Péntek, 2024-03-29, 17:01:21
Nyitólap Regisztráció
Üdvözöllek, Vendég
A fejezet kategóriái
Belföld [5491]
Belföldi, általam válogatott cikkek, írások.
Bulvár | Celeb [148]
Érdekesebb bulvár hírek.
Bűnügy [376]
Bűnügyi hírek, információk
Csináld magad [1]
Barkácsolási ötletek
Extrém [312]
Extrém, megdöbbentő hírek.
Egészség | Életmód [750]
Egészséggel, életmóddal, kapcsolatos hírek, információk, tanácsok.
Érdekes | Különleges | Rejtélyes [980]
Érdekes, különleges, rejtélyes esetek, ironikus, vicces, humoros hírek, információk. írások.
Európai Unió [176]
Hírek az Európai Unióból
Gasztro | Recept [4019]
Gasztronómiai hírek, információk, receptek.
Gazdaság [426]
A gazdasági élet hírei
Horgász [1222]
Horgászoknak szóló hírek, információk.
Játék, -pihenés, -szórakozás [155]
Ötletek, ajánlott oldalak, programok.
Jó tudni! [2403]
Fontos, hasznos információk, határidők, változások, tanácsok. Programok, rendezvények.
Kommentár | Reakció | Vélemény [1354]
Kritikus írások, vélemények, reakciók, a magyar politika és közélet cselekedeteire, visszásságaira.
Politika [577]
Politikai jellegű hírek információk
Receptek sonkapréshez [27]
Receptek, leírások házi húskészítmények (felvágott, sonka, disznósajt, stb.)sonkapréssel történő elkészítéséhez
Számítástechika | IT [4051]
Hírek, újdonságok, tippek, trükkök, ajánlások, stb.
Történelem | Kultúra [916]
Történelmi és kulturális vonatkozású hírek, információk.
Tudomány | Technika [2934]
Újdonságok, felfedezések, új kutatási eredmények, érdekességek.
Választások [370]
Országgyűlési, önkormányzati és EU választások előkészületeivel, lebonyolításával összefüggő hírek, információk.
Világ [3290]
Nemzetközi, általam válogatott cikkek, írások.
Weboldalam hírei [57]
Tájékoztatás a honlapon történt változásokról.
Belépés
NÉVNAPOK
Kedvencek
  • Avast - My Avast
  • Linkgyűjtemény készítő, megosztó ingyenes alkalmazás (eLink)
  • Elektronikus Eü-i Szolgáltatási Tér - EESZT: bejelentkezés
  • Erodium - Orvosi Betegirányító Rendszer
  • Facebook Videó letöltő
  • Fotómontázs, irható, online, free | PIXIZ
  • Fotókollázs, Fotókeret Online/Photo+Fan+Editor
  • Földmegfigyelési Információs Rendszer (FIR)
  • Free Picture Solutions
  • Google Térkép
  • Helyesírási tanácsadó
  • Honlap analízis-AnalayzerHQ
  • Honlakészítési leírások - TUTORIAL.HU
  • Honlap: Like és megosztás gombok, html kódok
  • Honlap,Tárhely: Ingyen
  • Horgászvideó.hu
  • Ikon konverter online - ICO Convert
  • Ingyen licenszes programok, naponta! - Giveaway Of The Day
  • Intel® Driver Update Utility
  • Internetsebesség-mérő (NMHH)
  • Ip cím_ Domain helymeghatározás
  • Ip cím - Global WHOIS Search
  • Kép konvertálása szöveggé – Free online OCR
  • Képeslapküldő: zenés képeslap és YouTube videó küldése
  • Képtömörítő Online Alkalmazás
  • Linkcsere Portál
  • Link rövidítő - Dygilinks.com
  • Link rövidítő - Google URL rövidítő
  • Link rövidítő - U.TO
  • MaNDa Téka - Magyar filmek a neten
  • McAfee | SiteAdvisor
  • Menetrend-MÁV ELVIRA
  • Mese- tv.hu - Gyerek tévék
  • Mértékegységek átváltása
  • Microsoft Update katalógus
  • MVM Fiók_Földgáz
  • Nikon D 3300 Letöltőközpont
  • OTP Bank
  • Óriásfájl küldése | Csatolom.hu
  • PDF átalakító - smallpdf"
  • Samsung letöltések
  • SEO Tools-keersőoptimalizálás
  • nt
  • Szerencsejáték Zrt.- Online fogadás
  • Szimbólumok - billentyűzetről előhívható szimbólumok
  • Szimbólumok - Különleges írásjelek
  • Színkódok-HTML, 140 szín kódja
  • Teljesen ingyen, 150 link weboldalára!
  • Telekom Fiók - belépés
  • TV Szombathely - élő adás
  • uCoz Facebook Oldala
  • uCoz Fórum
  • uNet Online Munkaasztal
  • Útvonaltervezés - Topolisz
  • Videa.hu - videók, videó-feltöltés
  • Videóletöltő - online, ingyenes
  • Vodafone - Bejelentkezés
  • Webmester-Google
  • Weboldal keresőoptimalizálási audit ingyen! | seoceros.com
  • Weboldal tartalomelemzés, javaslat a gyorsabbá tételéhez | PageSpeed Insights
  • Website Monitoring Service: host-tracker.com
  • WebStatsDomain
  • Zene ingyenesen - YOUZEEK
  • Mentett bejegyzések
    Online Rádiók
    TV GO
    TV GO
    Statisztika

