Belföld
[5574]
Belföldi, általam válogatott cikkek, írások.
|
Bulvár | Celeb
[149]
Érdekesebb bulvár hírek.
|
Bűnügy
[395]
Bűnügyi hírek, információk
|
Csináld magad
[1]
Barkácsolási ötletek
|
Extrém
[316]
Extrém, megdöbbentő hírek.
|
Egészség | Életmód
[752]
Egészséggel, életmóddal, kapcsolatos hírek, információk, tanácsok.
|
Érdekes | Különleges | Rejtélyes
[982]
Érdekes, különleges, rejtélyes esetek, ironikus, vicces, humoros hírek, információk. írások.
|
Európai Unió
[193]
Hírek az Európai Unióból
|
Gasztro | Recept
[4243]
Gasztronómiai hírek, információk, receptek.
|
Gazdaság
[468]
A gazdasági élet hírei
|
Horgász
[1264]
Horgászoknak szóló hírek, információk.
|
Játék, -pihenés, -szórakozás
[160]
Ötletek, ajánlott oldalak, programok.
|
Jó tudni!
[2431]
Fontos, hasznos információk, határidők, változások, tanácsok. Programok, rendezvények.
|
Kommentár | Reakció | Vélemény
[1380]
Kritikus írások, vélemények, reakciók, a magyar politika és közélet cselekedeteire, visszásságaira.
|
Politika
[666]
Politikai jellegű hírek információk
|
Receptek sonkapréshez
[29]
Receptek, leírások házi húskészítmények (felvágott, sonka, disznósajt, stb.)sonkapréssel történő elkészítéséhez
|
Számítástechika | IT
[4176]
Hírek, újdonságok, tippek, trükkök, ajánlások, stb.
|
Történelem | Kultúra
[919]
Történelmi és kulturális vonatkozású hírek, információk.
|
Tudomány | Technika
[3028]
Újdonságok, felfedezések, új kutatási eredmények, érdekességek.
|
Választások
[405]
Országgyűlési, önkormányzati és EU választások előkészületeivel, lebonyolításával összefüggő hírek, információk.
|
Világ
[3369]
Nemzetközi, általam válogatott cikkek, írások.
|
Weboldalam hírei
[57]
Tájékoztatás a honlapon történt változásokról.
|
- 000 December
- 2012 Augusztus
- 2012 Szeptember
- 2012 Október
- 2012 November
- 2012 December
- 2013 Január
- 2013 Február
- 2013 Március
- 2013 Április
- 2013 Május
- 2013 Június
- 2013 Július
- 2013 Augusztus
- 2013 Szeptember
- 2013 Október
- 2013 November
- 2013 December
- 2014 Január
- 2014 Február
- 2014 Március
- 2014 Április
- 2014 Május
- 2014 Június
- 2014 Július
- 2014 Augusztus
- 2014 Szeptember
- 2014 Október
- 2014 November
- 2014 December
- 2015 Január
- 2015 Február
- 2015 Március
- 2015 Április
- 2015 Május
- 2015 Június
- 2015 Július
- 2015 Augusztus
- 2015 Szeptember
- 2015 Október
- 2015 November
- 2015 December
- 2016 Január
- 2016 Február
- 2016 Március
- 2016 Április
- 2016 Május
- 2016 Június
- 2016 Július
- 2016 Augusztus
- 2016 Szeptember
- 2016 Október
- 2016 November
- 2016 December
- 2017 Január
- 2017 Február
- 2017 Március
- 2017 Április
- 2017 Május
- 2017 Június
- 2017 Július
- 2017 Augusztus
- 2017 Szeptember
- 2017 Október
- 2017 November
- 2017 December
- 2018 Január
- 2018 Február
- 2018 Március
- 2018 Április
- 2018 Május
- 2018 Június
- 2018 Július
