Csütörtök, 2024-11-14, 07:30:52
Nyitólap Regisztráció
Üdvözöllek, Vendég
A fejezet kategóriái
Belföld [5574]
Belföldi, általam válogatott cikkek, írások.
Bulvár | Celeb [149]
Érdekesebb bulvár hírek.
Bűnügy [395]
Bűnügyi hírek, információk
Csináld magad [1]
Barkácsolási ötletek
Extrém [316]
Extrém, megdöbbentő hírek.
Egészség | Életmód [752]
Egészséggel, életmóddal, kapcsolatos hírek, információk, tanácsok.
Érdekes | Különleges | Rejtélyes [982]
Érdekes, különleges, rejtélyes esetek, ironikus, vicces, humoros hírek, információk. írások.
Európai Unió [193]
Hírek az Európai Unióból
Gasztro | Recept [4243]
Gasztronómiai hírek, információk, receptek.
Gazdaság [468]
A gazdasági élet hírei
Horgász [1264]
Horgászoknak szóló hírek, információk.
Játék, -pihenés, -szórakozás [160]
Ötletek, ajánlott oldalak, programok.
Jó tudni! [2431]
Fontos, hasznos információk, határidők, változások, tanácsok. Programok, rendezvények.
Kommentár | Reakció | Vélemény [1380]
Kritikus írások, vélemények, reakciók, a magyar politika és közélet cselekedeteire, visszásságaira.
Politika [666]
Politikai jellegű hírek információk
Receptek sonkapréshez [29]
Receptek, leírások házi húskészítmények (felvágott, sonka, disznósajt, stb.)sonkapréssel történő elkészítéséhez
Számítástechika | IT [4176]
Hírek, újdonságok, tippek, trükkök, ajánlások, stb.
Történelem | Kultúra [919]
Történelmi és kulturális vonatkozású hírek, információk.
Tudomány | Technika [3028]
Újdonságok, felfedezések, új kutatási eredmények, érdekességek.
Választások [405]
Országgyűlési, önkormányzati és EU választások előkészületeivel, lebonyolításával összefüggő hírek, információk.
Világ [3368]
Nemzetközi, általam válogatott cikkek, írások.
Weboldalam hírei [57]
Tájékoztatás a honlapon történt változásokról.
Belépés
NÉVNAPOK
Kedvencek
  • Avast - My Avast
  • ChatGPT ingyen
  • Linkgyűjtemény készítő, megosztó ingyenes alkalmazás (eLink)
  • Elektronikus Eü-i Szolgáltatási Tér - EESZT: bejelentkezés
  • Erodium - Orvosi Betegirányító Rendszer
  • Facebook Videó letöltő
  • Fotómontázs, irható, online, free | PIXIZ
  • Fotókollázs, Fotókeret Online/Photo+Fan+Editor
  • Földmegfigyelési Információs Rendszer (FIR)
  • Free Picture Solutions
  • Google Térkép
  • Helyesírási tanácsadó
  • Honlap analízis-AnalayzerHQ
  • Honlakészítési leírások - TUTORIAL.HU
  • Honlap: Like és megosztás gombok, html kódok
  • Honlap,Tárhely: Ingyen
  • Horgászvideó.hu
  • Ikon konverter online - ICO Convert
  • Ingyen licenszes programok, naponta! - Giveaway Of The Day
  • Intel® Driver Update Utility
  • Internetsebesség-mérő (NMHH)
  • Ip cím_ Domain helymeghatározás
  • Ip cím - Global WHOIS Search
  • Kép konvertálása szöveggé – Free online OCR
  • Képeslapküldő: zenés képeslap és YouTube videó küldése
  • Képtömörítő Online Alkalmazás
  • Linkcsere Portál
  • Link rövidítő - Dygilinks.com
  • Link rövidítő - Google URL rövidítő
  • Link rövidítő - U.TO
  • MaNDa Téka - Magyar filmek a neten
  • McAfee | SiteAdvisor
  • Menetrend-MÁV ELVIRA
  • Mese- tv.hu - Gyerek tévék
  • Mértékegységek átváltása
  • Microsoft Update katalógus
  • MVM Fiók_Földgáz
  • Nikon D 3300 Letöltőközpont
  • OTP Bank
  • Óriásfájl küldése | Csatolom.hu
  • Proton Mail Bejelentkezés
  • PDF átalakító - smallpdf"
  • Samsung letöltések
  • SEO Tools-keersőoptimalizálás
  • nt
  • Szerencsejáték Zrt.- Online fogadás
  • Szimbólumok - billentyűzetről előhívható szimbólumok
  • Szimbólumok - Különleges írásjelek
  • Színkódok-HTML, 140 szín kódja
  • Teljesen ingyen, 150 link weboldalára!
  • Telekom Fiók - belépés
  • TV Szombathely - élő adás
  • uCoz Facebook Oldala
  • uCoz Fórum
  • uNet Online Munkaasztal
  • Útvonaltervezés - Topolisz
  • Videa.hu - videók, videó-feltöltés
  • Videóletöltő - online, ingyenes
  • Vodafone - Bejelentkezés
  • Webmester-Google
  • Weboldal keresőoptimalizálási audit ingyen! | seoceros.com
  • Weboldal tartalomelemzés, javaslat a gyorsabbá tételéhez | PageSpeed Insights
  • Website Monitoring Service: host-tracker.com
  • WebStatsDomain
  • Zene ingyenesen - YOUZEEK
  • Mentett bejegyzések
    Online Rádiók
    TV GO
    TV GO
    Statisztika

