Belföld
[5574]
Belföldi, általam válogatott cikkek, írások.
|
Bulvár | Celeb
[149]
Érdekesebb bulvár hírek.
|
Bűnügy
[395]
Bűnügyi hírek, információk
|
Csináld magad
[1]
Barkácsolási ötletek
|
Extrém
[316]
Extrém, megdöbbentő hírek.
|
Egészség | Életmód
[752]
Egészséggel, életmóddal, kapcsolatos hírek, információk, tanácsok.
|
Érdekes | Különleges | Rejtélyes
[982]
Érdekes, különleges, rejtélyes esetek, ironikus, vicces, humoros hírek, információk. írások.
|
Európai Unió
[193]
Hírek az Európai Unióból
|
Gasztro | Recept
[4243]
Gasztronómiai hírek, információk, receptek.
|
Gazdaság
[468]
A gazdasági élet hírei
|
Horgász
[1264]
Horgászoknak szóló hírek, információk.
|
Játék, -pihenés, -szórakozás
[160]
Ötletek, ajánlott oldalak, programok.
|
Jó tudni!
[2431]
Fontos, hasznos információk, határidők, változások, tanácsok. Programok, rendezvények.
|
Kommentár | Reakció | Vélemény
[1380]
Kritikus írások, vélemények, reakciók, a magyar politika és közélet cselekedeteire, visszásságaira.
|
Politika
[666]
Politikai jellegű hírek információk
|
Receptek sonkapréshez
[29]
Receptek, leírások házi húskészítmények (felvágott, sonka, disznósajt, stb.)sonkapréssel történő elkészítéséhez
|
Számítástechika | IT
[4176]
Hírek, újdonságok, tippek, trükkök, ajánlások, stb.
|
Történelem | Kultúra
[919]
Történelmi és kulturális vonatkozású hírek, információk.
|
Tudomány | Technika
[3028]
Újdonságok, felfedezések, új kutatási eredmények, érdekességek.
|
Választások
[405]
Országgyűlési, önkormányzati és EU választások előkészületeivel, lebonyolításával összefüggő hírek, információk.
|
Világ
[3368]
Nemzetközi, általam válogatott cikkek, írások.
|
Weboldalam hírei
[57]
Tájékoztatás a honlapon történt változásokról.
|
- 000 December
- 2012 Augusztus
- 2012 Szeptember
- 2012 Október
- 2012 November
- 2012 December
- 2013 Január
- 2013 Február
- 2013 Március
- 2013 Április
- 2013 Május
- 2013 Június
- 2013 Július
- 2013 Augusztus
- 2013 Szeptember
- 2013 Október
- 2013 November
- 2013 December
- 2014 Január
- 2014 Február
- 2014 Március
- 2014 Április
- 2014 Május
- 2014 Június
- 2014 Július
- 2014 Augusztus
- 2014 Szeptember
- 2014 Október
- 2014 November
- 2014 December
- 2015 Január
- 2015 Február
- 2015 Március
- 2015 Április
- 2015 Május
- 2015 Június
- 2015 Július
- 2015 Augusztus
- 2015 Szeptember
- 2015 Október
- 2015 November
- 2015 December
- 2016 Január
- 2016 Február
- 2016 Március
- 2016 Április
- 2016 Május
- 2016 Június
- 2016 Július
- 2016 Augusztus
- 2016 Szeptember
- 2016 Október
- 2016 November
- 2016 December
- 2017 Január
- 2017 Február
- 2017 Március
- 2017 Április
- 2017 Május
- 2017 Június
- 2017 Július
- 2017 Augusztus
- 2017 Szeptember
- 2017 Október
- 2017 November
- 2017 December
- 2018 Január
- 2018 Február
- 2018 Március
- 2018 Április
- 2018 Május
- 2018 Június
- 2018 Július
- 2018 Augusztus
- 2018 Szeptember
- 2018 Október
- 2018 November
- 2018 December
- 2019 Január
- 2019 Február
- 2019 Március
- 2019 Április
- 2019 Május
- 2019 Június
- 2019 Július
- 2019 Augusztus
- 2019 Szeptember
- 2019 Október
- 2019 November
- 2019 December
- 2020 Január
- 2020 Február
- 2020 Március
- 2020 Április
- 2020 Május
- 2020 Június
- 2020 Július
- 2020 Augusztus
- 2020 Szeptember
- 2020 Október
- 2020 November
- 2020 December
- 2021 Január
- 2021 Február
- 2021 Március
- 2021 Április
- 2021 Május
- 2021 Június
- 2021 Július
- 2021 Augusztus
- 2021 Szeptember
- 2021 Október
- 2021 November
- 2021 December
- 2022 Január
- 2022 Február
- 2022 Március
- 2022 Április
- 2022 Május
- 2022 Június
- 2022 Július
- 2022 Augusztus
- 2022 Szeptember
- 2022 Október
- 2022 November
- 2022 December
- 2023 Január
- 2023 Február
- 2023 Március
- 2023 Április
- 2023 Május
- 2023 Június
- 2023 Július
- 2023 Augusztus
- 2023 Szeptember
- 2023 Október
- 2023 November
- 2023 December
- 2024 Január
- 2024 Február
- 2024 Március
- 2024 Április
- 2024 Május
- 2024 Június
- 2024 Július
- 2024 Augusztus
- 2024 Szeptember
- 2024 Október
- 2024 November
07:18:52 Zöldségből desszert: végre itt a rebarbaraszezon! | |