    Online összesen: 2
    Vendégek: 2
    Felhasználók: 0
    Keresés
    Nyelvi Fordító
    Honlap ajánlása
    Időjárás

    Animált felhőkép
    Felhőkép
    Légszennyezettség
    Szombathely, Légszennyezettség, online, zöldhullám projekt,
    Időjárás | Balaton
    Balaton 30 napos előrejelzés
    Tavi Viharjelzés
    Balaton, Velencei-tó, Tisza-tó | Tavi Viharjelzés,- Előrejelzés
    Balaton: Horgászat
    Balatoni Horgászhelyek - Balatoni horgászhelyek adatbázisa

    Balatoni Horgászturisztikai Adatbázis - balatonihal.hu
    Szolunáris Tábla
    szolunáris tábla, szolunáris táblázat, szolunáris naptár, horgásznaptár,2023,
    Horgászjegy Online
    Horgászjegy.hu
    MENETRENDEK.HU
    Vasúti és Volán menetrendek | Menetrendek.hu
    E-matrica vásárlás
    Online vásárlás: ematrica.nemzetiudij.hu
    ÚTINFORM
    Magyar Nonprofit Közút Zrt. - Útinform
    Útvonaltervező
    Google Útvbonaltervező - Google Térkép
    QR-kódom
    qr kód készítés
    Nyitólap » 2022 » Március » 13 » Vörösboros marhapörkölt tarhonyával, fokhagymás uborkasalátával - Az én alapszakácskönyvem
    09:33:16
    Vörösboros marhapörkölt tarhonyával, fokhagymás uborkasalátával - Az én alapszakácskönyvem

    Forrás: Hargitai György - Az én alapszakácskönyven | 2022.03.01

    Hozzávalók 8 főre:

    • 20 dkg füstölt szalonna,
    • 2,3 kg kicsontozott marhalábszár (lehet nyak is),
    • 60-80 dkg vöröshagyma,
    • 8 gerezd fokhagyma,
    • 2-2 tv paprika és paradicsom (helyettük lehet 4 evőkanál házi lecsó is),
    • 10 dkg sertészsír (lehet helyette olaj is),
    • 3-4 babérlevél,
    • 1 kiskanál köménymag, őrölt fekete bors,
    • 2,5 evőkanál jóféle pirospaprika,
    • kb. 2 csapott evőkanál só,
    • 2 evőkanál sűrített paradicsom,
    • 1 kiskanál csípős Piros Arany vagy Erős Pista,
    • 1 dl zamatos vörösbor

    a tarhonyához:

    • 4-5 dkg sertészsír,
    • a szalonna bőre,
    • 50 dkg tarhonya,
    • őrölt fekete bors,
    • 1 csapott evőkanál só,
    • 1,5 kiskanál pirospaprika,
    • kb. 1,25 liter víz

    a fokhagymás uborkasalátához:

    • 70 dkg kígyóuborka,
    • 1 púpozott kiskanál só,
    • 2 nagy gerezd fokhagyma,
    • 1 púpozott evőkanál porcukor,
    • 1-1,5 evőkanál 10 %-os csemege ételecet

