Meglepő üzenetet kezdtek el a hét elején kapni a vállalati rendszergazdák a Microsoft vírusvédelmi megoldásától a Google egyik szoftverével kapcsolatban. A Microsoft Defender for Endpoint ugyanis arra kezdett el panaszkodni nekik, hogy a keresőóriás böngészőjének legújabb frissítése egy vírust (egészen pontosan egy hátsó kaput) tartalmaz - emiatt pedig megtagadta annak feltelepítését is a gépekre.

Ugyanakkor kiderült, hogy a riasztás esetében csak egy ún. hamis pozitívról volt szó, ami azt jelenti, hogy a Microsoft biztonsági szoftvere tévesen azonosította károsként a frissítés egyik komponensét. Valójában az inkriminált fájl, az "sl.pak" nem tartalmazza sem a redmondi program által megjelölt "Funvalget" hátsó kaput, sem semmilyen más veszélyes kódot, így blokkolása sem indokolt.

A Microsoft ugyan egyelőre nem adott ki hivatalos állásfoglalást az ügyben, de úgy tűnik, hogy időközben eltávolította a téves azonosítást kiváltó szignatúrát a Defender-ből. Azok a rendszergazdák ugyanis, akik törlik a védelmi szoftver detektációs adatbázisát és újabb letöltésére kényszerítik, állítólag már nem kapják meg a riasztást előbbitől.

Akiknél tovább is jelez a program és blokkolja a Chrome új frissítésének telepítését, azok az itt leírt módon tudják maguk is a Defender frissítését kikényszeríteni, ami vélhetően megoldja az ő problémájukat is.