Csütörtök, 2024-11-14, 07:24:44
Nyitólap Regisztráció
Üdvözöllek, Vendég
A fejezet kategóriái
Belföld [5574]
Belföldi, általam válogatott cikkek, írások.
Bulvár | Celeb [149]
Érdekesebb bulvár hírek.
Bűnügy [395]
Bűnügyi hírek, információk
Csináld magad [1]
Barkácsolási ötletek
Extrém [316]
Extrém, megdöbbentő hírek.
Egészség | Életmód [752]
Egészséggel, életmóddal, kapcsolatos hírek, információk, tanácsok.
Érdekes | Különleges | Rejtélyes [982]
Érdekes, különleges, rejtélyes esetek, ironikus, vicces, humoros hírek, információk. írások.
Európai Unió [193]
Hírek az Európai Unióból
Gasztro | Recept [4243]
Gasztronómiai hírek, információk, receptek.
Gazdaság [468]
A gazdasági élet hírei
Horgász [1264]
Horgászoknak szóló hírek, információk.
Játék, -pihenés, -szórakozás [160]
Ötletek, ajánlott oldalak, programok.
Jó tudni! [2431]
Fontos, hasznos információk, határidők, változások, tanácsok. Programok, rendezvények.
Kommentár | Reakció | Vélemény [1380]
Kritikus írások, vélemények, reakciók, a magyar politika és közélet cselekedeteire, visszásságaira.
Politika [666]
Politikai jellegű hírek információk
Receptek sonkapréshez [29]
Receptek, leírások házi húskészítmények (felvágott, sonka, disznósajt, stb.)sonkapréssel történő elkészítéséhez
Számítástechika | IT [4176]
Hírek, újdonságok, tippek, trükkök, ajánlások, stb.
Történelem | Kultúra [919]
Történelmi és kulturális vonatkozású hírek, információk.
Tudomány | Technika [3028]
Újdonságok, felfedezések, új kutatási eredmények, érdekességek.
Választások [405]
Országgyűlési, önkormányzati és EU választások előkészületeivel, lebonyolításával összefüggő hírek, információk.
Világ [3368]
Nemzetközi, általam válogatott cikkek, írások.
Weboldalam hírei [57]
Tájékoztatás a honlapon történt változásokról.
Belépés
NÉVNAPOK
Kedvencek
  • Avast - My Avast
  • ChatGPT ingyen
  • Linkgyűjtemény készítő, megosztó ingyenes alkalmazás (eLink)
  • Elektronikus Eü-i Szolgáltatási Tér - EESZT: bejelentkezés
  • Erodium - Orvosi Betegirányító Rendszer
  • Facebook Videó letöltő
  • Fotómontázs, irható, online, free | PIXIZ
  • Fotókollázs, Fotókeret Online/Photo+Fan+Editor
  • Földmegfigyelési Információs Rendszer (FIR)
  • Free Picture Solutions
  • Google Térkép
  • Helyesírási tanácsadó
  • Honlap analízis-AnalayzerHQ
  • Honlakészítési leírások - TUTORIAL.HU
  • Honlap: Like és megosztás gombok, html kódok
  • Honlap,Tárhely: Ingyen
  • Horgászvideó.hu
  • Ikon konverter online - ICO Convert
  • Ingyen licenszes programok, naponta! - Giveaway Of The Day
  • Intel® Driver Update Utility
  • Internetsebesség-mérő (NMHH)
  • Ip cím_ Domain helymeghatározás
  • Ip cím - Global WHOIS Search
  • Kép konvertálása szöveggé – Free online OCR
  • Képeslapküldő: zenés képeslap és YouTube videó küldése
  • Képtömörítő Online Alkalmazás
  • Linkcsere Portál
  • Link rövidítő - Dygilinks.com
  • Link rövidítő - Google URL rövidítő
  • Link rövidítő - U.TO
  • MaNDa Téka - Magyar filmek a neten
  • McAfee | SiteAdvisor
  • Menetrend-MÁV ELVIRA
  • Mese- tv.hu - Gyerek tévék
  • Mértékegységek átváltása
  • Microsoft Update katalógus
  • MVM Fiók_Földgáz
  • Nikon D 3300 Letöltőközpont
  • OTP Bank
  • Óriásfájl küldése | Csatolom.hu
  • Proton Mail Bejelentkezés
  • PDF átalakító - smallpdf"
  • Samsung letöltések
  • SEO Tools-keersőoptimalizálás
  • nt
  • Szerencsejáték Zrt.- Online fogadás
  • Szimbólumok - billentyűzetről előhívható szimbólumok
  • Szimbólumok - Különleges írásjelek
  • Színkódok-HTML, 140 szín kódja
  • Teljesen ingyen, 150 link weboldalára!
  • Telekom Fiók - belépés
  • TV Szombathely - élő adás
  • uCoz Facebook Oldala
  • uCoz Fórum
  • uNet Online Munkaasztal
  • Útvonaltervezés - Topolisz
  • Videa.hu - videók, videó-feltöltés
  • Videóletöltő - online, ingyenes
  • Vodafone - Bejelentkezés
  • Webmester-Google
  • Weboldal keresőoptimalizálási audit ingyen! | seoceros.com
  • Weboldal tartalomelemzés, javaslat a gyorsabbá tételéhez | PageSpeed Insights
  • Website Monitoring Service: host-tracker.com
  • WebStatsDomain
  • Zene ingyenesen - YOUZEEK
  • Mentett bejegyzések
    Online Rádiók
    TV GO
    TV GO
    Statisztika

