Belföld
[5574]
Belföldi, általam válogatott cikkek, írások.
|
Bulvár | Celeb
[149]
Érdekesebb bulvár hírek.
|
Bűnügy
[395]
Bűnügyi hírek, információk
|
Csináld magad
[1]
Barkácsolási ötletek
|
Extrém
[316]
Extrém, megdöbbentő hírek.
|
Egészség | Életmód
[752]
Egészséggel, életmóddal, kapcsolatos hírek, információk, tanácsok.
|
Érdekes | Különleges | Rejtélyes
[982]
Érdekes, különleges, rejtélyes esetek, ironikus, vicces, humoros hírek, információk. írások.
|
Európai Unió
[193]
Hírek az Európai Unióból
|
Gasztro | Recept
[4243]
Gasztronómiai hírek, információk, receptek.
|
Gazdaság
[468]
A gazdasági élet hírei
|
Horgász
[1264]
Horgászoknak szóló hírek, információk.
|
Játék, -pihenés, -szórakozás
[160]
Ötletek, ajánlott oldalak, programok.
|
Jó tudni!
[2431]
Fontos, hasznos információk, határidők, változások, tanácsok. Programok, rendezvények.
|
Kommentár | Reakció | Vélemény
[1380]
Kritikus írások, vélemények, reakciók, a magyar politika és közélet cselekedeteire, visszásságaira.
|
Politika
[666]
Politikai jellegű hírek információk
|
Receptek sonkapréshez
[29]
Receptek, leírások házi húskészítmények (felvágott, sonka, disznósajt, stb.)sonkapréssel történő elkészítéséhez
|
Számítástechika | IT
[4176]
Hírek, újdonságok, tippek, trükkök, ajánlások, stb.
|
Történelem | Kultúra
[919]
Történelmi és kulturális vonatkozású hírek, információk.
|
Tudomány | Technika
[3028]
Újdonságok, felfedezések, új kutatási eredmények, érdekességek.
|
Választások
[405]
Országgyűlési, önkormányzati és EU választások előkészületeivel, lebonyolításával összefüggő hírek, információk.
|
Világ
[3368]
Nemzetközi, általam válogatott cikkek, írások.
|
Weboldalam hírei
[57]
Tájékoztatás a honlapon történt változásokról.
|
- 000 December
- 2012 Augusztus
- 2012 Szeptember
- 2012 Október
- 2012 November
- 2012 December
- 2013 Január
- 2013 Február
- 2013 Március
- 2013 Április
- 2013 Május
- 2013 Június
- 2013 Július
- 2013 Augusztus
- 2013 Szeptember
- 2013 Október
- 2013 November
- 2013 December
- 2014 Január
- 2014 Február
- 2014 Március
- 2014 Április
- 2014 Május
- 2014 Június
- 2014 Július
- 2014 Augusztus
- 2014 Szeptember
- 2014 Október
- 2014 November
- 2014 December
- 2015 Január
- 2015 Február
- 2015 Március
- 2015 Április
- 2015 Május
- 2015 Június
- 2015 Július
- 2015 Augusztus
- 2015 Szeptember
- 2015 Október
- 2015 November
- 2015 December
- 2016 Január
- 2016 Február
- 2016 Március
- 2016 Április
- 2016 Május
- 2016 Június
- 2016 Július
- 2016 Augusztus
- 2016 Szeptember
- 2016 Október
- 2016 November
- 2016 December
- 2017 Január
- 2017 Február
- 2017 Március
- 2017 Április
- 2017 Május
- 2017 Június
- 2017 Július
- 2017 Augusztus
- 2017 Szeptember
- 2017 Október
- 2017 November
- 2017 December
- 2018 Január
- 2018 Február
- 2018 Március
- 2018 Április
- 2018 Május
- 2018 Június
- 2018 Július
- 2018 Augusztus
- 2018 Szeptember
- 2018 Október
- 2018 November
- 2018 December
- 2019 Január
- 2019 Február
- 2019 Március
- 2019 Április
- 2019 Május
- 2019 Június
- 2019 Július
- 2019 Augusztus
- 2019 Szeptember
- 2019 Október
- 2019 November
- 2019 December
- 2020 Január
- 2020 Február
- 2020 Március
- 2020 Április
- 2020 Május
- 2020 Június
- 2020 Július
- 2020 Augusztus
- 2020 Szeptember
- 2020 Október
- 2020 November
- 2020 December
- 2021 Január
- 2021 Február
- 2021 Március
- 2021 Április
- 2021 Május
- 2021 Június
- 2021 Július
- 2021 Augusztus
- 2021 Szeptember
- 2021 Október
- 2021 November
- 2021 December
- 2022 Január
- 2022 Február
- 2022 Március
- 2022 Április
- 2022 Május
- 2022 Június
- 2022 Július
- 2022 Augusztus
- 2022 Szeptember
- 2022 Október
- 2022 November
- 2022 December
- 2023 Január
- 2023 Február
- 2023 Március
- 2023 Április
- 2023 Május
- 2023 Június
- 2023 Július
- 2023 Augusztus
- 2023 Szeptember
- 2023 Október
- 2023 November
- 2023 December
- 2024 Január
- 2024 Február
- 2024 Március
- 2024 Április
- 2024 Május
- 2024 Június
- 2024 Július
- 2024 Augusztus
- 2024 Szeptember
- 2024 Október
- 2024 November
08:44:21 Ne féljen a szálkától, nem is nehéz filézni! | |
Forrás: [origo] | Zirig Árpád | 2015.08.01. Nem kell pánikba esni, ha apósunk beállít egy méretes ponttyal, de akkor sincs ok pánikra, ha a hipermarketben elfogyott a filé, és csak szomorú szemű pontyok úszkálnak a lében. Halat bontani egyszerűbb, mint hinnénk. Ámán Attila, a budapesti Big Fish étterem séfje sietett segítségünkre. Csodás tippjeit érdemes megfogadni – ha követjük az ő mozdulatait, kis gyakorlással odahaza is ilyen csodásan tisztíthatunk, filézhetünk és irdalhatunk. A szálkákat senki sem szereti, ezért érdemes begyakorolni a mozdulatsort: megfigyeltük, levideóztuk, megsütöttük. Tökéletes lett!
