Hétfő, 2021-04-12, 14:36:43
Nyitólap Regisztráció RSS
Üdvözöllek, Vendég
A fejezet kategóriái
Belföld [4807]
Belföldi, általam válogatott cikkek, írások.
Bulvár | Celeb [138]
Érdekesebb bulvár hírek.
Bűnügy [223]
Bűnügyi hírek, információk
Extrém [239]
Extrém, megdöbbentő hírek.
Egészség | Életmód [652]
Egészséggel, életmóddal, kapcsolatos hírek, információk, tanácsok.
Érdekes | Különleges | Rejtélyes [943]
Érdekes, különleges, rejtélyes esetek, ironikus, vicces, humoros hírek, információk. írások.
Gasztro | Recept [2680]
Gasztronómiai hírek, információk, receptek.
Horgász [1023]
Horgászoknak szóló hírek, információk.
Játék, -pihenés, -szórakozás [121]
Ötletek, ajánlott oldalak, programok.
Jó tudni! [2038]
Fontos, hasznos információk, határidők, változások, tanácsok. Programok, rendezvények.
Kommentár | Reakció | Vélemény [1114]
Kritikus írások, vélemények, reakciók, a magyar politika és közélet cselekedeteire, visszásságaira.
Receptek sonkapréshez [27]
Receptek, leírások házi húskészítmények (felvágott, sonka, disznósajt, stb.)sonkapréssel történő elkészítéséhez
Számítástechika | IT [3256]
Hírek, újdonságok, tippek, trükkök, ajánlások, stb.
Történelem | Kultúra [737]
Történelmi és kulturális vonatkozású hírek, információk.
Tudomány | Technika [1792]
Újdonságok, felfedezések, új kutatási eredmények, érdekességek.
Választások [285]
Országgyűlési, önkormányzati és EU választások előkészületeivel, lebonyolításával összefüggő hírek, információk.
Világ [2626]
Nemzetközi, általam válogatott cikkek, írások.
Weboldalam hírei [40]
Tájékoztatás a honlapon történt változásokról.
Belépés
NÉVNAPOK
Kedvencek
  • Avast - My Avast
  • Linkgyűjtemény készítő, megosztó ingyenes alkalmazás (eLink)
  • Elektronikus Eü-i Szolgáltatási Tér - EESZT: bejelentkezés
  • Erodium - Orvosi Betegirányító Rendszer
  • Facebook Videó letöltő
  • Fotómontázs, irható, online, free | PIXIZ
  • Fotókollázs, Fotókeret Online/Photo+Fan+Editor
  • Free Picture Solutions
  • Giveaway Of The Day - Ingyen licenszes programok, naponta!
  • Google Térkép
  • Hogyan kell? Hasznos WIKI tanácsok
  • Helyesírási tanácsadó
  • Honlap analízis-AnalayzerHQ
  • Honlakészítési leírások - TUTORIAL.HU
  • Honlap: Like és megosztás gombok, html kódok
  • Honlap,Tárhely: Ingyen
  • Horgászvideó.hu
  • Ikon konverter online - Pic to Icon Converter
  • Intel® Driver Update Utility
  • Internetsebesség-mérő (NMHH)
  • Ip cím_ Domain helymeghatározás
  • Ip cím - Global WHOIS Search
  • Kép konvertálása szöveggé – Free online OCR
  • Képeslapküldő: zenés képeslap és YouTube videó küldése
  • Képtömörítő Online Alkalmazás
  • Linkcsere Portál
  • Link rövidítő - Dygilinks.com
  • Link rövidítő - Google URL rövidítő
  • Link rövidítő - U.TO
  • MaNDa Téka - Magyar filmek a neten
  • McAfee | SiteAdvisor
  • Menetrend-MÁV ELVIRA
  • Mese- tv.hu - Gyerek tévék
  • Mértékegységek átváltása
  • Microsoft Update katalógus
  • Nagyméretű fájlküldés | ToldACuccot.hu
  • Nikon D 3300 Letöltőközpont
  • OTP Bank
  • PDF átalakító - smallpdf"
  • Samsung letöltések
  • SEO Tools-keersőoptimalizálás
  • Sitemaps PRO - Free Account
  • Sitemap XML Generator- Free Unlimited Pages
  • Sitemap Generator_Online XML
  • SoundCloud
  • Szerencsejáték Zrt.- Online fogadás
  • Szimbólumok - billentyűzetről előhívható szimbólumok
  • Szimbólumok - Különleges írásjelek
  • Színkódok-HTML, 140 szín kódja
  • Teljesen ingyen, 150 link weboldalára!
  • Telekom Fiók - belépés
  • TV Szombathely - élő adás
  • uCoz Facebook Oldala
  • uCoz Fórum
  • uNet Online Munkaasztal
  • Útvonaltervezés - Topolisz
  • Vatera Aukciós Portál
  • Videa.hu - videók, videó-feltöltés
  • Videóletöltő - online, ingyenes
  • Vodafone - Bejelentkezés
  • Webmester-Google
  • Weboldal keresőoptimalizálási audit ingyen! | seoceros.com
  • Weboldal tartalomelemzés, javaslat a gyorsabbá tételéhez | PageSpeed Insights
  • Website Monitoring Service: host-tracker.com
  • WebStatsDomain
  • Zene ingyenesen - YOUZEEK
  • Online Rádiók
    TV GO
    TV GO
    AntiRabsic
    AntiRabsic Mozgalom
    Árfolyamok
    Valutaváltók
    Biztonságos portál
    Statisztika

