Péntek, 2021-12-03, 20:37:12
Nyitólap Regisztráció RSS
Üdvözöllek, Vendég
A fejezet kategóriái
Belföld [5030]
Belföldi, általam válogatott cikkek, írások.
Bulvár | Celeb [140]
Érdekesebb bulvár hírek.
Bűnügy [264]
Bűnügyi hírek, információk
Extrém [252]
Extrém, megdöbbentő hírek.
Egészség | Életmód [690]
Egészséggel, életmóddal, kapcsolatos hírek, információk, tanácsok.
Érdekes | Különleges | Rejtélyes [952]
Érdekes, különleges, rejtélyes esetek, ironikus, vicces, humoros hírek, információk. írások.
Európai Unió [38]
Hírek az Európai Unióból
Gasztro | Recept [2838]
Gasztronómiai hírek, információk, receptek.
Gazdaság [66]
A gazdasági élet hírei
Horgász [1056]
Horgászoknak szóló hírek, információk.
Játék, -pihenés, -szórakozás [125]
Ötletek, ajánlott oldalak, programok.
Jó tudni! [2161]
Fontos, hasznos információk, határidők, változások, tanácsok. Programok, rendezvények.
Kommentár | Reakció | Vélemény [1195]
Kritikus írások, vélemények, reakciók, a magyar politika és közélet cselekedeteire, visszásságaira.
Politika [144]
Politikai jellegű hírek információk
Receptek sonkapréshez [27]
Receptek, leírások házi húskészítmények (felvágott, sonka, disznósajt, stb.)sonkapréssel történő elkészítéséhez
Számítástechika | IT [3437]
Hírek, újdonságok, tippek, trükkök, ajánlások, stb.
Történelem | Kultúra [792]
Történelmi és kulturális vonatkozású hírek, információk.
Tudomány | Technika [2056]
Újdonságok, felfedezések, új kutatási eredmények, érdekességek.
Választások [327]
Országgyűlési, önkormányzati és EU választások előkészületeivel, lebonyolításával összefüggő hírek, információk.
Világ [2767]
Nemzetközi, általam válogatott cikkek, írások.
Weboldalam hírei [40]
Tájékoztatás a honlapon történt változásokról.
Belépés
NÉVNAPOK
Kedvencek
  • Avast - My Avast
  • Linkgyűjtemény készítő, megosztó ingyenes alkalmazás (eLink)
  • Elektronikus Eü-i Szolgáltatási Tér - EESZT: bejelentkezés
  • Erodium - Orvosi Betegirányító Rendszer
  • Facebook Videó letöltő
  • Fotómontázs, irható, online, free | PIXIZ
  • Fotókollázs, Fotókeret Online/Photo+Fan+Editor
  • Free Picture Solutions
  • Giveaway Of The Day - Ingyen licenszes programok, naponta!
  • Google Térkép
  • Hogyan kell? Hasznos WIKI tanácsok
  • Helyesírási tanácsadó
  • Honlap analízis-AnalayzerHQ
  • Honlakészítési leírások - TUTORIAL.HU
  • Honlap: Like és megosztás gombok, html kódok
  • Honlap,Tárhely: Ingyen
  • Horgászvideó.hu
  • Ikon konverter online - ICO Convert
  • Intel® Driver Update Utility
  • Internetsebesség-mérő (NMHH)
  • Ip cím_ Domain helymeghatározás
  • Ip cím - Global WHOIS Search
  • Kép konvertálása szöveggé – Free online OCR
  • Képeslapküldő: zenés képeslap és YouTube videó küldése
  • Képtömörítő Online Alkalmazás
  • Linkcsere Portál
  • Link rövidítő - Dygilinks.com
  • Link rövidítő - Google URL rövidítő
  • Link rövidítő - U.TO
  • MaNDa Téka - Magyar filmek a neten
  • McAfee | SiteAdvisor
  • Menetrend-MÁV ELVIRA
  • Mese- tv.hu - Gyerek tévék
  • Mértékegységek átváltása
  • Microsoft Update katalógus
  • Nagyméretű fájlküldés | ToldACuccot.hu
  • Nikon D 3300 Letöltőközpont
  • OTP Bank
  • PDF átalakító - smallpdf"
  • Samsung letöltések
  • SEO Tools-keersőoptimalizálás
  • Sitemaps PRO - Free Account
  • Sitemap XML Generator- Free Unlimited Pages
  • Sitemap Generator_Online XML
  • SoundCloud
  • Szerencsejáték Zrt.- Online fogadás
  • Szimbólumok - billentyűzetről előhívható szimbólumok
  • Szimbólumok - Különleges írásjelek
  • Színkódok-HTML, 140 szín kódja
  • Teljesen ingyen, 150 link weboldalára!
  • Telekom Fiók - belépés
  • TV Szombathely - élő adás
  • uCoz Facebook Oldala
  • uCoz Fórum
  • uNet Online Munkaasztal
  • Útvonaltervezés - Topolisz
  • Vatera Aukciós Portál
  • Videa.hu - videók, videó-feltöltés
  • Videóletöltő - online, ingyenes
  • Vodafone - Bejelentkezés
  • Webmester-Google
  • Weboldal keresőoptimalizálási audit ingyen! | seoceros.com
  • Weboldal tartalomelemzés, javaslat a gyorsabbá tételéhez | PageSpeed Insights
  • Website Monitoring Service: host-tracker.com
  • WebStatsDomain
  • Zene ingyenesen - YOUZEEK
  • Online Rádiók
    TV GO
    TV GO
    AntiRabsic
    AntiRabsic Mozgalom
    Árfolyamok
    Valutaváltók
    Biztonságos portál
    Statisztika

