Az Európai Parlament a mai napon 335 szavazattal 269 ellenében elfogadta azt az új törvényjavaslatot, ami kötelező jelleggel előírja a tagállamok számára, hogy ujjlenyomat-információkat is tároljanak az általuk kibocsátott digitális személyazonosító igazolványokban. Így hamarosan Magyarországon is legalább két ujj lenyomata kerül majd rögzítésre minden újonnan kibocsátott ilyen kártyában.

Az ujjlenyomatokat többek között a rendőrség, a vámhatóságok, valamint az adóhatóság is lekérdezheti majd. Ugyanakkor az azonosítás elsődleges alapját továbbra is az igazolványokon szereplő arckép fogja képezni, és az ujjlenyomatok ellenőrzésére csak akkor kerülhet majd sor, ha a kép alapján az azonosítás nem történhet meg egyértelműen, vagy biztonsági okokból szükséges az igazolvány hitelességének, illetve az adott személy identitásának megállapításához.

Az új rendelet ugyanakkor nem szolgáltat jogalapot a biometrikus adatok tárolására vonatkozó nemzeti szintű tagállami adatbázisok létrehozására és fenntartására, amelyre az adatvédelemre vonatkozó uniós jognak megfelelő nemzeti jog vonatkozik, és egy uniós szintű központi adatbázis létrehozásához vagy fenntartásához sem.

Az ujjlenyomatok tehát kizárólag a személyazonosító okmányokon kerülhetnek majd tárolásra, és kizárólag a személyazonosság ellenőrzése céljával lehet majd használni őket. Az okmányok kiállításához begyűjtött ujjlenyomatokat a hatóságoknak 90 napon belül minden már tárolási helyen meg kell semmisíteniük.

A rendelet a kevésbé biztonságos - tehát még mindig papír-alapú - igazolványok esetében 2, a már digitális személyazonosító okmányok esetében 5 év haladékot ad az ujjlenyomatot is tároló változatra történő lecserélésre a tagállamokban.