    Online összesen: 10
    Vendégek: 9
    Felhasználók: 1
    georgio
    Keresés
    Nyelvi Fordító
    Honlap ajánlása
    Időjárás

    Animált felhőkép
    Felhőkép
    Légszennyezettség
    Szombathely, Légszennyezettség, online, zöldhullám projekt,
    Időjárás | Balaton
    Balaton 30 napos előrejelzés
    Tavi Viharjelzés
    Balaton, Velencei-tó, Tisza-tó | Tavi Viharjelzés,- Előrejelzés
    Balaton: Horgászat
    Balatoni Horgászhelyek - Balatoni horgászhelyek adatbázisa

    Balatoni Horgászturisztikai Adatbázis - balatonihal.hu
    Szolunáris Tábla
    szolunáris tábla, szolunáris táblázat, szolunáris naptár, horgásznaptár,2023,
    Horgászjegy Online
    Horgászjegy.hu
    MENETRENDEK.HU
    Vasúti és Volán menetrendek | Menetrendek.hu
    E-matrica vásárlás
    Online vásárlás: ematrica.nemzetiudij.hu
    ÚTINFORM
    Magyar Nonprofit Közút Zrt. - Útinform
    Útvonaltervező
    Google Útvbonaltervező - Google Térkép
    QR-kódom
    qr kód készítés
    Nyitólap » 2016 » December » 23 » Ne féljen a szálkától, nem is nehéz filézni!
    08:44:21
    Ne féljen a szálkától, nem is nehéz filézni!

    Forrás: [origo] | Zirig Árpád | 2015.08.01.

    Nem kell pánikba esni, ha apósunk beállít egy méretes ponttyal, de akkor sincs ok pánikra, ha a hipermarketben elfogyott a filé, és csak szomorú szemű pontyok úszkálnak a lében. Halat bontani egyszerűbb, mint hinnénk.

    Ámán Attila, a budapesti Big Fish étterem séfje sietett segítségünkre. Csodás tippjeit érdemes megfogadni – ha követjük az ő mozdulatait, kis gyakorlással odahaza is ilyen csodásan tisztíthatunk, filézhetünk és irdalhatunk.

     
    A szálkákat senki sem szereti, ezért érdemes begyakorolni a mozdulatsort: megfigyeltük, levideóztuk, megsütöttük. Tökéletes lett!
     

    Ámán Attila séf és a ponty
    Forrás: Zirig Árpád

    A szakember felhívta a figyelmünket arra, hogy a jó ebéd a vásárlással kezdődik. Hogy elkerüljük a csalódást, okvetlen figyeljünk a frissességre. 

    Hogy senki ne vegyen túltárolt, öreg halat, 

    beavatott bennünket. Erre figyeljen a halas pult előtt!

     

    Ha friss a hal, fényesek, nyálkásak a pikkelyek
    Forrás: Zirig Árpád

    A friss hal teste nyomásra rugalmas, visszaáll eredeti állapotába, illata halra jellemző, nem szúrós és nem büdös!

    A szeme legyen fényes, mintha élne, ez a frissesség jele!
    Forrás: Zirig Árpád

    Az egész, nem bontott hal esetében a felszín friss, a pikkelyek fényesek. A szem természetesen duzzadt, élőnek tűnő, csillog, a kopoltyúk élénkvörösek.

    A beesett, sápadt szem és a matt kopoltyú legyen gyanús! 


    Fej nélküli hal esetében a bőr legyen nyálkás, ez a frissesség jele!

    Ha nem vörös a kopoltyú, már nem friss a hal
    Forrás: Zirig Árpád

    A bőr nélküli haltörzs vagy filé tárolás közben nagyon gyorsan veszít a víztartalmából, ezért rövid idő alatt rugalmatlan, kiszáradt, fakó lesz. 

