Szerda, 2024-04-24, 09:22:03
Nyitólap Regisztráció
Üdvözöllek, Vendég
A fejezet kategóriái
Belföld [5503]
Belföldi, általam válogatott cikkek, írások.
Bulvár | Celeb [149]
Érdekesebb bulvár hírek.
Bűnügy [379]
Bűnügyi hírek, információk
Csináld magad [1]
Barkácsolási ötletek
Extrém [313]
Extrém, megdöbbentő hírek.
Egészség | Életmód [750]
Egészséggel, életmóddal, kapcsolatos hírek, információk, tanácsok.
Érdekes | Különleges | Rejtélyes [980]
Érdekes, különleges, rejtélyes esetek, ironikus, vicces, humoros hírek, információk. írások.
Európai Unió [182]
Hírek az Európai Unióból
Gasztro | Recept [4047]
Gasztronómiai hírek, információk, receptek.
Gazdaság [428]
A gazdasági élet hírei
Horgász [1227]
Horgászoknak szóló hírek, információk.
Játék, -pihenés, -szórakozás [155]
Ötletek, ajánlott oldalak, programok.
Jó tudni! [2407]
Fontos, hasznos információk, határidők, változások, tanácsok. Programok, rendezvények.
Kommentár | Reakció | Vélemény [1361]
Kritikus írások, vélemények, reakciók, a magyar politika és közélet cselekedeteire, visszásságaira.
Politika [594]
Politikai jellegű hírek információk
Receptek sonkapréshez [27]
Receptek, leírások házi húskészítmények (felvágott, sonka, disznósajt, stb.)sonkapréssel történő elkészítéséhez
Számítástechika | IT [4064]
Hírek, újdonságok, tippek, trükkök, ajánlások, stb.
Történelem | Kultúra [916]
Történelmi és kulturális vonatkozású hírek, információk.
Tudomány | Technika [2947]
Újdonságok, felfedezések, új kutatási eredmények, érdekességek.
Választások [376]
Országgyűlési, önkormányzati és EU választások előkészületeivel, lebonyolításával összefüggő hírek, információk.
Világ [3302]
Nemzetközi, általam válogatott cikkek, írások.
Weboldalam hírei [57]
Tájékoztatás a honlapon történt változásokról.
Belépés
NÉVNAPOK
Kedvencek
  • Avast - My Avast
  • ChatGPT ingyen
  • Linkgyűjtemény készítő, megosztó ingyenes alkalmazás (eLink)
  • Elektronikus Eü-i Szolgáltatási Tér - EESZT: bejelentkezés
  • Erodium - Orvosi Betegirányító Rendszer
  • Facebook Videó letöltő
  • Fotómontázs, irható, online, free | PIXIZ
  • Fotókollázs, Fotókeret Online/Photo+Fan+Editor
  • Földmegfigyelési Információs Rendszer (FIR)
  • Free Picture Solutions
  • Google Térkép
  • Helyesírási tanácsadó
  • Honlap analízis-AnalayzerHQ
  • Honlakészítési leírások - TUTORIAL.HU
  • Honlap: Like és megosztás gombok, html kódok
  • Honlap,Tárhely: Ingyen
  • Horgászvideó.hu
  • Ikon konverter online - ICO Convert
  • Ingyen licenszes programok, naponta! - Giveaway Of The Day
  • Intel® Driver Update Utility
  • Internetsebesség-mérő (NMHH)
  • Ip cím_ Domain helymeghatározás
  • Ip cím - Global WHOIS Search
  • Kép konvertálása szöveggé – Free online OCR
  • Képeslapküldő: zenés képeslap és YouTube videó küldése
  • Képtömörítő Online Alkalmazás
  • Linkcsere Portál
  • Link rövidítő - Dygilinks.com
  • Link rövidítő - Google URL rövidítő
  • Link rövidítő - U.TO
  • MaNDa Téka - Magyar filmek a neten
  • McAfee | SiteAdvisor
  • Menetrend-MÁV ELVIRA
  • Mese- tv.hu - Gyerek tévék
  • Mértékegységek átváltása
  • Microsoft Update katalógus
  • MVM Fiók_Földgáz
  • Nikon D 3300 Letöltőközpont
  • OTP Bank
  • Óriásfájl küldése | Csatolom.hu
  • PDF átalakító - smallpdf"
  • Samsung letöltések
  • SEO Tools-keersőoptimalizálás
  • nt
  • Szerencsejáték Zrt.- Online fogadás
  • Szimbólumok - billentyűzetről előhívható szimbólumok
  • Szimbólumok - Különleges írásjelek
  • Színkódok-HTML, 140 szín kódja
  • Teljesen ingyen, 150 link weboldalára!
  • Telekom Fiók - belépés
  • TV Szombathely - élő adás
  • uCoz Facebook Oldala
  • uCoz Fórum
  • uNet Online Munkaasztal
  • Útvonaltervezés - Topolisz
  • Videa.hu - videók, videó-feltöltés
  • Videóletöltő - online, ingyenes
  • Vodafone - Bejelentkezés
  • Webmester-Google
  • Weboldal keresőoptimalizálási audit ingyen! | seoceros.com
  • Weboldal tartalomelemzés, javaslat a gyorsabbá tételéhez | PageSpeed Insights
  • Website Monitoring Service: host-tracker.com
  • WebStatsDomain
  • Zene ingyenesen - YOUZEEK
  • Mentett bejegyzések
    Online Rádiók
    TV GO
    TV GO
    Statisztika

