Belföld
[5574]
Belföldi, általam válogatott cikkek, írások.
|
Bulvár | Celeb
[149]
Érdekesebb bulvár hírek.
|
Bűnügy
[395]
Bűnügyi hírek, információk
|
Csináld magad
[1]
Barkácsolási ötletek
|
Extrém
[316]
Extrém, megdöbbentő hírek.
|
Egészség | Életmód
[752]
Egészséggel, életmóddal, kapcsolatos hírek, információk, tanácsok.
|
Érdekes | Különleges | Rejtélyes
[982]
Érdekes, különleges, rejtélyes esetek, ironikus, vicces, humoros hírek, információk. írások.
|
Európai Unió
[193]
Hírek az Európai Unióból
|
Gasztro | Recept
[4243]
Gasztronómiai hírek, információk, receptek.
|
Gazdaság
[468]
A gazdasági élet hírei
|
Horgász
[1264]
Horgászoknak szóló hírek, információk.
|
Játék, -pihenés, -szórakozás
[160]
Ötletek, ajánlott oldalak, programok.
|
Jó tudni!
[2431]
Fontos, hasznos információk, határidők, változások, tanácsok. Programok, rendezvények.
|
Kommentár | Reakció | Vélemény
[1380]
Kritikus írások, vélemények, reakciók, a magyar politika és közélet cselekedeteire, visszásságaira.
|
Politika
[666]
Politikai jellegű hírek információk
|
Receptek sonkapréshez
[29]
Receptek, leírások házi húskészítmények (felvágott, sonka, disznósajt, stb.)sonkapréssel történő elkészítéséhez
|
Számítástechika | IT
[4176]
Hírek, újdonságok, tippek, trükkök, ajánlások, stb.
|
Történelem | Kultúra
[919]
Történelmi és kulturális vonatkozású hírek, információk.
|
Tudomány | Technika
[3028]
Újdonságok, felfedezések, új kutatási eredmények, érdekességek.
|
Választások
[405]
Országgyűlési, önkormányzati és EU választások előkészületeivel, lebonyolításával összefüggő hírek, információk.
|
Világ
[3369]
Nemzetközi, általam válogatott cikkek, írások.
|
Weboldalam hírei
[57]
Tájékoztatás a honlapon történt változásokról.
|
- 000 December
- 2012 Augusztus
- 2012 Szeptember
- 2012 Október
- 2012 November
- 2012 December
- 2013 Január
- 2013 Február
- 2013 Március
- 2013 Április
- 2013 Május
- 2013 Június
- 2013 Július
- 2013 Augusztus
- 2013 Szeptember
- 2013 Október
- 2013 November
- 2013 December
- 2014 Január
- 2014 Február
- 2014 Március
- 2014 Április
- 2014 Május
- 2014 Június
- 2014 Július
- 2014 Augusztus
- 2014 Szeptember
- 2014 Október
- 2014 November
- 2014 December
- 2015 Január
- 2015 Február
- 2015 Március
- 2015 Április
- 2015 Május
- 2015 Június
- 2015 Július
- 2015 Augusztus
- 2015 Szeptember
- 2015 Október
- 2015 November
- 2015 December
- 2016 Január
- 2016 Február
- 2016 Március
- 2016 Április
- 2016 Május
- 2016 Június
- 2016 Július
- 2016 Augusztus
- 2016 Szeptember
- 2016 Október
- 2016 November
- 2016 December
- 2017 Január
- 2017 Február
- 2017 Március
- 2017 Április
- 2017 Május
- 2017 Június
- 2017 Július
- 2017 Augusztus
- 2017 Szeptember
- 2017 Október
- 2017 November
- 2017 December
- 2018 Január
- 2018 Február
- 2018 Március
- 2018 Április
- 2018 Május
- 2018 Június
- 2018 Július
- 2018 Augusztus
- 2018 Szeptember
- 2018 Október
- 2018 November
- 2018 December
- 2019 Január
- 2019 Február
- 2019 Március
- 2019 Április
- 2019 Május
- 2019 Június
- 2019 Július
- 2019 Augusztus
- 2019 Szeptember
