Belföld
[5574]
Belföldi, általam válogatott cikkek, írások.
|
Bulvár | Celeb
[149]
Érdekesebb bulvár hírek.
|
Bűnügy
[395]
Bűnügyi hírek, információk
|
Csináld magad
[1]
Barkácsolási ötletek
|
Extrém
[316]
Extrém, megdöbbentő hírek.
|
Egészség | Életmód
[752]
Egészséggel, életmóddal, kapcsolatos hírek, információk, tanácsok.
|
Érdekes | Különleges | Rejtélyes
[982]
Érdekes, különleges, rejtélyes esetek, ironikus, vicces, humoros hírek, információk. írások.
|
Európai Unió
[193]
Hírek az Európai Unióból
|
Gasztro | Recept
[4243]
Gasztronómiai hírek, információk, receptek.
|
Gazdaság
[468]
A gazdasági élet hírei
|
Horgász
[1264]
Horgászoknak szóló hírek, információk.
|
Játék, -pihenés, -szórakozás
[160]
Ötletek, ajánlott oldalak, programok.
|
Jó tudni!
[2431]
Fontos, hasznos információk, határidők, változások, tanácsok. Programok, rendezvények.
|
Kommentár | Reakció | Vélemény
[1380]
Kritikus írások, vélemények, reakciók, a magyar politika és közélet cselekedeteire, visszásságaira.
|
Politika
[666]
Politikai jellegű hírek információk
|
Receptek sonkapréshez
[29]
Receptek, leírások házi húskészítmények (felvágott, sonka, disznósajt, stb.)sonkapréssel történő elkészítéséhez
|
Számítástechika | IT
[4176]
Hírek, újdonságok, tippek, trükkök, ajánlások, stb.
|
Történelem | Kultúra
[919]
Történelmi és kulturális vonatkozású hírek, információk.
|
Tudomány | Technika
[3028]
Újdonságok, felfedezések, új kutatási eredmények, érdekességek.
|
Választások
[405]
Országgyűlési, önkormányzati és EU választások előkészületeivel, lebonyolításával összefüggő hírek, információk.
|
Világ
[3369]
Nemzetközi, általam válogatott cikkek, írások.
|
Weboldalam hírei
[57]
Tájékoztatás a honlapon történt változásokról.
|
- 000 December
- 2012 Augusztus
- 2012 Szeptember
- 2012 Október
- 2012 November
- 2012 December
- 2013 Január
- 2013 Február
- 2013 Március
- 2013 Április
- 2013 Május
- 2013 Június
- 2013 Július
- 2013 Augusztus
- 2013 Szeptember
- 2013 Október
- 2013 November
- 2013 December
- 2014 Január
- 2014 Február
- 2014 Március
- 2014 Április
- 2014 Május
- 2014 Június
- 2014 Július
- 2014 Augusztus
- 2014 Szeptember
- 2014 Október
- 2014 November
- 2014 December
- 2015 Január
- 2015 Február
- 2015 Március
- 2015 Április
- 2015 Május
- 2015 Június
- 2015 Július
- 2015 Augusztus
- 2015 Szeptember
- 2015 Október
- 2015 November
- 2015 December
- 2016 Január
- 2016 Február
- 2016 Március
- 2016 Április
- 2016 Május
- 2016 Június
- 2016 Július
- 2016 Augusztus
- 2016 Szeptember
- 2016 Október
- 2016 November
- 2016 December
- 2017 Január
- 2017 Február
- 2017 Március
- 2017 Április
- 2017 Május
- 2017 Június
- 2017 Július
- 2017 Augusztus
- 2017 Szeptember
- 2017 Október
- 2017 November
- 2017 December
- 2018 Január
- 2018 Február
- 2018 Március
- 2018 Április
- 2018 Május
- 2018 Június
- 2018 Július
- 2018 Augusztus
- 2018 Szeptember
- 2018 Október
- 2018 November
- 2018 December
- 2019 Január
- 2019 Február
- 2019 Március
- 2019 Április
- 2019 Május
- 2019 Június
- 2019 Július
- 2019 Augusztus
- 2019 Szeptember
- 2019 Október
- 2019 November
- 2019 December
- 2020 Január
- 2020 Február
- 2020 Március
- 2020 Április
- 2020 Május
- 2020 Június