- 2018 Augusztus
- 2018 Szeptember
- 2018 Október
- 2018 November
- 2018 December
- 2019 Január
- 2019 Február
- 2019 Március
- 2019 Április
- 2019 Május
- 2019 Június
- 2019 Július
- 2019 Augusztus
- 2019 Szeptember
- 2019 Október
- 2019 November
- 2019 December
- 2020 Január
- 2020 Február
- 2020 Március
- 2020 Április
- 2020 Május
- 2020 Június
- 2020 Július
- 2020 Augusztus
- 2020 Szeptember
- 2020 Október
- 2020 November
- 2020 December
- 2021 Január
- 2021 Február
- 2021 Március
- 2021 Április
- 2021 Május
- 2021 Június
- 2021 Július
- 2021 Augusztus
- 2021 Szeptember
- 2021 Október
- 2021 November
- 2021 December
- 2022 Január
- 2022 Február
- 2022 Március
- 2022 Április
- 2022 Május
- 2022 Június
- 2022 Július
- 2022 Augusztus
- 2022 Szeptember
- 2022 Október
- 2022 November
- 2022 December
- 2023 Január
- 2023 Február
- 2023 Március
- 2023 Április
- 2023 Május
- 2023 Június
- 2023 Július
- 2023 Augusztus
- 2023 Szeptember
- 2023 Október
- 2023 November
- 2023 December
- 2024 Január
- 2024 Február
- 2024 Március
- 2024 Április
- 2024 Május
- 2024 Június
- 2024 Július
- 2024 Augusztus
- 2024 Szeptember
- 2024 Október
- 2024 November
07:52:29 Zúzógyomor, az izmos kis csemege | |
Forrás: [origo] | Zirig Árpád | 2017.01.15. A zúza a csirke egyik legjobb része, bár úgy tűnik, az utóbbi években háttérbe szorult. Sok család persze lelkesen eszi, de sajnos egyre nagyobb azok tábora, akik szerint a madár csak egy nagy mellből kéne hogy álljon. Túl optimista módon azért mentem a hentesemhez, hogy borjúbrízt próbáljak rendelni – a csecsemőmirigy isteni csemege, de elszomorítottak, hogy ebben az országban rendes borjú sincs, nemhogy bríz. Ha már ott voltam, nekiálltam vásárolni: füstölt kenőmájas, debreceni, ezazamaz. Megakadt a szemem a kilónyi zúzán, kértem is, persze, hogy előkerült a régi hentestréfa:
Azonnal saját, hentes nagyapám ugrott be, másodjára meg Ficsku Pál remek kisnovellája – azonnal bólintottam, hogy a nyúlé jó lesz. Szép mintázatú a zúza Hazafelé a sűrű hóesésben már tervezgettem, mi kerül az asztalra – otthonra nagyjából kitaláltam, így kezdődhetett a második tisztítás. Ugyan a zúzát, vagyis a madarak zúzógyomrát felnyitva és kipakolva árulják, de
A baromfik egészben nyelik le a táplálékot, ami a begybe kerülve megpuhul, majd a mirigyes gyomorba jut. Ezt követi a zúzógyomor, ahol a korábban lenyelt kavicsok és az izom erős őrlő mozgása révén pépesedik az étel. Tisztítsuk meg, megéri Ha nem akarunk valamire véletlenül ráharapni, jobb, ha egyenként átmossuk. Ha már a kezünkbe kerülnek, tépjük le a felesleges hártyákat is. A kiló esetében ez eltart pár percig, így érdemes valami megfelelő főzős zenét választani. Ugyan a 2. szimfónia komponálása egybeesik Beethoven 1802-ben kiteljesedő fülbajával, mégis meglepően pozitív, optimista hangulatú – tökéletes a hús feldolgozásához.
