli, karfiol, karalábé, kínai kel, retekfélék, repce, spenót, fehérrépa. Szerencsére párolással, főzéssel a goitrogén anyag mennyisége csökken. A szelén viszont kedvező hatású a pajzsmirigyre, ami megtalálható a gombában, spárgában. Epebetegség esetén a puffasztó zöldségek, mint a káposzta, kelkáposzta, karalábé, karfiol, zöldpaprika, paradicsom, uborka, fokhagyma, vöröshagyma és egyéb hagymafélék, retek, torma, petrezselyemzöld, rebarbara, zeller és a száraz hüvelyesek (szárazbab, sárgaborsó, lencse, szójabab és belőle készült ételek) panaszt okozhatnak, ezt a hatás fedő nélküli főzéssel, az első főzővíz kiöntésével csökkenthető.Az apró magvas gyümölcsök, mint az eper, málna, áfonya, szeder, szőlő, ribizli, illetve egyes gyümölcslevek, így az ananászlé, eperlé, mandarinlé, paradicsomlé panaszt okozhatnak, egyéni tolerancia alapján kell a fogyasztásukról dönteni. Forrás: Shutterstock Tartós gyulladással járó betegségek, autoimmun betegségek, cukorbetegség, elhízás fennállása esetén érdemes az étrendben minimalizálni a csucsor- vagy burgonyafélék fogyasztását, ide tartozik a burgonyán kívül a paprika, paradicsom és a padlizsán is. Allergia esetén problémát okozhat a keresztreakció, mely légúti allergia esetén egyes növényi ételek fogyasztásakor léphet fel.Nyírfapollen-allergia esetén a zeller, sárgarépa, burgonya, alma, körte, cseresznye, sárgabarack, nektarin, őszibarack, szilva, kivi és mogyoró okoz keresztallergiát, nyírfa- és feketeüröm-allergiánál a zellert és sárgarépát érdemes kerülni. Fűpollen-allergiánál a paradicsom, dinnyefélék, narancs és mogyoró fogyasztása okozhat problémát, míg parlagfű-allergiánál a cukkini, uborka, dinnyefélék, banán idézhet elő tüneteket. A keresztallergének gyakran csak nyersen okoznak panaszokat, hőkezelt formában nem, de például mogyoróallergia esetén a főtt zeller veszélyes marad– hívja fel a figyelmet a szakorvos. A véralvadásra hatnak, ezért egyes véralvadásgátló gyógyszerek adagolását befolyásolják a magas K-vitamin tartalmú (0,1-0,6 mg/100g) zöldségek (pl. fejes saláta, spenót, karfiol, paradicsom, paprika, brokkoli, kelbimbó, káposzta, savanyú káposzta, szója), melyekből összességében naponta maximum 10 dkg mennyiség fogyasztható, napi 5 étkezésre elosztva. Lassítják a sejtek öregedését Forrás: Shutterstock A zöldségek és gyümölcsök hasznos társaink az egészségtudatos életforma megvalósításában, hiszen egészségmegőrző, öregedést lassító, és egyes betegségek esetén betegségmegelőző hatással bírnak, ezért az ajánlásokban szereplő zöldség- és gyümölcsbevitelt érdemes elérni. Egyes betegségek esetén azonban személyre szabottan szükségessé válhat egyes zöldségek, gyümölcsök mellőzése, mennyiségük csökkentése. Vegyszer kerül a szervezetbeElőfordulhat, hogy a zöldségek és a gyümölcsök növényvédőszer-maradványokat tartalmaznak, melyek akár fejlődési rendellenességeket is okozhatnak, vagy megzavarhatják a hormonális rendszer normális működését,így hozzájárulhatnak akár az elhízás, a meddőség, a korai klimaktérium kialakulásához is.Az egyik amerikai környezetvédelmi szervezet minden évben megvizsgálja a zöldségek és gyümölcsök növényvédőszer-tartalmát az első 12 helyen az eper, a spenót, a nektarin, az alma, az őszibarack, a körte, a cseresznye, a szőlő, a zeller, a paradicsom, a paprika és a burgonya állnak. Szerencsére Magyarországon csupán a zöldségek és gyümölcsök 1%-a tartalmaz a határérték feletti növényvédőszer-maradványt. Hogyan védekezzünk?A legjobb megoldás a bio zöldségek és gyümölcsök fogyasztása, ez viszont nem mindenki számára elérhető. A helyben termett, szezonális zöldségek és gyümölcsök fogyasztása előnyösebb, a külföldről érkező szállítmányok esetén ugyanis nem mindig ismertek az alkalmazott növényvédő-, felületbevonó és a gyümölcsök érését befolyásoló szerek, ahogy a termőtalaj szennyezettsége sem.A szakember elmondása szerint az alapos mosás minden esetben szükséges, de nem nyújt 100%-os védelmet. Szóba jöhet a mosás után az almaecetes áztatás (1 liter vízhez 1 dl almaecetet adva 15-20 percig áztatni mosás után a zöldségeket, gyümölcsöket), mivel az almaecet a szennyeződések, kórokozók nagy hányadát eltávolítja, illetve a héj eltávolítása hámozással. | |
|