- 2020 Július
- 2020 Augusztus
- 2020 Szeptember
- 2020 Október
- 2020 November
- 2020 December
- 2021 Január
- 2021 Február
- 2021 Március
- 2021 Április
- 2021 Május
- 2021 Június
- 2021 Július
- 2021 Augusztus
- 2021 Szeptember
- 2021 Október
- 2021 November
- 2021 December
- 2022 Január
- 2022 Február
- 2022 Március
- 2022 Április
- 2022 Május
- 2022 Június
- 2022 Július
- 2022 Augusztus
- 2022 Szeptember
- 2022 Október
- 2022 November
- 2022 December
- 2023 Január
- 2023 Február
- 2023 Március
- 2023 Április
- 2023 Május
- 2023 Június
- 2023 Július
- 2023 Augusztus
- 2023 Szeptember
- 2023 Október
- 2023 November
- 2023 December
- 2024 Január
- 2024 Február
- 2024 Március
- 2024 Április
- 2024 Május
- 2024 Június
- 2024 Július
- 2024 Augusztus
- 2024 Szeptember
- 2024 Október
- 2024 November
13:14:57 Főtt hús mártásokkal (zsemlemártás, meggymártás, gombamártás) | |
Forrás: Mit főzzek holnap? || 2014.07.14. Zalában, Vasban, de bizonyosan másutt is szokás, hogy a húslevest teljesen tisztára szűrve csak tésztával adják az asztalra. A levesben főtt hús a következő fogás különböző mártásokkal. A hús bármilyen lehet csirkétől más szárnyasokon át a marháig.
ZSEMLEMÁRTÁS Hozzávalók: 4 zsemle, 4-5 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál zsír vagy olaj, 4-5 dl csirkeleves. Elkészítés: A zsemlét kis kockákra vágjuk, és folyamatosan kevergetve a zsíron megpirítjuk. Hozzáadjuk a zúzott vagy reszelt fokhagymát, és felöntjük a leves felével. Kis lángon főzzük, és miután a folyadékot beitta, ráöntjük a maradék levest is. Akkor van készen, ha a zsemle teljesen szétfőtt benne. Ha a leves nem elég fűszeres, kis sóval, borssal ízesíthetjük. Leggyakrabban a levesben főtt csirkével tálaljuk.
MEGGYMÁRTÁS Hozzávalók: 50 dkg magozott meggy, 2 dl tejföl, 3 evőkanál liszt, csipetnyi só, fahéj, szegfűszeg, cukor. Elkészítés: A meggyet annyi vízben, amennyi egy ujjnyira ellepi a fűszerekkel negyedórát főzzük. A tejfölben csomómentesen elkeverjük a lisztet. Behabarjuk a mártást. Ízlés szerinti mennyiségű cukorral édesítjük. (Inkább savanykásnak kell lennie.) A levesben főtt hússal tálaljuk.
GOMBAMÁRTÁS Hozzávalók: 50 dkg gomba, 1 vöröshagyma, só, őrölt bors, 6-8 szál petrezselyemzöld, 3-4 dl szűrt húsleves, 1 dl tejföl, 2 evőkanál liszt, 1 evőkanál zsír vagy olaj. Elkészítés: A zsíron üvegesre sütött hagymára dobjuk a megtisztított, felszeletelt gombát. Sózzuk, borsozzuk, majd addig főzzük, míg a leve el nem párolog. Közben a tejfölt és a lisztet csomómentesen elkeverjük a húslevessel. A gombára öntjük. Megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel, és az újraforrrástól számítva még öt percig főzzük. A levesben főtt hússal tálaljuk.
ALMAMÁRTÁS Hozzávalók: 1 kg alma, 1 dl tejszín, 1 evőkanál liszt vagy étkezési keményítő, csipetnyi só, negyed citrom, fahéj, szegfűszeg, cukor. Elkészítés: A megtisztított, felkockázott almát annyi vízben, amennyi éppen ellepi a fűszerekkel, a cukorral és a citrommal puhára főzzük. A tejszínben csomómentesen elkeverjük a lisztet. Behabarjuk a mártást. Ha kell, cukorral, fahéjjal még utánaízesítjük. (Inkább savanykásnak kell lennie.) A levesben főtt hússal tálaljuk. | |
|