Ámán Attila séf és a ponty A szakember felhívta a figyelmünket arra, hogy a jó ebéd a vásárlással kezdődik. Hogy elkerüljük a csalódást, okvetlen figyeljünk a frissességre. Hogy senki ne vegyen túltárolt, öreg halat,beavatott bennünket. Erre figyeljen a halas pult előtt!
Ha friss a hal, fényesek, nyálkásak a pikkelyek A friss hal teste nyomásra rugalmas, visszaáll eredeti állapotába, illata halra jellemző, nem szúrós és nem büdös! A szeme legyen fényes, mintha élne, ez a frissesség jele! Az egész, nem bontott hal esetében a felszín friss, a pikkelyek fényesek. A szem természetesen duzzadt, élőnek tűnő, csillog, a kopoltyúk élénkvörösek. A beesett, sápadt szem és a matt kopoltyú legyen gyanús!
Ha nem vörös a kopoltyú, már nem friss a hal A bőr nélküli haltörzs vagy filé tárolás közben nagyon gyorsan veszít a víztartalmából, ezért rövid idő alatt rugalmatlan, kiszáradt, fakó lesz. Elszomorító átlagTörölgessük le, hogy ne csúszkáljon. A vért is mindig mossuk ki! A magyarok eszik a legkevesebb halat Európában, átlagosan évi 4,5 kiló jut egy főre, ami gyalázatosan kevés a 22 kilós európai vagy az 55 kilós portugál átlaghoz képest. Ugye, ön sem tudna úgy élni tovább, hogy sereghajtók legyünk – nem foci ez, hanem konyha, ahol nem veszíthetünk! Egészen a bordákig hasítjuk! Annak ellenére, hogy földrajzi adottságaink remekek, természetes folyó- és állóvizeink még mindig jelentős halfaunával rendelkeznek, az utóbbi 150 évben jelentősen visszaesett a halfogyasztás.Ebben természetesen szerepet játszik a folyami szabályozás és a megváltozott életszemlélet is, de nem intézhetjük el egy vállrándítással: egészségünk szempontjából is fontos, hogy hal kerüljön az asztalra, nemcsak karácsonykor, hanem gyakran, lehetőleg heti egy-két alkalommal. Génbankunk is van!Otthon is menni fog! Ugyan számos fajta kapható idehaza, a legnépszerűbb még mindig a ponty, ami nem véletlen, hiszen húsos, ízletes fajta, egyre több helyen kapható minőségi változat – nem igaz az a közhiedelem, hogy mindegyiknek vastag, iszapízű zsírpárna van a pikkelyei alatt.
Ívesen alávágunk a bordáknak 75 százalékát adja a magyar haltenyésztésnek, az egyetlen olyan halfaj hazánkban, amely mögött tudatos genetikai szelekció van. Legyünk büszkék rá: a világon példa nélküli a pontygénbankunk,amelyet a szarvasi Halászati és Öntözési Kutatóintézet üzemeltet. Három-öt milliméterenként megyünk előre, vigyázva, hogy a bőrt ne vágjuk át Hogy a hazai halas iparágat felhúzzák, 2014-ben elindult a Halászati Operatív Program (HOP), és kampányuk, a Kapj rá! – a recepteken, a boltokon és az éttermeken túl az egészségi szempontokat is megpróbálják népszerűsíteni, amibe beletartozik az, hogy nem kilométerek ezreiről ideutaztatott fagyasztott árut ajánlanak, hanem friss hazai halat. Ne féljünk, hogy sütéskor szétesik. Ha nem vágtuk át a bőrt, egyben marad
Ne csak karácsonykor!Kardeván Endre országos főállatorvos, a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára korábban azt mondta: az egy főre jutó csekélyke halfogyasztás fele importból származik. Ez is zömmel télen, a karácsonyi időszakban fogy el. Finom, és szálka sincs benne Nem kéne, hogy így legyen. Ne higgyük, hogy nincs elég áru idehaza: a természetes folyó- és állóvizek mellett 25 ezer hektárnyi halastavunk van, ahol ellenőrzött körülmények között nevelik a halakat – a fagyasztott tengeri halakkal szemben nem fordulhat elő nehézfém-szennyezés. Az sem elhanyagolható előnye a friss hazai húsnak, hogy a mélyhűtött zacskók tömegének akár a fele is víz lehet;a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal adatai szerint a lakosság 52,9 százaléka mégis a fagyasztott halat preferálja. Ön ne tegyen így!
| |
|