    Online összesen: 1
    Vendégek: 1
    Felhasználók: 0
    Keresés
    Fordító
    Honlap ajánlása
    Időjárás

    Animált felhőkép
    Felhőkép
    Légszennyezettség
    Szombathely, Légszennyezettség, online, zöldhullám projekt,
    Időjárás | Balaton
    Balaton 30 napos előrejelzés
    Tavi Viharjelzés
    Balaton, Velencei-tó, Tisza-tó | Tavi Viharjelzés,- Előrejelzés
    Balaton: Horgászat
    Balatoni Horgászhelyek - Balatoni horgászhelyek adatbázisa

    Balatoni Horgászturisztikai Adatbázis - balatonihal.hu
    Szolunáris Tábla
    szolunáris tábla, szolunáris táblázat, horgásznaptár,2021,
    Horgászjegy Online
    Horgászjegy.hu
    MENETRENDEK.HU
    Vasúti és Volán menetrendek | Menetrendek.hu
    E-matrica vásárlás
    Online vásárlás: ematrica.nemzetiudij.hu
    ÚTINFORM
    Magyar Nonprofit Közút Zrt. - Útinform
    Útvonaltervező
    Google Útvbonaltervező - Google Térkép
    QR-kódom
    qr kód készítés
    Nyitólap » 2016 » December » 2 » Az a fontos, hogy finom legyen: az adventi mézeskalács
    08:11:21
    Az a fontos, hogy finom legyen: az adventi mézeskalács

    Forrás: [origo] | Ács Bori | 2016.12.01.

    Elsősorban dísznek kell? Finom, adventillatú édességnek készül, vagy csak a sütés karácsonyváró szertartása miatt fontos nekünk a mézeskalács? Nekünk az számít, hogy a lehető legfinomabb legyen.

    A mézeskalácssütés elsősorban nem a végeredményként kapott süteményről, hanem a szertartásról szól. A szaggatásról, a mézeskalácsillatról, a díszítésről meg az ajándékozásról, később a fára aggatásról, szóval az úgynevezett karácsonyi hangulatról. Pedig nagyon nem mindegy, hogy az a kalács, amivel ennyit dolgoztunk, végül is milyen lesz:

    nem kell beletörődni a szép, de rághatatlan, csizmatalp jellegűekbe, 

    mert lehet az sokkal, de sokkal jobb is. Sőt: az ízzel és állaggal lehet, sőt érdemes játszani is. 

    A legfontosabb, hogy finom
    Forrás: Ács Bori

    Változtatni a fűszerek arányán, méz helyett melasszal készíteni, puhára vagy éppen roppanós-omlósra beállítani az arányokat, svéd, angol vagy német irányba vinni a receptet. Szóval: legyen a mézeskalács finom is, ne csak szép!