- 2019 Október
- 2019 November
- 2019 December
- 2020 Január
- 2020 Február
- 2020 Március
- 2020 Április
- 2020 Május
- 2020 Június
- 2020 Július
- 2020 Augusztus
- 2020 Szeptember
- 2020 Október
- 2020 November
- 2020 December
- 2021 Január
- 2021 Február
- 2021 Március
- 2021 Április
- 2021 Május
- 2021 Június
- 2021 Július
- 2021 Augusztus
- 2021 Szeptember
- 2021 Október
- 2021 November
- 2021 December
- 2022 Január
- 2022 Február
- 2022 Március
- 2022 Április
- 2022 Május
- 2022 Június
- 2022 Július
- 2022 Augusztus
- 2022 Szeptember
- 2022 Október
- 2022 November
- 2022 December
- 2023 Január
- 2023 Február
- 2023 Március
- 2023 Április
- 2023 Május
- 2023 Június
- 2023 Július
- 2023 Augusztus
- 2023 Szeptember
- 2023 Október
- 2023 November
- 2023 December
- 2024 Január
- 2024 Február
- 2024 Március
- 2024 Április
- 2024 Május
- 2024 Június
- 2024 Július
- 2024 Augusztus
- 2024 Szeptember
- 2024 Október
- 2024 November
07:54:18 Íme 14 ehető virág a kertből | |
Forrás: Origo/Táfelspicc | 2019.04.09. Virágot enni igazán izgalmas dolog, garantáltan feldob bármilyen megszokott vagy unalomig készített ételt. Ez a hóbort mindössze húsz éve született Ázsiában. Európába azok a szakácsok hozták be, akik munkájukból adódóan bejárták a világot. Március és október között számos olyan virág nyílik, amellyel igazi gasztronómiai csodákat készíthetünk otthonunkban. Van azonban néhány fontos szempont, amelyet figyelembe kell vennünk. Az egyik szabály: csak olyan virágot szedjünk le, amelynek fajtájában teljesen biztosak vagyunk. Hiába szépek és színesek, okozhatnak kellemetlen tüneteket, ha nem az ehető fajtákat fogyasztjuk.Amennyiben biztosra akarunk menni, érdemes áttanulmányozni a szakkönyveket vagy szakember segítségét kérni. Virágporra érzékeny személyeknek egyáltalán nem ajánlott a fogyasztásuk Forrás: Front Roe Ahogy a gyümölcsök és a gyógynövények esetében, itt is figyelni kell arra, hogy ne szedjünk út mellett növő vagy permetezett virágokat.A legjobb, ha a magunk által termesztett fajtákat választjuk, vagy azokat, amelyeket direkt erre a célra szüreteltek. Tehát semmiképp se a virágkereskedőtől vegyük, mert azok vegyi anyagokkal kezeltek. Sőt, virágporra érzékeny személyeknek egyáltalán nem ajánlott a fogyasztásuk.Akkor érdemes leszedni a virágot, amikor ereje teljében van. Sem a bimbó, sem a hervadó szirmok nem jók. Felhasználás előtt mindenképp tisztítsuk meg jó alaposan. Nedves papírtörlőbe csavarva, légmentesen zárt üvegedényben legfeljebb egy hétig őrizhetjük meg frissességüket. Az akácvirág lehet saláták alapanyaga, de belekeverhetjük a desszertek tésztájába is Forrás: Shutterstock AkácvirágMájus közepétől vagy június elejétől virágzik. Tökéletes választás saláták alapanyagaként, de belekeverhetjük a desszertek tésztájába is. Mézzel és akár önmagában fogyasztva is finom. Azonban legyünk körültekintőek és óvatosak, hiszen a magja mérgező. GyermekláncfűÁprilistól szeptemberig szüretelhető. A gyermekláncfű virága saláták és desszertek hozzávalója, de akár panírba forgatva is kiránthatjuk. Friss, zsenge