A héten meglehetősen szokatlan okból ment el az áram Johannesburg, a Dél-Afrikai Köztársaság legnagyobb városának jelentős területén. Az elektromos szolgáltatás ugyanis nem vihar vagy más természeti csapás miatt, hanem egy számítógépes zsarolóvírus miatt szünetelt, illetve szünetel még cikkünk írásának pillanatában is.

A kártevő ugyanis a város áramszolgáltatójának működés szempontjából kritikus gépeit fertőzte meg - köztük a cég belső adatbázisát tároló szervert, a levelezőkiszolgálót, valamint a szolgáltató weboldalának és a webalkalmazása szempontjából fontos masinákat is. Ezek hiányában az áramszolgáltató a továbbiakban képtelenné vált működni és a fellépő hibákat hálózatán kijavítani.

A problémát tetézi, hogy az országban rendkívül elterjedt az előre fizetéses áramszolgáltatás, azaz, amikor a felhasználók csak az előre befizetett összegnek megfelelő áramot tudnak használni. Mivel azonban a szolgáltató rendszerei leálltak, azok a polgárok, akik már elhasználták eddig befizetett keretüket nem tudnak újabb árammennyiségre előfizetni, és így gyakorlatilag áramellátás nélkül maradnak.

Johannesburg egyébként nem az egyetlen város, aminek mostanában meggyűlik a baja a zsarolóvírusokkal. Az év eleje óta ugyanis több amerikai nagyvárosról is kiderült, hogy valamelyik, pénzt követelő kártevő áldozatává vált, a gépei feloldásáért cserébe pedig a több százezer dolláros (több tíz millió forintos) váltságdíjat fizetett ki.