    Online összesen: 6
    Vendégek: 6
    Felhasználók: 0
    Keresés
    Fordító
    Honlap ajánlása
    Időjárás

    Animált felhőkép
    Felhőkép
    Légszennyezettség
    Szombathely, Légszennyezettség, online, zöldhullám projekt,
    Időjárás | Balaton
    Balaton 30 napos előrejelzés
    Tavi Viharjelzés
    Balaton, Velencei-tó, Tisza-tó | Tavi Viharjelzés,- Előrejelzés
    Balaton: Horgászat
    Balatoni Horgászhelyek - Balatoni horgászhelyek adatbázisa

    Balatoni Horgászturisztikai Adatbázis - balatonihal.hu
    Szolunáris Tábla
    szolunáris tábla, szolunáris táblázat, horgásznaptár,2021,
    Horgászjegy Online
    Horgászjegy.hu
    MENETRENDEK.HU
    Vasúti és Volán menetrendek | Menetrendek.hu
    E-matrica vásárlás
    Online vásárlás: ematrica.nemzetiudij.hu
    ÚTINFORM
    Magyar Nonprofit Közút Zrt. - Útinform
    Útvonaltervező
    Google Útvbonaltervező - Google Térkép
    QR-kódom
    qr kód készítés
    Nyitólap » 2019 » Április » 13 » Hogyan válasszunk húsvéti sonkát?
    06:41:42
    Hogyan válasszunk húsvéti sonkát?

    Forrás: Origo/Táfelspicc | 2019.04.12.

    Nincs húsvét sonka nélkül. A dömpingben azonban nincs könnyű dolgunk: nehéz kiválasztani a tökéletes sonkát. Arról nem is beszélve, hogy az elkészítés során is akadhatnak nehézségeink. Hogyan főzzük meg? Hogyan fűszerezzük? Süssük is, vagy ne?

    A Magyar Élelmiszerkönyv szerint a sonkákat három alcsoportba lehet osztani. Az egyik a nyers sonkák kategóriája, amely „darabolt vagy darabolatlan, bőrős vagy bőr nélküli, csontos vagy csont és porc nélküli sertéscomb vagy -lapocka; marhacomb vagy -lapocka;

    vagy nagyvad hasonló testtájaiból pácolással vagy sózással, vagy pácolással és sózással előállított termékek. Tartósításukat füstöléssel, illetve szárítással végzik."

    Emellett beszélhetünk még szárított nyers sonkáról is, amely „pácolt vagy sózott, vagy pácolt és sózott, szárítással, illetve füstöléssel és szárítással előállított nyers sonka."

    Az igazi húsvéti sonka a legelső csoportba tartozik, vagyis: füstöléssel tartósítják, íze füstös és sós Forrás: Shutterstock

    A második csoport a hőkezelt sonkák csoportja, amely „darabolt, bőrős vagy bőr nélküli, csont és porc nélküli sertéscomb vagy -lapocka; vagy marhacomb vagy -lapocka; vagy nagyvad hasonló testtájaiból előállított

    pácolt és a) főtt; b) füstölt, főtt; c) füstölt, sült; d) füstölt, főtt, sült húskészítmények."