leveleit is fogyaszthatjuk. KaporEhető továbbá a kapor sárga virága is, amely cukorbetegeknek különösen ajánlott. Elsősorban savanyúságok alapanyagaként használjuk. A körömvirág természetes színezék, hiszen virága sárgára festi az ételt Forrás: Shutterstock KörömvirágMegemlíthetjük továbbá a körömvirágot, amely májustól októberig virágzik, és a nyári salátákban, valamint a pitetésztában egyaránt megállja a helyét. De akár díszítésként is használhatjuk. Természetes színezőanyagként is funkcionál, hiszen sárgára festi az ételt. Íze fűszeres, enyhén borsos. BorágóA borágóból is gyakran készítenek salátát, emellett a mártások és a főzelékek ízesítője is lehet. Júliustól augusztusig virágzik. JázminJázminból készülhet tea, fagylalt, lekvár, de akár a desszertjeinket is ízesíthetjük vele. Tavasszal és kora nyáron virágzik. Az ibolya íze lágy és édes Forrás: Chestnut School of Herbal Medicine IbolyaAz ibolya íze lágy és édes, salátákhoz és desszertekhez is kiváló, de akár fagylalt vagy lekvár is készülhet belőle. Áprilistól május végéig virágzik. Cukkini és tökvirágA tökvirágot és a cukkini virágát ki lehet rántani, levest lehet belőle főzni, de akár díszítőelemként is használhatjuk. Íze finom édes. BodzavirágMájus végétől egészen júliusig virágzik. Kiváló szörp és fagylalt készülhet belőle, de a desszerteket is jól feldobja. Sőt, akár ki is ránthatjuk. Fontos: a növény gyökerei és megvastagodott szárai súlyos gyomorproblémákat okozhatnak!Jó barátságot ápol az eperrel, így az epres süteményekkel is. Hozzáadhatjuk pezsgőkhöz, fröccsökhöz vagy limonádékhoz. Édes íze és fűszeres illata miatt hamar megkedvelhetjük. Kandírozott rózsaszirmok Forrás: Leite's Culinaria RózsaMár a rómaiak is előszeretettel használták a rózsaszirmot, mint édességet és gyógyszert, illetve szívesen készítettek belőle illóolajat is. Mi limonádékhoz, rózsavízhez, fagylaltokhoz és díszítéshez használhatjuk.Amennyiben kandírozott rózsaszirmot készítenénk, verjünk habosra 1 tojásfehérjét, áztassuk meg benne a megtisztított rózsaszirmokat, majd forgassuk meg porcukorban. Tegyük egy rácsra, és várjuk meg, míg megszáradnak. Kerti szegfűA kerti szegfű szirmai édesek, leginkább gyümölcsös desszertek ízesítésére használják. Krémeket, tortákat és dzsemeket is lehet belőle készíteni, de akár kandírozva is fogyaszthatjuk. LevendulaVirágzása június első hetében kezdődik. A levendula azért különleges, mert édes íze az édes és a sós ételekhez egyaránt passzol. Készülhet belőle szörp, tea, méz, mártás, lekvár vagy fagylalt. Kiszárítva akár fűszerként is használható. Nyugtató és emésztést javító hatása is van.BüdöskeTavasztól késő őszig virágzik. Tökéletes saláták vagy köretek ízesítésére: keverjük rizzsel vagy főtt krumplival. Remek kiegészítője továbbá a sült húsoknak és a leveseknek is. Általában a sáfrány helyettesítésére használják.KamillaBizonyos helyeken már április végétől, más országrészeken azonban csak júniusban virágzik. Kamillából sem csak tea készülhet, hiszen édeskés íze tökéletes kiegészítője a desszerteknek is. | |
|