Szerda, 2024-05-01, 20:54:52
Nyitólap Regisztráció
Üdvözöllek, Vendég
A fejezet kategóriái
Belföld [5511]
Belföldi, általam válogatott cikkek, írások.
Bulvár | Celeb [149]
Érdekesebb bulvár hírek.
Bűnügy [381]
Bűnügyi hírek, információk
Csináld magad [1]
Barkácsolási ötletek
Extrém [313]
Extrém, megdöbbentő hírek.
Egészség | Életmód [750]
Egészséggel, életmóddal, kapcsolatos hírek, információk, tanácsok.
Érdekes | Különleges | Rejtélyes [981]
Érdekes, különleges, rejtélyes esetek, ironikus, vicces, humoros hírek, információk. írások.
Európai Unió [183]
Hírek az Európai Unióból
Gasztro | Recept [4059]
Gasztronómiai hírek, információk, receptek.
Gazdaság [429]
A gazdasági élet hírei
Horgász [1230]
Horgászoknak szóló hírek, információk.
Játék, -pihenés, -szórakozás [155]
Ötletek, ajánlott oldalak, programok.
Jó tudni! [2408]
Fontos, hasznos információk, határidők, változások, tanácsok. Programok, rendezvények.
Kommentár | Reakció | Vélemény [1361]
Kritikus írások, vélemények, reakciók, a magyar politika és közélet cselekedeteire, visszásságaira.
Politika [595]
Politikai jellegű hírek információk
Receptek sonkapréshez [28]
Receptek, leírások házi húskészítmények (felvágott, sonka, disznósajt, stb.)sonkapréssel történő elkészítéséhez
Számítástechika | IT [4065]
Hírek, újdonságok, tippek, trükkök, ajánlások, stb.
Történelem | Kultúra [916]
Történelmi és kulturális vonatkozású hírek, információk.
Tudomány | Technika [2950]
Újdonságok, felfedezések, új kutatási eredmények, érdekességek.
Választások [378]
Országgyűlési, önkormányzati és EU választások előkészületeivel, lebonyolításával összefüggő hírek, információk.
Világ [3304]
Nemzetközi, általam válogatott cikkek, írások.
Weboldalam hírei [57]
Tájékoztatás a honlapon történt változásokról.
Belépés
NÉVNAPOK
Kedvencek
  • Avast - My Avast
  • ChatGPT ingyen
  • Linkgyűjtemény készítő, megosztó ingyenes alkalmazás (eLink)
  • Elektronikus Eü-i Szolgáltatási Tér - EESZT: bejelentkezés
  • Erodium - Orvosi Betegirányító Rendszer
  • Facebook Videó letöltő
  • Fotómontázs, irható, online, free | PIXIZ
  • Fotókollázs, Fotókeret Online/Photo+Fan+Editor
  • Földmegfigyelési Információs Rendszer (FIR)
  • Free Picture Solutions
  • Google Térkép
  • Helyesírási tanácsadó
  • Honlap analízis-AnalayzerHQ
  • Honlakészítési leírások - TUTORIAL.HU
  • Honlap: Like és megosztás gombok, html kódok
  • Honlap,Tárhely: Ingyen
  • Horgászvideó.hu
  • Ikon konverter online - ICO Convert
  • Ingyen licenszes programok, naponta! - Giveaway Of The Day
  • Intel® Driver Update Utility
  • Internetsebesség-mérő (NMHH)
  • Ip cím_ Domain helymeghatározás
  • Ip cím - Global WHOIS Search
  • Kép konvertálása szöveggé – Free online OCR
  • Képeslapküldő: zenés képeslap és YouTube videó küldése
  • Képtömörítő Online Alkalmazás
  • Linkcsere Portál
  • Link rövidítő - Dygilinks.com
  • Link rövidítő - Google URL rövidítő
  • Link rövidítő - U.TO
  • MaNDa Téka - Magyar filmek a neten
  • McAfee | SiteAdvisor
  • Menetrend-MÁV ELVIRA
  • Mese- tv.hu - Gyerek tévék
  • Mértékegységek átváltása
  • Microsoft Update katalógus
  • MVM Fiók_Földgáz
  • Nikon D 3300 Letöltőközpont
  • OTP Bank
  • Óriásfájl küldése | Csatolom.hu
  • Proton Mail Bejelentkezés
  • PDF átalakító - smallpdf"
  • Samsung letöltések
  • SEO Tools-keersőoptimalizálás
  • nt
  • Szerencsejáték Zrt.- Online fogadás
  • Szimbólumok - billentyűzetről előhívható szimbólumok
  • Szimbólumok - Különleges írásjelek
  • Színkódok-HTML, 140 szín kódja
  • Teljesen ingyen, 150 link weboldalára!
  • Telekom Fiók - belépés
  • TV Szombathely - élő adás
  • uCoz Facebook Oldala
  • uCoz Fórum
  • uNet Online Munkaasztal
  • Útvonaltervezés - Topolisz
  • Videa.hu - videók, videó-feltöltés
  • Videóletöltő - online, ingyenes
  • Vodafone - Bejelentkezés
  • Webmester-Google
  • Weboldal keresőoptimalizálási audit ingyen! | seoceros.com
  • Weboldal tartalomelemzés, javaslat a gyorsabbá tételéhez | PageSpeed Insights
  • Website Monitoring Service: host-tracker.com
  • WebStatsDomain
  • Zene ingyenesen - YOUZEEK
  • Mentett bejegyzések
    Online Rádiók
    TV GO
    TV GO
    Statisztika

