Belföld
[5574]
Belföldi, általam válogatott cikkek, írások.
|
Bulvár | Celeb
[149]
Érdekesebb bulvár hírek.
|
Bűnügy
[395]
Bűnügyi hírek, információk
|
Csináld magad
[1]
Barkácsolási ötletek
|
Extrém
[316]
Extrém, megdöbbentő hírek.
|
Egészség | Életmód
[752]
Egészséggel, életmóddal, kapcsolatos hírek, információk, tanácsok.
|
Érdekes | Különleges | Rejtélyes
[982]
Érdekes, különleges, rejtélyes esetek, ironikus, vicces, humoros hírek, információk. írások.
|
Európai Unió
[193]
Hírek az Európai Unióból
|
Gasztro | Recept
[4243]
Gasztronómiai hírek, információk, receptek.
|
Gazdaság
[468]
A gazdasági élet hírei
|
Horgász
[1264]
Horgászoknak szóló hírek, információk.
|
Játék, -pihenés, -szórakozás
[160]
Ötletek, ajánlott oldalak, programok.
|
Jó tudni!
[2431]
Fontos, hasznos információk, határidők, változások, tanácsok. Programok, rendezvények.
|
Kommentár | Reakció | Vélemény
[1380]
Kritikus írások, vélemények, reakciók, a magyar politika és közélet cselekedeteire, visszásságaira.
|
Politika
[666]
Politikai jellegű hírek információk
|
Receptek sonkapréshez
[29]
Receptek, leírások házi húskészítmények (felvágott, sonka, disznósajt, stb.)sonkapréssel történő elkészítéséhez
|
Számítástechika | IT
[4176]
Hírek, újdonságok, tippek, trükkök, ajánlások, stb.
|
Történelem | Kultúra
[919]
Történelmi és kulturális vonatkozású hírek, információk.
|
Tudomány | Technika
[3028]
Újdonságok, felfedezések, új kutatási eredmények, érdekességek.
|
Választások
[405]
Országgyűlési, önkormányzati és EU választások előkészületeivel, lebonyolításával összefüggő hírek, információk.
|
Világ
[3368]
Nemzetközi, általam válogatott cikkek, írások.
|
Weboldalam hírei
[57]
Tájékoztatás a honlapon történt változásokról.
|
- 000 December
- 2012 Augusztus
- 2012 Szeptember
- 2012 Október
- 2012 November
- 2012 December
- 2013 Január
- 2013 Február
- 2013 Március
- 2013 Április
- 2013 Május
- 2013 Június
- 2013 Július
- 2013 Augusztus
- 2013 Szeptember
- 2013 Október
- 2013 November
- 2013 December
- 2014 Január
- 2014 Február
- 2014 Március
- 2014 Április
- 2014 Május
- 2014 Június
- 2014 Július
- 2014 Augusztus
- 2014 Szeptember
- 2014 Október
- 2014 November
- 2014 December
- 2015 Január
- 2015 Február
- 2015 Március
- 2015 Április
- 2015 Május
- 2015 Június
- 2015 Július
- 2015 Augusztus
- 2015 Szeptember
- 2015 Október
- 2015 November
- 2015 December
- 2016 Január
- 2016 Február
- 2016 Március
- 2016 Április
- 2016 Május
- 2016 Június
- 2016 Július
- 2016 Augusztus
- 2016 Szeptember
- 2016 Október
- 2016 November
- 2016 December
- 2017 Január
- 2017 Február
- 2017 Március
- 2017 Április
- 2017 Május
- 2017 Június
- 2017 Július
- 2017 Augusztus
- 2017 Szeptember
- 2017 Október
- 2017 November
- 2017 December
- 2018 Január
- 2018 Február
- 2018 Március
- 2018 Április
- 2018 Május
- 2018 Június
- 2018 Július
- 2018 Augusztus
- 2018 Szeptember
- 2018 Október
- 2018 November
- 2018 December
- 2019 Január
- 2019 Február
- 2019 Március
- 2019 Április
- 2019 Május
- 2019 Június
- 2019 Július
- 2019 Augusztus
- 2019 Szeptember
- 2019 Október
- 2019 November
- 2019 December
- 2020 Január
- 2020 Február
- 2020 Március
- 2020 Április
- 2020 Május
- 2020 Június
- 2020 Július
- 2020 Augusztus
- 2020 Szeptember
- 2020 Október
- 2020 November
- 2020 December
- 2021 Január
- 2021 Február
- 2021 Március
- 2021 Április
