Bár a Microsoft már múlt hónap közepén kiadta a Windows 10 legújabb, 2019 Májusi Frissítését, a rendszer új verzióját mindeddig csak azok kapták meg, akik kifejezetten letöltötték vagy rákerestek arra. Redmond azonban szerdán bejelentette, hogy megkezdte a frissítés automatikus telepítését is egyes Windows 10-es gépekre.

A Microsoft elmondása szerint egyelőre csak azokon a gépeken lehet az új frissítés megjelenésére számítani, amik a Windows 10 egy évnél régebbi változatát futtatják még mindig. A 2018 Áprilisi Frissítés támogatása ugyanis kicsit több, mint három hónap múlva, november 12-én lejár - így ezeket gépeket addig mindenképpen frissíteni kell a rendszer egy újabb kiadására.

Redmond a korábbiakhoz hasonlóan fokozatosan fogja a Májusi Frissítés terjesztését megkezdeni, egy gépi tanulási algoritmus segítségével, ami automatikusan képes felismerni, ha az új verzió bizonyos hardverek, szoftver vagy beállítások jelenléte esetén problémát okoz. Ezen gépekre aztán a Microsoft szüneteltetni fogja a frissítés terjesztését egészen addig, amíg nem sikerül a felmerült kompatibilitási problémát elhárítani.

Természetesen akik az ismert módszerek valamelyikével letiltották a frissítés felkerülését, azok nem fogják megkapni az új verziót akkor sem, ha gépüket nem érinti ilyen probléma. Ugyanakkor ők november után már csak javítatlanul hagyott biztonsági rések tucatjai mellett tudják majd gépeiket használni, ha addig sem térnek át az új verzióra.