Belföld [4810] Belföldi, általam válogatott cikkek, írások. |
Bulvár | Celeb [139] Érdekesebb bulvár hírek. |
Bűnügy [223] Bűnügyi hírek, információk |
Extrém [240] Extrém, megdöbbentő hírek. |
Egészség | Életmód [653] Egészséggel, életmóddal, kapcsolatos hírek, információk, tanácsok. |
Érdekes | Különleges | Rejtélyes [943] Érdekes, különleges, rejtélyes esetek, ironikus, vicces, humoros hírek, információk. írások. |
Gasztro | Recept [2680] Gasztronómiai hírek, információk, receptek. |
Horgász [1023] Horgászoknak szóló hírek, információk. |
Játék, -pihenés, -szórakozás [121] Ötletek, ajánlott oldalak, programok. |
Jó tudni! [2039] Fontos, hasznos információk, határidők, változások, tanácsok. Programok, rendezvények. |
Kommentár | Reakció | Vélemény [1114] Kritikus írások, vélemények, reakciók, a magyar politika és közélet cselekedeteire, visszásságaira. |
Receptek sonkapréshez [27] Receptek, leírások házi húskészítmények (felvágott, sonka, disznósajt, stb.)sonkapréssel történő elkészítéséhez |
Számítástechika | IT [3256] Hírek, újdonságok, tippek, trükkök, ajánlások, stb. |
Történelem | Kultúra [737] Történelmi és kulturális vonatkozású hírek, információk. |
Tudomány | Technika [1793] Újdonságok, felfedezések, új kutatási eredmények, érdekességek. |
Választások [285] Országgyűlési, önkormányzati és EU választások előkészületeivel, lebonyolításával összefüggő hírek, információk. |
Világ [2627] Nemzetközi, általam válogatott cikkek, írások. |
Weboldalam hírei [40] Tájékoztatás a honlapon történt változásokról. |
- 2012 Augusztus
- 2012 Szeptember
- 2012 Október
- 2012 November
- 2012 December
- 2013 Január
- 2013 Február
- 2013 Március
- 2013 Április
- 2013 Május
- 2013 Június
- 2013 Július
- 2013 Augusztus
- 2013 Szeptember
- 2013 Október
- 2013 November
- 2013 December
- 2014 Január
- 2014 Február
- 2014 Március
- 2014 Április
- 2014 Május
- 2014 Június
- 2014 Július
- 2014 Augusztus
- 2014 Szeptember
- 2014 Október
- 2014 November
- 2014 December
- 2015 Január
- 2015 Február
- 2015 Március
- 2015 Április
- 2015 Május
- 2015 Június
- 2015 Július
- 2015 Augusztus
- 2015 Szeptember
- 2015 Október
- 2015 November
- 2015 December
- 2016 Január
- 2016 Február
- 2016 Március
- 2016 Április
- 2016 Május
- 2016 Június
- 2016 Július
- 2016 Augusztus
- 2016 Szeptember
- 2016 Október
- 2016 November
- 2016 December
- 2017 Január
- 2017 Február
- 2017 Március
- 2017 Április
- 2017 Május
- 2017 Június
- 2017 Július
- 2017 Augusztus
- 2017 Szeptember
- 2017 Október
- 2017 November
- 2017 December
- 2018 Január
- 2018 Február
- 2018 Március
- 2018 Április
- 2018 Május
- 2018 Június
- 2018 Július
- 2018 Augusztus
- 2018 Szeptember
- 2018 Október
- 2018 November
- 2018 December
- 2019 Január
- 2019 Február
- 2019 Március
- 2019 Április
- 2019 Május
- 2019 Június
- 2019 Július
- 2019 Augusztus
- 2019 Szeptember
- 2019 Október
- 2019 November
- 2019 December
- 2020 Január
- 2020 Február
- 2020 Március
- 2020 Április
- 2020 Május
- 2020 Június
- 2020 Július
- 2020 Augusztus
- 2020 Szeptember
- 2020 Október
- 2020 November
- 2020 December
- 2021 Január
- 2021 Február
- 2021 Március
- 2021 Április
12:14:41 Fermentált kakukkfüves cékla-zeller saláta | |
Forrás: fermentor.blog.hu | Király Ágnes | 2018.11.08. Az őszi idényzöldségek mindegyike varázslatos lehetőséget rejt magában - egyszerűen nem tudok betelni a különböző társításokkal, illat-, íz- és színorgiákkal. Most ezek közül egy nagyon egyszerű, nagyon könnyen elkészíthető, szívet-lelket melengető finomságot hoztam. Hozzávalók egy 580 ml-es üveghez: 30 dkg cékla és zeller vegyesen (én fele-fele arányban készítem, de nyugodtan szabjátok a saját ízlésetekre a receptet!) Elkészítés: A cékla- és zellergumókat nagylukú reszelőn lereszeljük, a gyömbért apróra reszeljük, a fokhagymát áttörjük. A zöldségekhez hozzáadjuk a kakukkfüvet és a sót, majd az egészet jó alaposan összekeverjük. Kattints ide a galéria megnyitásához! A keveréket addig gyúrjuk a kezünkkel, amíg az levet nem ereszt. Ekkor szorosan a befőttes üvegbe tömködjük, ügyelve arra, hogy minden réteget annyira lenyomkodjunk, hogy a lé a zöldségek szintje fölé érjen. Ha az üvegünk megtelt, de a zöldségek leve mégsem lenne elegendő, nyugodtan pótoljuk a hiányzó mennyiséget forralt, majd visszahűtött vízzel (ebbe már nem kell több só). Az üvegre rázárjuk a tetejét, egy tálcára vagy mély tálba állítjuk, és közvetlen napfénytől védett, lehetőleg 18-22 °C-os helyre tesszük. Az erjedés első néhány napjában intenzívebb gázképződést tapasztalhatunk, ami miatt a lapka felpúposodhat, illetve némi lé is távozhat a fedő alól (ezért kell a tálca). Ne ijedjünk meg ettől, a befőttes üvegünk ettől még biztosan nem fog felrobbanni. Ha mégis az aggodalmasabb fermentálók közé tartozunk, netán az ideális íz eléréséig kóstolgatni szeretnénk a készülő savanyúságunkat, akkor az első 3-7 napban nyugodtan lazítsuk meg a befőttes üvegünk tetejét. A felesleges szén-dioxid egy szisszenő hang kíséretében távozni fog, a savanyúság illatának változásából pedig következtethetünk arra, hogy melyik fázisban tart az erjedés. Ezt az adagot egy hónap (nyitogatás nélküli, mérsékelt szobahőmérsékleten történő) érlelés után kóstoltam először. A végeredmény egy markánsan fűszeres bíborszín csoda, már-már citromos beütésű savanyúsággal. Ha valaki a lágyabb ízeket kedveli, akkor érdemes nagyjából a 7. naptól kóstolgatni, majd a kívánt ízhatás elérése után hűtőbe tenni a savanyúságot. +1 tipp: ha leveles céklához jutunk hozzá, semmiképp ne dobjuk el a növény föld fölötti részeit sem! Válasszuk el a zöld leveleket a vastag, lila levélnyelektől/száraktól, és az utóbbit karikázzuk bátran ennek a keveréknek a hozzávalói közé. Az érett savanyúságba üdítő változatosságot fognak csempészni a roppanós darabkák. Nemsoká hozok néhány ötletet a zöld levelek felhasználására is. Jó étvágyat hozzá! :) | |
|