Forrás: [origo] | Nábelek Zsófia | 2016.06.03. Itt a rebarbaraszezon, már a legtöbb zöldségesnél, piacon, sőt, hipermarketben is megtalálják. Az egyik legjobb zöldség, amiből édességet lehet készíteni, íme. néhány jó tanács és recept hozzá. A rebarbarát gyógynövényként is termesztik (magas A-, B-, C-vitamin-, magnézium-, vas- és kalciumtartalma miatt) – ezt a zöldséget viszont főként gyümölcsként fogyasztjuk. A növény szára zöldes-pirosas, amelyet zsengén hámozni sem kell, a szezon vége felé viszont érdemes lehúzni a héját. Friss, zsenge rebarbara Rebarbarát a spárgához hasonlóan vegyenek: a feszes, lédús darabok a jók, amikbe ha óvatosan belevájják a körmüket (anélkül, hogy tönkretennék a zöldséget), pattanva kell felszakítani a héjat és a húst.A hajlékony, puha tapintású rebarbarák már régiek, a tövüknél gyakran annyira fásak, hogy hőkezelés után is kellemetlenül szálasak maradnak. A rebarbara egyébként két hétig friss marad a hűtőben. Ezután megmarad a zöld, harsogó, savanykás szár, aminek néhány perc hőkezelés elég ahhoz, hogy összeessen. A savassága miatt érdemes más, édeskés gyümölcsökkel használni – ilyenkor adott, hogy eperhez, később málnához nyúljunk, de az almák és a lédús barackok is illenek hozzá. Rebarbarabefőtt eperrel A zöldfűszerek közül a menta, a tárkony, a citromfű vagy a citromos kakukkfű egészíti ki, de jól kiegyensúlyozza a vanília, kis mennyiségben a fahéj vagy a tonkabab, de a gyantás-citrusos boróka is megy hozzá. Egyszerű pohárdesszert rebarbararaguval A legegyszerűbb ragut készíteni belőle: önmagában vagy más gyümölcsökkel keverve sütőben (vagy közepes hőfokon serpenyőben) hamar elkészül. Jól lezárt dobozban nagyjából két hétig eláll a hűtőben,mehet a reggeli joghurtra, müzlire, zabkására, panna cottára, pavlovára vagy csak egyszerűen vaníliafagyira. Mi egy egyszerű, habos pohárdesszertet készítettünk belőle. Rebarbararagu bogyós gyümölcsökkelAlapanyagok:
A rebarbarát 2 centis darabokra vágom, összekeverem a többi alapanyaggal, és 200 fokra előmelegített sütőbe tolom 15-20 percre. Ezalatt a gyümölcsök is kiengedik a levüket, és egy egyszerű, de intenzív gyümölcsragu lesz belőle. A pohárdesszerthez:
A vajat és a cukrot egy kisebb edényben összeforralom, ezzel megkenem a réteslapokat, amiket egymásra rétegezek. 200 fokra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt aranybarnára sütöm. Közben a tejszínt habbá verem.Amikor kihűlt a karamellizált rétes és a ragu is, pohárba halmozom, a tetejét egy kevés citromhéjjal szórom meg. Rebarbarás tarte tatin A zsenge rebarbara könnyen megpuhul, ezért tarte-ok vagy piték kiegészítője is lehet.Ugyanígy rétesbe is érdemes tölteni, jól megy a mákhoz, a túróhoz, de önmagában is mehet a rétestésztába. A klasszikus tarte tatin rebarbarával verhetetlen: az édes, tömény karamellt feloldja a rebarbara savassága, amit a megfordított tészta végül magába szív. Rebarbarás tarte tatinAlapanyagok:
A cukrot karamellizálom (technológia itt) és a tortaformába öntöm, közben vigyázok, nehogy rám cseppenjen a forró cukor. A formát óvatosan megdöntöm, és eloszlatom benne a karamellt. A rebarbarát felkockázom, vagy ha nagyon ráérek, hosszában méretre vágom, és úgy fektetem a karamellre. Ráfektetem a kinyújtott omlós tésztát, néhányszor megszurkálom villával, hogy kiszabadulhasson a gőz,a széleit pedig a rebarbara alá nyomkodom. 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütöm. Ha csatos formát használok, alufóliával becsomagolom az alját, hogy a karamellás rebarbaraszaft ne folyjon ki a sütő aljára. A megsült tarte-ot 10 perc pihentetés után megfordítom. Langyosan, vaníliafagyival vagy tejszínhabbal a legjobb. Epres-rebarbarás túróspite tárkonnyal Nagy kedvenc a sült túrós pite rebarbarával és eperrel, amit most egy kis friss tárkonnyal dobtunk fel sütés után – egyszerű, gyorsan elkészül, és legalább olyan gyorsan el is fogy. Túrós pite rebarbarával és eperrelAlapanyagok:
A pitetésztát kinyújtom, papírral bélelt formába teszem, villával megszurkálom, és 190 fokra előmelegített sütőben 15 percig elősütöm. Közben a meghámozott rebarbarát felkockázom, az epret is, majd összekeverem a keményítővel, a vaníliával és a cukorral.A túrót elkeverem a tojássárgájával, a tejföllel, a cukorral és a citromhéjjal. A túrót a pitetésztára halmozom úgy, hogy a szélén több legyen, így a közepén lévő mélyedésbe teszem az epres rebarbarát. 200 fokra melegítem a sütőt, és 15 perc alatt készre sütöm. Amikor langyos, megszórom néhány levél friss tárkonnyal. A rebarbarát befőzni is érdemes, ehhez itt találnak útmutatót.
| |
|