    Régen, most, máshol

    Míg a külföldi mézeseknél a fűszer, nálunk a méz volt a lényeg. A legrégebbi mézeskalácsok a középkorban, a mai német nyelvterületeken készültek gyömbérrel és rózsavízzel ízesített tésztából, amit inverz faragott fa formákba nyomkodtak.

    Most már megehetem végre?
    Forrás: Ács Bori

    A mai lebkuchen receptekben a mézen és a fűszereken túl kandírozott narancs- és citromhéj, darált mandula és/vagy mogyoró is van, sőt

    néha csokoládéval kenik meg őket, 

    cserébe szimpla, kerek formájúak. Míg a német mézeskalács fűszerkeverékének legfontosabb összetevője a fahéj, ezután jön a szegfűszeg, szegfűbors, koriander és sok minden más, addig az angol gingerbreadben, ahogy arra ravaszul a nevéből is lehet következtetni, a gyömbérre helyezik a hangsúlyt.

    Házilag összeállított fűszerarányokkal
    Forrás: Ács Bori

    Állagukban is különbözőek az angol mézeskalácsok a mienktől: vékonyabbra nyújtott, roppanós-omlós állagú, és nagyon gyömbéres ízű kekszek ezek inkább, mint kalácsok. A svéd pepparkakor íze megint nagyon más a karamellás aromájú melasztól - bár állaga hasonlóképpen keksz jellegű, roppanós. A svéd keksz receptje megegyezik az angoléval, annyi a különbség, hogy a barna cukor felét melaszra vagy golden syrupra kell cserélni.

    Angol gyömbéres keksz

    A gingerbread hasonlóan néz ki, de teljesen más
    Forrás: Ács Bori

    Alapanyagok:

    • 350 gramm liszt
    • 1 teáskanál sütőpor
    • fél teáskanál só
    • 3 teáskanál őrölt gyömbér
    • 2 teáskanál őrölt fahéj
    • 1 teáskanál őrölt szegfűszeg
    • 200 gramm vaj
    • 1 tojás
    • 100 gramm kandírozott gyömbér
    • 150 gramm barna cukor

    A puha vajat habosra keverem a cukorral és a tojással. A lisztet elkeverem a fűszerekkel és a sütőporral, a kandírozott gyömbért is hozzákeverem, majd a két keveréket összedolgozom. Egy folpackban nyomkodom, és lapos korongot formázok belőle.

    Alapanyagok:

    • 350 gramm liszt
    • 1 teáskanál sütőpor
    • fél teáskanál só
    • 3 teáskanál őrölt gyömbér
    • 2 teáskanál őrölt fahéj
    • 1 teáskanál őrölt szegfűszeg
    • 200 gramm vaj
    • 1 tojás
    • 100 gramm kandírozott gyömbér
    • 150 gramm barna cukor

    A puha vajat habosra keverem a cukorral és a tojással. A lisztet elkeverem a fűszerekkel és a sütőporral, a kandírozott gyömbért is hozzákeverem, majd a két keveréket összedolgozom. Egy folpackban nyomkodom, és lapos korongot formázok belőle.

    formákat szaggatok belőle, és a formákat sütőpapírral bélelt sütőlapra fektetem. 180 fokon körülbelül 10 perc alatt sülnek meg.

    Itthon: a rögtön puha és a később puhuló verzió dilemmája

    Nálunk itthon kétféle verzió receptjei keringenek: az egyik az, amelyik sütés után kőkemény, viszont később megpuhul, és akár húsvétig is eláll.

    A hóember forma lett a legnépszerűbb idén
    Forrás: Ács Bori

    Sosem láttam értelmét annak, hogy olyasmit süssünk, amit nem lehet rögtön megenni, ezért nálunk inkább a másik verzió megy. A másik a rögtön puha, de a keksztől jelentősen különböző állagú, valóban inkább kalácsra hajazó recept. A keményben kevesebb vaj és több cukor és méz található, ettől áll el tovább.

    Nem kell a kész fűszerkeverék

    A fűszerkeverékek egyenízűek, mi viszont különbözünk. Van, akinek a karácsonyíz egyet jelent a fahéjjal, más annyira szereti a gyömbért, hogy az sem baj, ha csíp. Sokan irtóznak az ánizstól, vagy túl erős nekik a sok szegfűszeg.  Éppen ezért érdemes magunknak kikeverni a saját mézeskalács fűszerkeverékünket, és mindenből éppen annyit tenni bele, amennyit szeretünk.