    Online összesen: 1
    Vendégek: 1
    Felhasználók: 0
    Keresés
    Nyelvi Fordító
    Honlap ajánlása
    Időjárás

    Animált felhőkép
    Felhőkép
    Légszennyezettség
    Szombathely, Légszennyezettség, online, zöldhullám projekt,
    Időjárás | Balaton
    Balaton 30 napos előrejelzés
    Tavi Viharjelzés
    Balaton, Velencei-tó, Tisza-tó | Tavi Viharjelzés,- Előrejelzés
    Balaton: Horgászat
    Balatoni Horgászhelyek - Balatoni horgászhelyek adatbázisa

    Balatoni Horgászturisztikai Adatbázis - balatonihal.hu
    Szolunáris Tábla
    szolunáris tábla, szolunáris táblázat, szolunáris naptár, horgásznaptár,2023,
    Horgászjegy Online
    Horgászjegy.hu
    MENETRENDEK.HU
    Vasúti és Volán menetrendek | Menetrendek.hu
    E-matrica vásárlás
    Online vásárlás: ematrica.nemzetiudij.hu
    ÚTINFORM
    Magyar Nonprofit Közút Zrt. - Útinform
    Útvonaltervező
    Google Útvbonaltervező - Google Térkép
    QR-kódom
    qr kód készítés
    Nyitólap » 2022 » Június » 2 » Ez a 9 leggyakoribb hiba tésztafőzésnél
    10:57:08
    Ez a 9 leggyakoribb hiba tésztafőzésnél

    Forrás: [origo]/Táfelspicc | 2022.06.02.

    Tésztaimádóknak nem számít, hogy paradicsomos, vagy tejszínes szósz kerül rá, a lényeg maga a tészta, azonban hiába tűnik végtelenül egyszerűnek az elkészítése, mégsem mindig sikerül tökéletesen. A Mindmegette számba vette a legalapvetőbb tésztafőzési hibákat és tippeket, hogy ezúttal tökéletes tészta kerüljön az asztalokra.

    A neves gasztronómiai portál a következő hibákat gyűjtötte össze:

    A tésztafőzésénél hallgatni kell az ösztönökre.Forrás: Shutterstock

    Bár elkészítése egyszerű, biztosan sokunkkal előfordult már, hogy keményen, vagy ragacsos masszaként vettük ki a tésztát főzővízből.Forrás: Shutterstock

    1. Túl kicsi főzőedényt választunk
    Ez az egyik leggyakoribb hiba. 

    Tésztafőzéskor mindig a legnagyobb fazékhoz nyúljunk, hiszen legalább 5-6 liter vízre lesz szükség.

     Ha nagy edényt választunk, akkor a tésztát sem kell eltörnünk, hogy beleférjen. (Egyébként sem kell: ha csavaró mozdulattal tesszük a vízbe a spagettitésztát, egy idő után szépen magától belecsúszik a vízbe.) Miért ne főzzünk tésztát kis edényben? Azért, mert kisebb edénybe kevesebb vizet kap a tészta főzéskor, emiatt pedig több keményítő lesz a vízbe, amitől a tészta ragacsos lesz. A biztonság kedvéért akkor is válasszunk nagy lábast, ha csak kevés tésztát főzünk!
     

    2. Vakon követjük az elkészítési javaslatot

    Igen, sajnos a szabálykövetés sem mindig jó. Bár a tészta zacskóján, dobozán olvasható javaslatok hasznosak lehetnek, azért el lehet térni a gyártó ajánlásától.

    A tésztafőzésénél hallgatni kell az ösztönökre!