- 2021 Május
- 2021 Június
- 2021 Július
- 2021 Augusztus
- 2021 Szeptember
- 2021 Október
- 2021 November
- 2021 December
- 2022 Január
- 2022 Február
- 2022 Március
- 2022 Április
- 2022 Május
- 2022 Június
- 2022 Július
- 2022 Augusztus
- 2022 Szeptember
- 2022 Október
- 2022 November
- 2022 December
- 2023 Január
- 2023 Február
- 2023 Március
- 2023 Április
- 2023 Május
- 2023 Június
- 2023 Július
- 2023 Augusztus
- 2023 Szeptember
- 2023 Október
- 2023 November
- 2023 December
- 2024 Január
- 2024 Február
- 2024 Március
- 2024 Április
- 2024 Május
- 2024 Június
- 2024 Július
- 2024 Augusztus
- 2024 Szeptember
- 2024 Október
- 2024 November
07:56:30 A legcsinosabb olasz desszert, karácsonyra | |
Forrás: [origo] | Ács Bori | 2016.12.24. Szicíliai édesség, ami legalább olyan jó, mint a tiramisu, mégis kevésbé ismert. Nagyon szépen illik a karácsonyi menü végére, ezért megmutatjuk, hogyan készíthetik el maguknak otthon. "Leave the gun, take the cannoli.Szól az emblematikus mondat a Keresztapa című filmben, amit a rajongók nagy százaléka úgy idéz, hogy fogalma sincs, miről van szó. A félreértés szokás szerint egy gyakori félrefordításon, illetve annak a szájhagyományban való rögzülésén alapul. A mondatot sokszor úgy fordítják: Hagyd a puskát, hozd a tésztát. Naranccsal, fahéjjal illik a karácsonyhoz Valószínűleg azért ültetik át magyarra így, mert azt hiszik, cannelloniról van szó, pedig az egy egészen más étel, csak a cső forma a közös. A cannelloni egy cső alakú, nagy méretű tészta, amit raguval vagy más töltelékkel töltenek, majd besamellel, sajttal nyakon öntve sütnek meg. Némiképp hasonlít a lasagnéhoz, de más a formája. A cannoli viszont valami egészen más: egy desszertről van szó, méghozzá Szicília legfontosabb édességéről. Az olajban kisütött, roppanós, cső alakú tésztában narancsos, csokoládés ricottakrém van. Igen, az egyik legjobb dolog a világon, és mivel vesződős, időigényes desszertről van szó, ami a narancstól és a fahéjtól határozottan karácsonyillatú, ez alkalommal mutatjuk meg, hogyan készül. A cannoli történeteAz első említés szerint már Ciceró is írt egy tejjel gazdagított cső alakú tésztáról, más kételkedik benne, hogy az ókori szerzőé lenne az első definíció, az mindenesetre úgy tűnik, valóban réges-régi receptről van szó. A cannolit ricottával töltik Egy másik elmélet szerint egy ókori római receptet fejlesztettek tovább egy szicíliai kolostor apácái, tőlük vették át palermói cukrászok a módszert. Van még egy legenda, amely szerint nemhogy apácák, de a szicíliai arab uralom ideje alatt a szaracénok háremeiben élő hölgyek sütögettek először ilyesféle édességet, régi arab recept alapján. Cannolo - szicíliai édesség, karneválraItthon még nem ettem jó cannolit, pedig az elkészítésében nincs sok furfang. A nehézséget csak az okozza, hogy a cső alakú tészta kisütéséhez szükség van egy fémcsőre, ami köré tekerhetjük a tésztát, és ami túléli az olajban sütést. Ilyen formát már itthon is sok internetes áruházból lehet rendelni, de a hazai habrolóformák is tökéletesen megfelelnek a célnak. A másik bonyodalom a töltelék körül adódik: a tészta akkor marad csak ropogós, ha a krémet