de ez nem alapszabály, sőt, valahol nem is szokás: feleségem meg is szól érte. ZúzapörköltHozzávalók 2 személyre:
A tisztességes pörkölt adja magát. Lehet, hogy az egymillió fodrot vető gasztronómiai újhullám elmosta, mégis tökéletes étel, érdemes ragaszkodni hozzá. Miért ne tennénk? Egyszerű, finom és megszokott. A b oldal Scherzo: Allegrója pont alkalmas az egy fej vörös, egy fej lilahagyma felszeléséhez, bár a szalonna kockázásakor mindenkiből kijön Ferencsik, és vele együtt vezényelünk kicsit. Még jó sokáig rotyogni fog Talán magyarázni se kell: ha szép üveges a hagyma, jöhet a paprika, gyors keverés, aztán fölé a zúza. Miközben az Allegro Molto kibontakozik, belefeledkezem a Sükösdről származó paprika adta színekbe. A zúzapörkölt lényege az idő.Mivel ez egy erős, izmos szerv, lassú tűzön sokáig kell főzni. Két órával számolhatunk, de ha kettes-hármas fokozaton rotyog, még a három sem lesz sok. A paprikán kívül csak sót kíván, esetleg diszkréten köménymagot és majoránnát – a puristák szerint már e kettő is vétek, nekik untig elég a szalonna diszkrét füstössége meg a jó paprika aromája. Tarhonyával és tejföllel Akkor jó, ha sűrű: tálaláskor szépen befészkelődik a tarhonya szemei közé, vállára kapja a tejfölt. Mi más kell a boldogsághoz? Zúzás-krumplis rétesHozzávalók 4 személyre
Bevallom, fogalmam sincs, hol találkoztam a zúzás-krumplis rétessel. Csak olvastam róla régen, vagy tán vendégségben ettem? Passz, nem emlékszem, ám az biztos, hogy nem a családból hoztam magammal – mifelénk még sima krumplist sem készítenek. Kell egy jó püré Az előző napi kacsaaprólékból főtt húsleves ott várt a hűtőben, így adta magát, hogy annak a levéből kikanalazzak annyit, amiben a pörkölt mellett megmaradt fél kilót megfőzhettem. Amúgy sem megy majd kárba, csak koncentrálódnak az ízei– jó krémleves lesz belőle. Már sokszor kuncogtunk azon, hogy kéne egy cikk a főzős zenékről, akkor lenne csak háború a kommentelők között. Csendben viszont nem jó dolgozni – a Kossuth beszélgetős műsorai néha egész jók, a Bartók majdnem mindig remek. A Petőfi sajnos hallgathatatlan, a Rádió Rocktól még a telelni behozott muskátlik is megszöktek az előszobából, pedig azok tényleg szénné gainelt, kerregősre fuzzolt gitárhimnuszokon nevelkedtek. Picit rápirítunk vajon Most is a házi lemeztár lett a jó választás – a Skunk Anansie gimnazista korom nagy kedvence volt az isteni, 1994-es, Paranoid & Sunburnt első albumukkal. A fene sem gondolta volna akkor, hogy a betonsúlyos ritmusszekció, az ötletes gitártémák és a haiti javasasszonyra hasonlító énekesnő még most, huszonhárom év után is több mint vállalható – 2013-as koncertalbumuknál nem is találtam jobbat a főtt zúza ledarálásához. Konyharuhával feltekerjük Szól a Twisted, sokkal jobb élőben, mint egykor, a Stoosh lemezen, 1996-ban. A húst evőkanálnyi vajon kis mogyoróhagymával, tört mustármaggal és borssal megfuttatom. Közben meghámozom és felkockázom a krumplit, és készítek egy krumplipürét. Ha lehet, most tej helyett 30 százalékos tejszínnel és vajjal krémesítsük – a só mellé csipetnyi őrölt szerecsendió való. Mehet a sütőbe! A réteslapon szétkenjük előbb a pürét, aztán megszórjuk a zúzával. Konyharuha segítségével feltekerjük, megkenjük előbb olajjal, majd tejföllel, és 15-20 perc alatt kétszáz fokon készre sütjük. Nem bonyolult étel, és ha nincs otthon zúza, akár disznószívvel is remek – mindkettőnek határozott állaga van, ami jó kontraszt a lágy püré és a tésztarétegek között. Egyszerű és finom ZúzanyársHozzávalók 1 személyre
Elrotyog a levesben Pár egész, levesben megfőzött zúzát félretettem, hogy grillnyárs is készüljön. Nyáron ez faszénen lenne kötelező, de most, hogy kinn húsz centi hó van, a sütő is remek megoldás.Az első lépés a fűszerezés. Egy deci sörbe keverjünk el két kávéskanál nádcukrot, két gerezd fokhagymát, teáskanálnyi szójaszószt, ugyanennyi gyömbért, sót és chiliszószt ízlés szerint. Folyamatosan kevergetve redukáljuk, sűrűsítsük be, majd alaposan forgassuk bele a zúzát. Csíp és boldogít A beáztatott hurkapálcikára egymás után húzzuk fel a húsokat, majd 220 fokra előmelegített sütőben 8-10 percet adjunk neki – éppen csak annyit, hogy a cukros-sörös réteg rásüljön. Ez sem egy bonyolult étel, mégis belülről éget,mint a jó Social Free Face-nóta. Mai program, eszünk és bólogatunk. Csápolni is ér!
| |
|