    Ne hagyjuk abba a főzést csak azért, mert a leírás szerint 10 perc alatt elkészül; ez csak javaslat, nem kőbe vésett szabály. Egyébként

     a legjobb, ha néhány perc után megnézzük a tésztát, és az állagától függően főzzük tovább úgy, hogy kb. fél percenként újra és újra ellenőrizzük.

    Macerás, de biztos módszer. Ne feledjük: a kemény tésztát tovább tudjuk főzni, de a pépeset már nem lehet ehetővé varázsolni.
     

    A tésztafőzésénél hallgatni kell az ösztönökre. Forrás: Shutterstock

    3. Zsiradékot teszünk a vízbe
    A tészta –  különösen a teljes kiőrlésű – friss zöldségekkel, fűszerekkel a mediterrán konyha alapja, egészséges étel, amit kötelező beépíteni az étrendbe.

    Ha a tésztafőző vízbe olajat teszünk, nem csak a haskörfogatunkat növeljük, hanem gondoskodunk róla, hogy a tészta elveszítse finom keményítő ízét.

    Az olaj hatására ráadásul a tészta csúszóssá válik, a szósz nem tapad hozzá, és így ízetlen lesz a végeredmény.
     

    4. Nem teszünk sót a főzővízbe
    A tésztafőzés alapszabálya, hogy mindig sós vízbe kell a tésztát tenni. Talán azért, mert mindenki igyekszik egészségesebben élni és a sót ellenségnek kiáltották ki az elmúlt években, talán csak lustaság, de bizony sokszor kimarad a főzővízből.

    Sózzuk meg bőségesen a vizet,

    nem elég egy csipetnyi! Ne aggódjunk a nátriumszintünk miatt: a tészta nem szívja magába a só nagy részét, csak megakadályozza, hogy nyálkás legyen.
     

    5. Elfelejtjük megkeverni a tésztát
    Nem elég beletenni a tésztát a vízbe és magára hagyni, "úgyis megfő" felkiáltással. Ha ugyanis a tészta az edény aljára kerül, összetapadhat és gumiszerű lesz. A hosszú tésztákat is meg kell keverni: amikor a spagettitészta főzés közben lesüllyed, alaposan keverjük át, hogy minden darab egyenletes megfőjön és ne ragadjanak össze a szálak!

     

    Bár elkészítése egyszerű, biztosan sokunkkal előfordult már, hogy keményen, vagy ragacsos masszaként vettük ki a tésztát főzővízből.Forrás: Shutterstock
     

    6. A falnak dobjuk a tésztát
    A palacsinta dobálva is megfordítható, ha megsült, és a keményre vert tojásfehérje sem esik le a földre, ha felfordítjuk a habüstöt. A tésztát viszont teljesen felesleges a falhoz dobni (a legenda szerint ha jó, akkor a falhoz tapad): ez a furcsa szokás nem árulja el nekünk, hogy megfőtt-e a tészta, viszont összekenjük a falat és ételt pazarlunk.

    Az egyetlen módja annak, hogy megtudjuk, elkészült-e a tészta, ha megkóstoljuk.

    7. Túl sok tésztát főzünk
    Nehéz eltalálni, hogy mennyi tésztát főzzünk meg, különösen, ha többen vagyunk. A tészta viszont frissen jó: melegítve már ragacsos, gumiszerű lehet. Szárazon mérve 100 gramm tésztát számoljunk egy emberre, így biztosan mindenki jóllakik!
     

    8. Kiborítjuk a főzővizet
    Ha a tészta megfőtt, a főzővizet felhasználhatjuk szószok készítéséhez. A keményítőben gazdag víz fellazítja a sűrűbb szószokat, selymessé, krémesebbé teszik azokat. Ha főzővizet teszünk a szószba, jobban bevonja a tésztát, hiszen a keményítő tapadósabbá teszi.
     

    9. Leöblítjük a tésztát
    A tésztafőzés az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy finom, házias ételt készítsünk, ezért ne tegyünk hozzá semmilyen extra lépést – ami ráadásul csak ront a végeredményen.

    A főtt tésztát nem szabad vízzel leöblíteni.

    Egyszerűen csepegtessük le egy szűrőben, és adjuk a szószhoz. Mint már fentebb írtuk, a tésztán lévő keményítőréteg megakadályozza, hogy a tészta ragacsossá váljon és azt, hogy a szósz rátapadjon.

    Kategória: Gasztro | Recept | Megtekintések száma: 133 | Hozzáadta: georgio | Tag-ek(kulcsszavak): tanácsok, tésztafőzésnél, ötletek, tésztafőzés, leggyakoribb, táfelspicc, konyhai praktika, hiba, gasztro, tészta | Helyezés: 0.0/0