különben elázik, és a dolog lényege, a ropogós tészta és a habos krém közötti kontraszt vész el. Ha desszertnek szánják, mondjuk a karácsonyi vacsora végére, a tésztacsöveket kisüthetik előre, a krémet kikeverhetik és habzsákba töltve a hűtőben tarthatják tálalásig. Maga a tölcsér megtöltése már tényleg csak pár percet vesz igénybe. ReceptvariációkA tészta sokféleképpen összeállhat: van, aki a színezéshez csak kakaót vagy csak fahéjat használ, én most a kettő keverékét alkalmaztam, amitől a szokásosnál kicsit sötétebbek lettek a csövek. A tészta összetevői A tésztához szinte minden recept zsírt ajánl, sőt sokan zsírt használnak a sütéshez is, aki mást szokott zsírban sütni, ezt is mindenképp próbálja meg így. A tészta lelke: az alkoholTíz évvel ezelőtt Toscanában mutatta meg nekem egy teljesen igazi olasz nagymama, hogyan készül a cannoli. Az őrületig lokálpatrióta toszkánok azzal adtak maguknak engedélyt a szicíliai desszert honosítására, hogy a szicíliai Marsala helyett toszkán Vin Santóval készítették a tésztát. A kinyújtott tésztából köröket szaggatok Mivel a cannolo tészta lelke a bor, mondták, Vin Santóval már lényegében toszkánná vált a recept. Ennek analógiájára nyugodtan készíthetjük itthon tokaji aszúval, már szinte magyar édesség lesz belőle.Több olyan recept is létezik, ami 1:1 arányban keveri a bort ecettel, de mivel a hazai ecetek nagyon különböznek az olaszoktól, ezt csak az próbálja meg, akinek valódi olasz fehérborecete van otthon a polcon. A töltelék: ricotta, nem túróA ricotta, bár hasonlít rá, nem túró, más az íze, állaga, és mivel a töltelék lényegében ebből áll, muszáj hozzá valódit találni. A köröket a fémcső köré simítom, és összenyomom A ricotta ízes semleges, állaga sima, nagyon enyhén szemcsés, inkább krémes. Egyre többfelé kapni, szuper- és hipermarketekben, a magyar márkájú is teljesen elfogadható minőségű. Néhány évvel ezelőtt készítettem házilag, ha mégis úgy alakulna, hogy sehol nem találnak, jóféle tejből egy éjszaka alatt készíthetnek maguknak egy nagy adag cannolihoz valót. Cannoli - körülbelül 12 darab lesz belőleA tészta roppan, a krém könnyű, ez a cannoli különlegessége Alapanyagok:
A töltelékhez:
A díszítéshez:
A kakaóport, a cukrot, a lisztet és a sót tálba teszem, hozzáadom a zsírt, és elmorzsolom. Folyamatos gyúrás közben hozzáadom a tojást is. A bort és az ecetet elkeverem egy kis tányérban, és a tészta folyamatos gyúrása közben lassan hozzácsorgatom.A tésztát gombóccá gyúrom, és minimum egy órára a hűtőbe teszem. A töltéshez habzsák kell Közben habverővel vagy gépi habverővel kikeverem a ricottát a cukorral úgy, hogy a végeredmény könnyű, habos állagú legyen. Kevés reszelt csokoládéval és kandírozott naranccsal ízesítem, majd lefedve a hűtőbe teszem. Amikor a tészta lehűlt, annyira vékonyra nyújtom, amennyire csak lehetséges,és egy pohárral vagy egy kör alakú formával körülbelül 8-10 centiméter átmérőjű köröket szaggatok belőle. A köröket egy fém, cső alakú forma köré simítom, és a találkozási pontnál összenyomom. A találkozási pontnál való összeragasztáshoz vizet vagy tojásfehérjét lehet, sőt érdemes használni, nehogy sülés közben szétnyíljanak a csövek. Egy mély serpenyőben olajat forrósítok, és a tésztákat egy perc alatt kisütöm. Óvatosan egy szalvétával bélelt tálcára teszem őket, és ha kissé kihűlt, lehúzom a csőről. A ricottát habzsákba töltöm, és mindegyik csövet megtöltöm a krémmel. A kilógó végeket reszelt csokoládéval, pisztáciával vagy kandírozott gyümölccsel díszítem.
| |
|