Kellemetlen meglepetésben részesülhetnek a Huawei telefonok használói világszerte, ha megpróbálják frissíteni készülékeiket, illetve az azokra telepített szoftvereket mostanában. A múlt hét végén ugyanis lejártak azok, az időlegesen adott haladékok, amik lehetővé tették a Google számára, hogy továbbra is úgymond "technológiát exportáljon" a cég készülékeire, annak ellenére is, hogy azok szankciós listára kerültek tavaly.

Így azok a Huawei telefonok, tabletek és más androidos eszközök, amik eddig a Google Play Áruházán és szolgáltatásain keresztül kapták frissítéseiket, mostantól már nem részesülhetnek ezekben az említett forrásból. Ez főleg a biztonsági frissítések szempontjából lehet problémás, de az újabb Android-verziók, valamint az alkalmazások saját frissítései is fájóan hiányozhatnak majd a Huawei készülékeket birtoklók számára.

Bár a kínai gyártó elméletileg saját maga is eljuttathatja ezeket az érintett mobilokra (feltételezve, hogy azok az Android szabadon elérhető, nyílt forrású változatára épülnek, illetve az alkalmazások készítői erre engedélyt anak a vállalat számára), de mivel a cég készülékeinek nagy része nem az Android nyílt változatát és nem a gyártó saját alkalmazásboltját, hanem a Google-ét használja, illetve használta eddig, kérdéses, hogy ez az átállás miként valósítható meg.

Ráadásul hiába is lépne be a Google helyébe a Huawei saját frissítőszolgáltatása a készülékeken, a tiltás miatt akkor is minden, a készülékekre telepített olyan alkalmazás is frissítések nélkül maradna, amit amerikai cégek gyártanak vagy ottani szerverekkel rendelkeznek. Sőt, a tiltás miatt még az érintett alkalmazások felhős szolgáltatásai is megszűnhetnek működni a Huawei készülékein, annak ellenére, hogy az alkalmazások korábban már telepített példányai elvileg tovább működhetnek az eszközökön.

A Huawei maga a Washington Post az ügyben tett megkeresésére egyelőre csak annyit válaszolt, hogy "figyelik a helyzetet és próbálják felmérni annak hatásait", ami azonban nem kecsegtet túl sok jóval a felhasználók számára.

A cégnek nagyon nem jól jön az újabb probléma, főleg, hogy a napokban kiderült: a szankciók miatt valószínűleg még a Google szolgáltatásaitól függetlenített készülékek gyártását sem tudja nagyon folytatni. Az akkor megjelentek szerint ugyanis a jövő hónapban kifogyhat a cég az azokban használt chipekből is, amiket eddig szintén amerikai vállalatok szállítottak részére, de amik a tiltás miatt ezt nem folytathatják majd a jövőben, amennyiben az amerikai kormányzat fenntartja a szankciókat vele szemben.