    Online összesen: 6
    Vendégek: 6
    Felhasználók: 0
    Keresés
    Nyelvi Fordító
    Honlap ajánlása
    Időjárás

    Animált felhőkép
    Felhőkép
    Légszennyezettség
    Szombathely, Légszennyezettség, online, zöldhullám projekt,
    Időjárás | Balaton
    Balaton 30 napos előrejelzés
    Tavi Viharjelzés
    Balaton, Velencei-tó, Tisza-tó | Tavi Viharjelzés,- Előrejelzés
    Balaton: Horgászat
    Balatoni Horgászhelyek - Balatoni horgászhelyek adatbázisa

    Balatoni Horgászturisztikai Adatbázis - balatonihal.hu
    Szolunáris Tábla
    szolunáris tábla, szolunáris táblázat, szolunáris naptár, horgásznaptár,2023,
    Horgászjegy Online
    Horgászjegy.hu
    MENETRENDEK.HU
    Vasúti és Volán menetrendek | Menetrendek.hu
    E-matrica vásárlás
    Online vásárlás: ematrica.nemzetiudij.hu
    ÚTINFORM
    Magyar Nonprofit Közút Zrt. - Útinform
    Útvonaltervező
    Google Útvbonaltervező - Google Térkép
    QR-kódom
    qr kód készítés
    Nyitólap » 2016 » December » 15 » Praktikus és elegáns: tésztában sült pástétom, karácsonyra
    08:42:56
    Praktikus és elegáns: tésztában sült pástétom, karácsonyra

    Forrás: [origo] |  Ács Bori | 2016.12.14.

    Lehet nagyon puccos és egyszerű is, készülhet bármilyen húsféléből és többféle ízesítéssel: a pástétom mindenképpen szép és praktikus ünnepi étel, karácsonyra vagy szilveszter estére is jól jöhet.

    Ha kell egy étel karácsonyra vagy szilveszterre, ami először is praktikus, mert egy hétig is eláll a hűtőben, bármikor elő lehet kapni, ha vendégek esnek be, ugyanakkor

    nagyon elegáns, szinte puccosan ünnepi étel,

    ennek megfelelően egy szelet is teljes étkezésnyi energiát tartalmaz, akkor ezek a pástétomok.

    Ütős és puccos karácsonyi fogás
    Forrás: Ács Bori

    Lehet tésztában sült vagy hájba burkolt, sertés vagy vadas, a műfaj óriási teret ad a kísérletezésnek és fantáziának. Elég az alapszerkezetet megérteni és a legfontosabb szabályokat betartani, a részleteket már úgy állítjuk össze, ahogy kedvünk tartja.

