Hozzávalók
A kovászhoz
- 250 g finom- vagy kenyérliszt (nálam az előbbi)
- 6 g! friss élesztő
- 165 ml víz
A kenyérhez
- a kovász teljes mennyisége
- 375 g finom-vagy kenyérliszt
- 210 ml víz
- 10 g friss élesztő
- 1 kockacukor
- 15 g só
- 25 g vaj
- 2 evőkanál burgonyapehely (ha nem használunk, plusz 2 evőkanál liszttel helyettesítsük)
Elkészítés
A kovászt előző este, vagy ha esti sütést tervezünk, akkor aznap reggel készítjük el. Ehhez a hozzávalókat egyszerűen elkeverjük, kézzel kicsit átgyúrjuk, majd lefedve a kenyér készítéséig állni hagyjuk. A kenyérhez tálba mérjük a lisztet, a sót, a vajat, a burgonyapelyhet és hozzáadjuk a kovász teljes mennyiségét. 100 ml langyos vízbe morzsoljuk az élesztőt, beledobjuk a kockacukrot, elkeverjük az egészet és megvárjuk amíg hab képződik a tetején. Az így felfuttatott élesztőt a maradék langyos vízzel a tálba öntjük, és összedolgozzuk a többi hozzávalóval.
Addig dagasztjuk, amíg szép fényes és sima felületű tésztát nem kapunk. Használhatunk dagasztógépet, de kézzel sem tart sokáig. A tésztát lefedve 20 percet pihentetjük, kicsit átgyúrjuk és újabb 20 perc pihentetés után lisztezett munkafelületre borítjuk.Most alaposabban átgyúrjuk, hogy a levegőbuborékok távozhassanak.
Hosszúkás vagy kerek alakúra formázzuk a tésztát, és egy nagyobb méretű (8 liter), sütőpapírral bélelt jénai tál aljába helyezzük. Rátesszük a tetőt és duplájára kelesztjük.
A sütőt 200 fokra melegítjük. A kenyér tetejét éles késsel 2-3 helyen keresztben bevágjuk és vízzel bespricceljük. A jénai tetejét is bevizezzük belülről, majd befedjük a kenyeret és a forró sütőbe toljuk. Ha a kenyér elérte a végleges méretét, azaz már nem kel tovább (30-40 perc), levesszük a tetőt, és a továbbiakban így sütjük készre.
A sütőből kivéve egy ecset segítségével vízzel átkenjük a kenyeret. 30-40 perc múlva szép cserepes lesz és ha langyosra hűlt, megvághatjuk.
Császárzsemle
- 70 dkg liszt
- 2 teáskanál só
- 1 teáskanál cukor
- 2 dl víz
- 2,2 dl tej
- 5 dkg puha vaj
- 2 dkg friss élesztő
Tetejére :
- ízlés szerint szezámmag
Elkészítés
1. lépés Tálba szitáljuk a lisztet, belekeverjük a sót és a cukrot, a közepébe egy mélyedést készítünk, beleöntjük a tejet és a vizet, beletesszük a vajat és végül rámorzsoljuk az élesztőt. Kézzel vagy géppel kidagasztjuk. 30-40 percig kelesztjük.
Limara császárzsemléje recept lépés 1 foto
2. lépés Amikor megkelt 8 egyforma cipókat formázzuk belőle, egyenként kisodorjuk és megformázzuk a zsemléket. Sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük és 30 percig kelesztjük.
Limara császárzsemléje recept lépés 2 foto
3. lépés A formázás:
4. lépés A sütőt 210 fokra előmelegítjük, egy fémedényt bekészítünk az aljába. A megkelt zsemléket vízzel lepermetezzük, megszórjuk szezámmaggal, ismét megpermetezzük vízzel majd betoljuk a sütőbe. A fémedénybe 1dl vizet öntünk és becsukjuk a sütőt. 20 percig sütjük.