Az Nvidia a múlt hét végén egy olyan frissítést adott ki Nvidia videókártyáihoz szánt meghajtócsomagjából, aminek telepítése minél előbb javasolt minden felhasználó számára, akinek gépében a cégtől származó chippel működő videókártya munkálkodik. Az új verzió ugyanis közel másfél tucat olyan sebezhetőséget zár le a meghajtókban, amik kihasználásával hackerek feltörhetik a masinákat, és kártevőket helyezhetnek el rajtuk vagy adatok lophatnak el róluk.

A hibák közül a legsúlyosabb 8.4-es besorolást kapott a 10-es veszélyességi skálán, ami nyilvánvalóan igen magas, de közel egy tucat majdnem hasonlóan súlyos 7.8-as veszélyességi fokú is megtalálható. Ezek gyakorlatilag mindegyike az Nvidia GPU és vGPU meghajtóiban bújik meg, és korlátozott jogosultságokkal futó programok számára is teljes, rendszerszintű hozzáférést elérését, illetve adatok ellopását, valamint a gép megbénítását tehetik lehetővé.

Ráadásul a hibák egy része nem csak a meghajtók Windows-ra szánt, de a Linux-okban működő változatait is érintik, ami miatt a nyílt forrású rendszert használók sem érezhetik biztonságban magukat előlük.

Mindezek miatt minél előbb javasolt az új, frissített meghajtók telepítése, amiket az Nvidia honlapjáról lehet letölteni. Ugyanakkor a cég azt mondja, hogy akik esetleg ezt nem teszik meg most kvázi kézzel, azok is meg fogják kapni a javított verziókat hamarosan a Windows Update mechanizmuson keresztül - feltéve persze, hogy az illetők nem tiltották le utóbbi működését is gépükön.