    A hús és a formája

    Julia Child szerint a paténak vagy pástétomnak két meghatározó tulajdonsága van: "amitől a paté paté lesz". Az egyik, hogy kerülnie kell bele valamilyen alkoholnak. A francia konyhában ez a leggyakrabban konyak, de jól passzol hozzá, különösen a májas pástétomokhoz a tokaji aszú vagy más likőr is.

    A tésztához először vajat morzsolok liszttel
    Forrás: Ács Bori

    A másik legfontosabb alap, hogy többféle és mindenekfelett többféle állagú húsnak kell benne lennie. Egy darált, egy apróra vágott, és egy nagyobb darabokban hagyott húsféle is kell, hogy legyen benne. A leggyakrabban az egyik alkotóelem máj vagy valamilyen vadhús, például őz, nyúl vagy fácán.

    Majd összegyúrom a tojással
    Forrás: Ács Bori

    A lent leírt alaprecept csirkéből készült, de sokkal jobb lesz, ha a mell vagy a comb súlyának megfelelő mennyiségben vadat használnak hozzá.

    Fűszerek és kiegészítők

    Az ízesítést aztán természetesen érdemes a hússal és az alkohollal harmonizálva beállítani,

    lehet zöldfűszeres, vagy ha vaddal készül, borókabogyós, 

    a lényeg, hogy ne legyen sokféle fűszer benne, hiszen itt a húson magán van a hangsúly.

    A húskeverék háromféle állagú húsból áll
    Forrás: Ács Bori

    Ugyanez a helyzet a kis kiegészítőkkel: mivel a paté lényege az állagok izgalmas váltakozása, jól illik bele egy kevés édeskés aszalt gyümölcs és valamilyen olajos mag. Lehet ez aszalt szilva, meggy, barack, pisztácia, mandula vagy dió, a fontos, hogy egészen kevés kerüljön bele, nehogy elvigye a show-t.

    Miben süljön?

    A legjobb a kerámia pástétomforma, aminek teteje is van, aki van olyan szerencsés, hogy örökölt ilyet, kotorja elő!

    A tésztát vékonyra kell nyújtani
    Forrás: Ács Bori

    A második legmegfelelőbb eszköz a hosszúkás őzgerinc- vagy gyümölcskenyérforma. Ennél már

    csak arra kell figyelni, hogy alaposan ki legyen bélelve sütőpapírral, 

    és hogy lemérjük az űrtartalmát, nehogy abba a helyzetbe kerüljünk, hogy a töltelék több lett, mint amennyit a forma elbír.

    Kibélelem a tésztával a formát
    Forrás: Ács Bori

    Ha nincs semmilyen forma otthon, akkor sem kell szomorkodni: elég az egész tésztát téglalappá nyújtani, alulról, felülről majd két oldalról ráhajtani a a tésztát, mintha ajándékot csomagolnánk, majd az egészet megfordítani, és egy akármilyen tepsibe betenni. A kenés, szurkálás kötelezettsége innentől megegyezik a formában sült verzióéval.

    Tészta helyett

    Akinek egyáltalán nincs kedve a tészta összeállításával, nyújtogatásával bajlódni, egyszerűen bélelje ki a formát hajszálvékony szalonnaszeletekkel, süsse így a pástétomot, semmivel nem lesz rosszabb a végeredmény - sőt.

    Megtöltöm a húsos keverékkel
    Forrás: Ács Bori

    Van olyan recept, amely mindkettőt alkalmazza: előbb tésztával béleli ki a formát, majd kirakja szalonnaszeletekkel, és erre következik a töltelék.

    Tésztában sült csirkepástétom

    Alapanyagok:

    Lefedem a másik tésztalappal
    Forrás: Ács Bori

    A tésztához:

    • 250 gramm liszt
    • egy teáskanál só
    • 100 gramm zsír vagy vaj
    • 3 tojássárgája
    • fél dl hideg víz

    Először a tésztát készítem el. A fagyos vajat vagy zsírt apró kockákra vágom, és egy tálba teszem. Hozzáadom a lisztet és a sót.

    A tojássárgájákat egy külön kistányérban felverem a hideg vízzel.