    Elkészítése:

    1. A szalonnát közepes (1,5 centis), a lábszárat 2,5 centis kockákra vágjuk kockákra vágjuk. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, előbbit finomra vágjuk, utóbbit pépesre zúzzuk. A paprikát és a paradicsomot kis kockákra vágjuk.
    2. A szalonnát közepesen erős tűz fölé állított bográcsba vagy lábasba szórjuk, a zsírt hozzáadjuk, többször megkeverve szinte pörcösre sütjük. A hagymát hozzáadjuk, jól átkeverjük, majd rádobjuk a fele fokhagymát és a húst is. Együtt pirítjuk tovább, közben a babérlevelet és a köménymagot is hozzáadjuk, megborsozzuk. 15-20 percig pirítjuk így együtt, ezalatt az első 10 perc alatt a zsírjára sül, a hús körös-körül kifehéredik, de azután levet enged, amit már nem főzünk el! A fele pirospaprikával meghintjük, a fölaprított paprikát és paradicsomot hozzáadjuk, a sűrített paradicsommal és a csípős Piros Arannyal ízesítjük. Lefödjük, és nem túl erős tűzön (a bográcsot feljebb emelve) a húst párolni kezdjük. Vizet csak akkor kell hozzáadni, ha a hús és a zöldség nem engedett elég levet, ezt úgy 20 percenként ellenőrizzük.
    3. Amikor a húsnak kb. fél óra kell ahhoz, hogy megpuhuljon, a készülő pörköltet a vörösborral ízesítjük, a maradék pirospaprikával és a fokhagymával fűszerezzük, ha kell utánasózzuk.
    4. Amíg a hús puhul, bőven van idő elkészíteni a tarhonyát és az uborkasalátát. A fokhagymás uborkasalátához a
    kígyóuborkát, miután a végeit lecsaptuk, vékonyan fölkarikázzuk, a sóval összeforgatjuk, fél órára félretesszük. Ezután a pépesre zúzott fokhagymával, a porcukorral és az ecettel összeforgatjuk. (Kinyomkodni nem kell, azt a levet használjuk salátaöntetnek, amit az uborka engedett.)
    5. A tarhonyához a zsírt bográcsban vagy lábasban fölolvasztjuk, a szalonnabőrt beledobjuk. A tarhonyát hozzáadjuk, kevergetve megpirítjuk. Közben megborsozzuk, megsózzuk. A végén a pirospaprikát belekeverjük, majd nyomban fölöntjük 1-1,5 liter forró vízzel. Lefödve addig főzzük, míg a a leve a tetejéről elfő. Ekkor a tűzről leemeljük, lefödve duzzadni hagyjuk.
    6. Tálaláskor a tányérokra tarhonyát halmozunk, és a vörösboros marhapörköltet mellékanalazzuk. Az uborkasalátát külön tálaljuk hozzá.

    Jó tanács
    – Marhapörköltet a legjobb lábszárból főzni, de nagyobb mennyiség esetén, a hússal együtt belekerülhet az állat előfőzött és csíkokra vágott pacalja, kockákra vágott szíve, nyaki része, nyelve és a főzés vége előtt kb. 20 perccel a mája is.
    – Ha cikkekre vágott gombával is gazdagítjuk, az is 15-20 perccel a hús elkészülte előtt kerüljön bele.
    – A marhapörköltet „divatos” vörösborral is ízesíteni. A fenti mennyiséghez 1-2 decinyit tehetünk, amit kb. 30 perccel azelőtt öntsünk bele, hogy a hús teljesen megpuhul. Többet semmiképp ne adjunk hozzá, mert elrontja az étel ízét! Ha a bort korábban adjuk a készülő pörkölthöz, késleltetheti a hús puhulását.
    – A pörkölt ízét csemege Piros Arannyal, csemege vagy csípős gulyáskrémmel, illetve pörköltízesítővel tehetjük még teljesebbé.

    Kategória: Gasztro | Recept | Megtekintések száma: 138 | Hozzáadta: georgio | Tag-ek(kulcsszavak): marhapörkölt, recept, tarhonyával, receptek, bogrács, uborkasaláta, vörösboros, tarhonya, Hargitai György, Fokhagymás, uborkasalátával, videórecept, magyaros, Az én alapszakácskönyvem | Helyezés: 0.0/0