A Microsoft a napokban egy meglepő - bár vélhetően keveseket érintő - változtatást tett hivatalossá a Windows 7 támogatási rendjében. A cég ugyanis egy egyértelművé tette, hogy a rendszerhez jövőben megjelenő frissítések nem lesznek telepíthetők azokra a gépekre, amiknek processzorai nem támogatják az SSE2 utasításkészletet.

Bár a szóban forgó képességgel az utóbbi másfél évtizedben megjelent minden egyes PC-s lapka rendelkezik, a változás kellemetlenül érintheti azokat, akik a Windows 7-et ennél is régebbi lapkával szerelt masinákon futtatják. Itt a Pentium III és régebbi processzorokra kell gondolni, amiken ezek után biztosan nem lehet majd a rendszert frissíteni.

A Microsoft egyébként már márciusban kiadott egy olyan foltot a Windows 7-hez, ami nem volt hajlandó feltelepülni az SSE2 nélküli processzorokkal szerelt gépekre - akkor azonban még azt lehetett hinni, hogy véletlen malőrről van szó. A cég azonban most egyértelművé tette, hogy a jövőben nem fogja ezt a problémát elhárítani, és ezzel összefüggésben nem lehet majd a rendszert az említett konfigurációkon tovább frissíteni.

Ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy nem csak az ilyen ósdi gépek tulajdonosainak lesz érdemes lassan konfigurációjuk aktualizálásán elgondolniuk. A Windows 7-hez a javítások ugyanis már csak másfél évig, 2020 januárjának közepéig érkeznek majd, amit követően a rendszer nem lesz biztonságosan használható akár a legújabb processzorokkal szerelt gépeken sem.