    Online összesen: 200
    Vendégek: 199
    Felhasználók: 1
    georgio
    Keresés
    Nyelvi Fordító
    Honlap ajánlása
    Időjárás

    Animált felhőkép
    Felhőkép
    Légszennyezettség
    Szombathely, Légszennyezettség, online, zöldhullám projekt,
    Időjárás | Balaton
    Balaton 30 napos előrejelzés
    Tavi Viharjelzés
    Balaton, Velencei-tó, Tisza-tó | Tavi Viharjelzés,- Előrejelzés
    Balaton: Horgászat
    Balatoni Horgászhelyek - Balatoni horgászhelyek adatbázisa

    Balatoni Horgászturisztikai Adatbázis - balatonihal.hu
    Szolunáris Tábla
    szolunáris tábla, szolunáris táblázat, szolunáris naptár, horgásznaptár,2023,
    Horgászjegy Online
    Horgászjegy.hu
    MENETRENDEK.HU
    Vasúti és Volán menetrendek | Menetrendek.hu
    E-matrica vásárlás
    Online vásárlás: ematrica.nemzetiudij.hu
    ÚTINFORM
    Magyar Nonprofit Közút Zrt. - Útinform
    Útvonaltervező
    Google Útvbonaltervező - Google Térkép
    QR-kódom
    qr kód készítés
    Nyitólap » 2016 » Június » 4 » Zöldségből desszert: végre itt a rebarbaraszezon!
    07:18:52
    Zöldségből desszert: végre itt a rebarbaraszezon!

    Forrás: [origo] | Nábelek Zsófia | 2016.06.03.

    Itt a rebarbaraszezon, már a legtöbb zöldségesnél, piacon, sőt, hipermarketben is megtalálják. Az egyik legjobb zöldség, amiből édességet lehet készíteni, íme. néhány jó tanács és recept hozzá.

    A rebarbarát gyógynövényként is termesztik (magas A-, B-, C-vitamin-, magnézium-, vas- és kalciumtartalma miatt) – ezt a zöldséget viszont főként gyümölcsként fogyasztjuk. A növény szára zöldes-pirosas, amelyet zsengén hámozni sem kell, a szezon vége felé viszont érdemes lehúzni a héját.

    Friss, zsenge rebarbara
    Forrás: Táfelspicc

    Rebarbarát a spárgához hasonlóan vegyenek: a feszes, lédús darabok a jók, amikbe ha óvatosan belevájják a körmüket (anélkül, hogy tönkretennék a zöldséget), 

    pattanva kell felszakítani a héjat és a húst. 

    A hajlékony, puha tapintású rebarbarák már régiek, a tövüknél gyakran annyira fásak, hogy hőkezelés után is kellemetlenül szálasak maradnak. A rebarbara egyébként két hétig friss marad a hűtőben.

    Ezután megmarad a zöld, harsogó, savanykás szár, aminek néhány perc hőkezelés elég ahhoz, hogy összeessen. A savassága miatt érdemes más, édeskés gyümölcsökkel használni – ilyenkor adott, hogy eperhez, később málnához nyúljunk, de az almák és a lédús barackok is illenek hozzá.

    Rebarbarabefőtt eperrel
    Forrás: Táfelspicc

    A zöldfűszerek közül a menta, a tárkony, a citromfű vagy a citromos kakukkfű egészíti ki, de jól kiegyensúlyozza a vanília, kis mennyiségben a fahéj vagy a tonkabab, de a gyantás-citrusos boróka is megy hozzá.

    Egyszerű pohárdesszert rebarbararaguval
    Forrás: Nábelek Zsófia

    A legegyszerűbb ragut készíteni belőle: önmagában vagy más gyümölcsökkel keverve sütőben (vagy közepes hőfokon serpenyőben) hamar elkészül. 