    A vajat elmorzsolom a sós liszttel úgy, hogy zsemlemorzsa állagú tésztát kapjak. Hozzáadom a tojásos keveréket, és az egészet gombóccá gyúrom. Alaposan becsomagolom egy fóliába, és a hűtőbe teszem, amíg elkészítem a húsos keveréket.

    Karácsonyfát is teszek rá, hogy csinos legyen
    Forrás: Ács Bori

    A töltelékhez:

    • 500 gramm csirkecombfilé
    • 150 gramm csirkemellfilé
    • 200 gramm szalonna
    • fél dl konyak
    • (100 ml száraz vörös bor)
    • 100 ml habtejszín
    • 1 tojás sárgája
    • fél teáskanál só
    • bors
    • egy nagy evőkanál vörös áfonya
    • egy nagy evőkanál pucolt, sótlan pisztácia
    • fél kiskanál őrölt szegfűbors
    • egy tojás sárgája a kenéshez

    Ha előző este eszembe jut, a húsokat csíkokra vágom, és a konyak- vörösbor keverékébe pácolom, így tartom a hűtőben másnapig. Ha nem, akkor a csirkecombot ledarálom, a csirkemellet falatnyi darabokra vágom, a szalonnát pedig egészen kicsi, néhány milliméteres kockákra vagdosom fel. Az egészet tálba teszem a konyakkal (ebben az esetben a bor kimarad), hozzákeverem a tojást és a tejszínt, a fűszereket, a pucolt pisztáciát, valamint a vörösáfonyát is. A keveréket a hűtőbe teszem, amíg a tésztával foglalkozom.

    A sütőformát vagy tepsit kibélelem sütőpapírral. 

    A tésztát kiveszem a hűtőből. 

    Lemérem, és ha formát használok, a tészta egyharmadát visszacsomagolom, visszateszem a hűtőbe. Ha formát használok, igyekszem akkorára nyújtani, hogy egy-két centiméterrel túllógjon majd, miután kibéleltem vele belülről.

     

    Megsült, egy éjszakát aludt a hűtőben
    Forrás: Ács Bori

    Ha nem használok formát, akkor elég egy darabban kinyújtani az egész tésztát, de így is szebb lesz, ha téglalap formájúra, és maximum 3 milliméter vastagságúra nyújtom.

    A kinyújtott tésztát a sodrófára tekerem, így emelem a formára. 

    Óvatosan belenyomkodom, az oldalaihoz is finoman hozzáillesztem a tésztát, majd a kilógó részek mentén egyenesre vágom. Kiveszem a hűtőből a húsos keveréket, és a tésztával kibélelt formába öntöm.

    Tésztában sült pástétom pisztáciával, vörösáfonyával
    Forrás: Ács Bori

    Elegyengetem a tetejét. A félretett, kisebbik darab tésztát is kiveszem, és a tetejére illesztem, majd enyhén bevizezett ujjakkal alaposan összenyomkodom a két tésztadarab széleit, nehogy sülés közben szétnyíljanak. A levágott tésztaszéleket összegyúrom, kinyújtom, és karácsonyi formát szaggatok belőle. A tészta tetejét lekenem egy felvert tojás sárgájával, majd rányomkodom a kiszaggatott formát, és azt is lekenem.

    Egy hosszú hústűvel mindenütt végigszurkálom a tésztát, nehogy a belül keletkező gőz szétrepessze a tetejét.

     A sütőt előmelegítem 180 fokosra, a formát lefedem alufóliával, így sütöm körülbelül egy órán át, majd leveszem a fóliát, és tovább sütöm, míg szép, arany színű nem lesz. Szobahőmérsékleten hagyom kihűlni, majd egy éjszakára a hűtőbe teszem. Másnap már szeletelhető lesz.

    Tavaly a rusztikusabb rokonokat, az angol húsos pitéket vettük sorra, azok közül is érdemes szemezgetni.

     

    KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

    Kategória: Gasztro | Recept | Megtekintések száma: 573 | Hozzáadta: georgio | Tag-ek(kulcsszavak): pástétom, tésztában sült pástétom, sült, recept, receptek, karácsonyi, tésztában, táfelkarácsony2016 | Helyezés: 0.0/0