    A harmadik csoport pedig a formában vagy bélben hőkezelt sonkák: „Különböző átmérőjű bélbe vagy formába töltött húskészítmények. Sertéscombból vagy -lapockából, marhacombból vagy -lapockából, vad hasonló testtájaiból vagy baromficombból, vagy baromfimellből készült."

    Mire figyeljünk a kiválasztásnál?

    Az igazi húsvéti sonka a legelső csoportba tartozik, vagyis: füstöléssel tartósítják, íze füstös és sós. A sonka alatt a disznó combját vagy lapockáját értjük – ezt is érdemes megkeresni a címkén. Illetve se a színét, se az állagát, se a hústartalmat ne hagyjuk ellenőrzés nélkül.

    Színe bordó, sötét rózsaszín, a metszetnél nincsenek véraláfutások. A bőrre is figyeljünk: legyen tisztított, szőrtelenített. Állaga se nem túl puha, se nem túl kemény.

    A Magyar Élelmiszerkönyv meghatározza továbbá azt is, hogy a sonka nem engedhet nyomás nélkül levet.

    Nézzük meg, milyen húsból, illetve gyorspácolt vagy hagyományos eljárással készült-e a termék.

    A legjobb a pácolással és füstöléssel készült parasztsonka.

    Ha a címkén túl sok összetevőt (tartósítószereket, adalékanyagot) látunk, akkor inkább keressünk másikat.

    A gyorspácolt termékek hamarabb elvesztik szavatosságukat Forrás: Shutterstock

    A gyorspácolt termékek egy csomó összetevőt, adalékanyagot tartalmaznak, és hamarabb elvesztik szavatosságukat. Ezzel szemben a hagyományos főtt sonka nem tartalmazhat adalékanyagokat, ráadásul a szavatossági ideje is hosszabb. Minél több az adalékanyag egy termékben,

    annál kevésbé lesz tökéletes az elkészült sonka. Ezek ugyanis az íz és a minőség rovására kerülnek bele.

    Amennyiben nem szívesen eszünk másnap a sonkából, vagy maximum egyszer-kétszer fogyaszt belőle a család, akkor elég maximum 2 kilós húst venni.

    Hogyan lesz tökéletes a húsvéti sonka?

    Fontos, hogy főzés előtt egy nappal áztassuk be hideg vízbe. Főzés előtt öntsük le róla, majd újra töltsük fel az edényt vízzel. Tegyünk bele ízlés szerint

    vöröshagymát, fokhagymát, egész fekete borsot és babérlevelet, de lehet egyéb fűszernövényeket is, mint a kakukkfű vagy a zsálya.

    Lassan, alacsony lángon érdemes főzni, nem szabad, hogy a víz forrjon. Na, de mennyi ideig? Amennyi a sonka súlya. Ha 3 kilogrammos sonkát vettünk, akkor 3 óráig főzzük. Figyeljünk rá, hogy pótoljuk az elpárolgott vizet – a víz mindig lepje el a sonkát! Akkor lesz kész, amikor a villát könnyen bele tudja szúrni.

    Minél több az adalékanyag egy termékben, annál kevésbé lesz tökéletes az elkészült sonka Forrás: Shutterstock

    Sütni vagy nem sütni? Sütni!

    Ha a sonka megfőtt, ne öntsük le róla a vizet, hagyjuk abban kihűlni – így biztosan nem szárad ki a hús. Ám ne érjük be ennyivel! Vágjuk be gyémántformában a zsíros részét, tűzdeljünk közé szegfűszeget, majd készítsünk elő egy magasfalú tepsit.

    Öntsünk a tepsi aljára vizet, esetleg bort vagy sört, ha még ízesebb sonkát ennénk.

    Sőt, érdemes hozzá mázat is készíteni, amellyel bekenhetjük az egész felületét. A máz készülhet mézből, barna cukorból, mustárból és balzsamecetből.

    Sokan ott rontják el, hogy túl gyorsan sütik a sonkát.

    Elég 160 fokra előmelegíteni a sütőt, majd 22-26 percig sütni.

    Közben lehet locsolgatni a boros vagy sörös lével, amely finoman begőzöli a sonkát, illetve sütés közben a maradék keveréket is rákenhetjük. Tálalás előtt hagyjuk hűlni 15-30 percig.

    Kategória: Jó tudni! | Megtekintések száma: 212 | Hozzáadta: georgio | Tag-ek(kulcsszavak): elkészítési, ötletek, tanácsok, sonka, húsvét, vásárlási, húsvéti sonka | Helyezés: 0.0/0