    Jól lezárt dobozban nagyjából két hétig eláll a hűtőben, 

    mehet a reggeli joghurtra, müzlire, zabkására, panna cottára, pavlovára vagy csak egyszerűen vaníliafagyira. Mi egy egyszerű, habos pohárdesszertet készítettünk belőle.

    Rebarbararagu bogyós gyümölcsökkel

    Alapanyagok:

    • 2-3 szál rebarbara meghámozva
    • 150 g bogyós gyümölcs (eper, szeder, málna, áfonya)
    • 2 evőkanál barna cukor vagy méz
    • 1 csipet só

    A rebarbarát 2 centis darabokra vágom, összekeverem a többi alapanyaggal, és 200 fokra előmelegített sütőbe tolom 15-20 percre. Ezalatt a gyümölcsök is kiengedik a levüket, és egy egyszerű, de intenzív gyümölcsragu lesz belőle. 

    A pohárdesszerthez: 

    • 4 réteslap
    • 2 evőkanál vaj
    • 1 evőkanál cukor
    • 2 dl tejszín

    A vajat és a cukrot egy kisebb edényben összeforralom, ezzel megkenem a réteslapokat, amiket egymásra rétegezek. 200 fokra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt aranybarnára sütöm. 

    Közben a tejszínt habbá verem. 

    Amikor kihűlt a karamellizált rétes és a ragu is, pohárba halmozom, a tetejét egy kevés citromhéjjal szórom meg.

    Rebarbarás tarte tatin
    Forrás: Nábelek Zsófia

    A zsenge rebarbara könnyen megpuhul, ezért tarte-ok vagy piték kiegészítője is lehet. 

    Ugyanígy rétesbe is érdemes tölteni, jól megy a mákhoz, a túróhoz, de önmagában is mehet a rétestésztába. A klasszikus tarte tatin rebarbarával verhetetlen: az édes, tömény karamellt feloldja a rebarbara savassága, amit a megfordított tészta végül magába szív. 

    Rebarbarás tarte tatin

    Alapanyagok:

    A cukrot karamellizálom (technológia itt) és a tortaformába öntöm, közben vigyázok, nehogy rám cseppenjen a forró cukor. A formát óvatosan megdöntöm, és eloszlatom benne a karamellt. A rebarbarát felkockázom, vagy ha nagyon ráérek, hosszában méretre vágom, és úgy fektetem a karamellre. 

    Ráfektetem a kinyújtott omlós tésztát, néhányszor megszurkálom villával, hogy kiszabadulhasson a gőz, 

    a széleit pedig a rebarbara alá nyomkodom. 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütöm. Ha csatos formát használok, alufóliával becsomagolom az alját, hogy a karamellás rebarbaraszaft ne folyjon ki a sütő aljára. 

    A megsült tarte-ot 10 perc pihentetés után megfordítom. Langyosan, vaníliafagyival vagy tejszínhabbal a legjobb.

    Epres-rebarbarás túróspite tárkonnyal
    Forrás: Nábelek Zsófia

    Nagy kedvenc a sült túrós pite rebarbarával és eperrel, amit most egy kis friss tárkonnyal dobtunk fel sütés után – egyszerű, gyorsan elkészül, és legalább olyan gyorsan el is fogy. 

    Túrós pite rebarbarával és eperrel

    Alapanyagok: 

    • 1 adag pitetészta
    • 3 szál rebarbara
    • 5 szem eper
    • 1 teáskanál keményítő
    • 1 vaníliarúd magjai
    • 4 evőkanál barna cukor
    • fél kg túró
    • 2 tojássárgája
    • 5 evőkanál cukor
    • 1 citrom héja
    • 1 kis pohár tejföl

    A pitetésztát kinyújtom, papírral bélelt formába teszem, villával megszurkálom, és 190 fokra előmelegített sütőben 15 percig elősütöm. 

    Közben a meghámozott rebarbarát felkockázom, az epret is,

    majd összekeverem a keményítővel, a vaníliával és a cukorral. 

    A túrót elkeverem a tojássárgájával, a tejföllel, a cukorral és a citromhéjjal. 

    A túrót a pitetésztára halmozom úgy, hogy a szélén több legyen, így a közepén lévő mélyedésbe teszem az epres rebarbarát. 200 fokra melegítem a sütőt, és 15 perc alatt készre sütöm. Amikor langyos, megszórom néhány levél friss tárkonnyal. 

    A rebarbarát befőzni is érdemes, ehhez itt találnak útmutatót

     

    KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

    Kategória: Gasztro | Recept | Megtekintések száma: 627 | Hozzáadta: georgio | Tag-ek(kulcsszavak): alapanyag, receptek, rebarbara, recept | Helyezés: 0.0/0