    Elszomorító átlag

    Törölgessük le, hogy ne csúszkáljon. A vért is mindig mossuk ki!
    Forrás: Zirig Árpád

    A magyarok eszik a legkevesebb halat Európában, átlagosan évi 4,5 kiló jut egy főre, ami gyalázatosan kevés a 22 kilós európai vagy az 55 kilós portugál átlaghoz képest. Ugye, ön sem tudna úgy élni tovább, hogy sereghajtók legyünk – nem foci ez, hanem konyha, ahol nem veszíthetünk!

    Egészen a bordákig hasítjuk!
    Forrás: Zirig Árpád

    Annak ellenére, hogy földrajzi adottságaink remekek, természetes folyó- és állóvizeink még mindig jelentős halfaunával rendelkeznek, 

    az utóbbi 150 évben jelentősen visszaesett a halfogyasztás. 

    Ebben természetesen szerepet játszik a folyami szabályozás és a megváltozott életszemlélet is, de nem intézhetjük el egy vállrándítással: egészségünk szempontjából is fontos, hogy hal kerüljön az asztalra, nemcsak karácsonykor, hanem gyakran, lehetőleg heti egy-két alkalommal. 

    Génbankunk is van!

    Otthon is menni fog!
    Forrás: Zirig Árpád

    Ugyan számos fajta kapható idehaza, a legnépszerűbb még mindig a ponty, ami nem véletlen, hiszen húsos, ízletes fajta, egyre több helyen kapható minőségi változat – nem igaz az a közhiedelem, hogy mindegyiknek vastag, iszapízű zsírpárna van a pikkelyei alatt.
     
     

    Ívesen alávágunk a bordáknak
    Forrás: Zirig Árpád

    75 százalékát adja a magyar haltenyésztésnek, az egyetlen olyan halfaj hazánkban, amely mögött tudatos genetikai szelekció van. Legyünk büszkék rá: 

    a világon példa nélküli a pontygénbankunk, 

    amelyet a szarvasi Halászati és Öntözési Kutatóintézet üzemeltet.

    Három-öt milliméterenként megyünk előre, vigyázva, hogy a bőrt ne vágjuk át
    Forrás: Zirig Árpád

    Hogy a hazai halas iparágat felhúzzák, 2014-ben elindult a Halászati Operatív Program (HOP), és kampányuk, a Kapj rá! – a recepteken, a boltokon és az éttermeken túl az egészségi szempontokat is megpróbálják népszerűsíteni, amibe beletartozik az, hogy nem kilométerek ezreiről ideutaztatott fagyasztott árut ajánlanak, hanem friss hazai halat.

    Ne féljünk, hogy sütéskor szétesik. Ha nem vágtuk át a bőrt, egyben marad
    Forrás: Zirig Árpád

    Egészségére!

     
    A hal kedvező zsírsavösszetétele, fehérjedússága, valamint könnyű emészthetősége miatt egészséges tápanyagforrás. Nélkülözhetetlen tápanyagokat, vitaminokat, nyomelemeket és többszörösen telítetlen zsírsavakat (omega-3 és omega-6) tartalmaz. Fogyasztása különösen fontos
    csecsemőkorban, agyunk fejlődésének időszakában, valamint időskorban, a szellemi képességek hanyatlását ellensúlyozandó. 

    A nemzetközi felmérés szerint a rendszeresen halat fogyasztóknál kisebb a szív- és érrendszeri, továbbá a szemmegbetegedések kialakulásának kockázata. A halhúsból származó omega-3-zsírsavak és a gyümölcsökben, zöldségekben lévő növényi rostok együttesen csökkentik a vastagbél rosszindulatú daganatainak gyakoriságát.

     

     

    Ne csak karácsonykor!

    Kardeván Endre országos főállatorvos, a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára korábban azt mondta: az egy főre jutó csekélyke halfogyasztás fele importból származik. Ez is zömmel télen, a karácsonyi időszakban fogy el.

    Finom, és szálka sincs benne
    Forrás: Zirig Árpád

    Nem kéne, hogy így legyen. Ne higgyük, hogy nincs elég áru idehaza: a természetes folyó- és állóvizek mellett 25 ezer hektárnyi halastavunk van, ahol ellenőrzött körülmények között nevelik a halakat – a fagyasztott tengeri halakkal szemben nem fordulhat elő nehézfém-szennyezés. Az sem elhanyagolható előnye a friss hazai húsnak, hogy 

    a mélyhűtött zacskók tömegének akár a fele is víz lehet; 

    a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal adatai szerint a lakosság 52,9 százaléka mégis a fagyasztott halat preferálja. Ön ne tegyen így! 

     

    KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

    Kategória: Gasztro | Recept | Megtekintések száma: 624 | Hozzáadta: georgio | Tag-ek(kulcsszavak): tippek, filé, ponty, filézése, hal, gasztronómia, pontyfilé, videó, horgász | Helyezés: 0.0/0