    Házi mézeskalács-fűszerkeverék

    Ez csak egy alaprecept, mindenki alakítsa ízlése szerint az arányokat, vagy tegyen bele narancshéjat, borsot is, ha úgy tetszik.

    Sok korianderrel és szegfűborssal készült
    Forrás: Ács Bori

    Alapanyagok:

    • 1 evőkanál őrölt fahéj
    • egy evőkanál őrölt gyömbér
    • 1 kiskanál őrölt szegfűszeg
    • 1 kiskanál őrölt koriander
    • fél kiskanál őrölt szegfűbors
    • negyed kiskanál őrölt szerecsendió
    • egy-két szemnyi őrölt kardamom
    • kevés csillagánizs

    A fűszerkeverék akkor lesz az igazi, ha amit csak lehet, egészben szerzünk be, száraz serpenyőben picit megpirítjuk, majd frissen őröljük. Ezt el lehet végezni mozsárban vagy kávédarálóban is.

    Mézeskalács - sütés után rögtön puha

    A tészta bekeverve
    Forrás: Ács Bori

    Alapanyagok:

    • fél kg liszt
    • 1 teáskanál szódabikarbóna
    • egy adag mézeskalács-fűszerkeverék
    • fél teáskanál só
    • 75 gramm vaj
    • 125 gramm méz
    • 1 tojás

    A vajat és a mézet összeolvasztom, belekeverem a tojást, a száraz alapanyagokat - a lisztet, a fűszereket, a szódabikarbónát és a sót - külön tálban alaposan elkeverem vagy összeszitálom.

    Gyorsabban hűl, és egyszerűbb nyújtani, ha így teszem a hűtőbe
    Forrás: Ács Bori

    A két egyveleget összedolgozom, folpackra halmozom, és lapos korongot formálok belőle. Minimum 3-4 órára, de legjobb, ha egész éjszakára behűtöm, másnap vékonyra nyújtom, szaggatom, és 180 fokos sütőben 8 perc alatt megsütöm.

    Okos, bevált tippek mézeskalácssütéshez

    A kiszaggatott, sütésre várakozó kalácsokat érdemes visszatenni a hűtőbe, kirakni az ablakba, erkélyre, hogy szép formájukat megtartsák sülés közben.

    A legjobb gyerekprogram
    Forrás: Ács Bori

    A mézeskalácssütés a legjobb adventi gyerekprogram, a legizgágábbakat is leköti legalább egy fél órára, a nyugisabbak akár egy teljes délelőttöt elvannak vele.

    Nem unja meg
    Forrás: Ács Bori

    Azonban a kis gyerekkezek között felmelegedett tésztamaradékot jobb visszahűteni, mert egy idő után kezelhetetlenné válik, a hideg tészta egy darabját pedig érdemes a hűtőben tartani, és így cserélgetni a rendelkezésükre bocsájtott adagokat.

    A díszítés

    A tökéletes írókához két dolog kell:

    kitartó keverés és nagyon sok cukor, csak akkor lesz annyira szép és fehér, hogy jól lehessen vele dolgozni. 

    Az igazán ügyesek egy kivágott sarkú nejlonzacskóval is simán elboldogulnak, de szerintem érdemes beszerezni egy eldobható habzsákot ebből az alkalomból.

     

    Zacskóval leginkább a pöttyözés megy jól
    Forrás: Ács Bori

    Alapanyagok:

    • 1 tojásfehérje
    • 20 dkg porcukor
    • 2 evőkanál citromlé

    A szoba-hőmérsékletű tojásfehérjét a cukorral nagy tálba teszem, és robotgéppel addig keverem, míg egészen kemény nem lesz. A citromlevet akkor adom hozzá, amikor már majdnem tökéletes. Az így kapott, szinte magától megálló habot zacskóba vagy habzsákba töltöm, és kidíszítem vele a kalácsokat. Ha pedig nem megy éppen tökéletesen, átadom a gyerekeknek, mert ők bárhogy csinálják, szép lesz.

     

    KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

    Kategória: Gasztro | Recept | Megtekintések száma: 458 | Hozzáadta: georgio | Tag-ek(kulcsszavak): mézeskalács, recept, Advent, receptek | Helyezés: 0.0/0