Belföld
[5586]
Belföldi, általam válogatott cikkek, írások.
|
Bulvár | Celeb
[149]
Érdekesebb bulvár hírek.
|
Bűnügy
[396]
Bűnügyi hírek, információk
|
Csináld magad
[1]
Barkácsolási ötletek
|
Extrém
[316]
Extrém, megdöbbentő hírek.
|
Egészség | Életmód
[753]
Egészséggel, életmóddal, kapcsolatos hírek, információk, tanácsok.
|
Érdekes | Különleges | Rejtélyes
[982]
Érdekes, különleges, rejtélyes esetek, ironikus, vicces, humoros hírek, információk. írások.
|
Európai Unió
[195]
Hírek az Európai Unióból
|
Gasztro | Recept
[4267]
Gasztronómiai hírek, információk, receptek.
|
Gazdaság
[475]
A gazdasági élet hírei
|
Horgász
[1272]
Horgászoknak szóló hírek, információk.
|
Játék, -pihenés, -szórakozás
[160]
Ötletek, ajánlott oldalak, programok.
|
Jó tudni!
[2434]
Fontos, hasznos információk, határidők, változások, tanácsok. Programok, rendezvények.
|
Kommentár | Reakció | Vélemény
[1382]
Kritikus írások, vélemények, reakciók, a magyar politika és közélet cselekedeteire, visszásságaira.
|
Politika
[685]
Politikai jellegű hírek információk
|
Receptek sonkapréshez
[29]
Receptek, leírások házi húskészítmények (felvágott, sonka, disznósajt, stb.)sonkapréssel történő elkészítéséhez
|
Számítástechika | IT
[4187]
Hírek, újdonságok, tippek, trükkök, ajánlások, stb.
|
Történelem | Kultúra
[919]
Történelmi és kulturális vonatkozású hírek, információk.
|
Tudomány | Technika
[3035]
Újdonságok, felfedezések, új kutatási eredmények, érdekességek.
|
Választások
[405]
Országgyűlési, önkormányzati és EU választások előkészületeivel, lebonyolításával összefüggő hírek, információk.
|
Világ
[3377]
Nemzetközi, általam válogatott cikkek, írások.
|
Weboldalam hírei
[59]
Tájékoztatás a honlapon történt változásokról.
|
- 000 December
- 2012 Augusztus
- 2012 Szeptember
- 2012 Október
- 2012 November
- 2012 December
- 2013 Január
- 2013 Február
- 2013 Március
- 2013 Április
- 2013 Május
- 2013 Június
- 2013 Július
- 2013 Augusztus
- 2013 Szeptember
- 2013 Október
- 2013 November
- 2013 December
- 2014 Január
- 2014 Február
- 2014 Március
- 2014 Április
- 2014 Május
- 2014 Június
- 2014 Július
- 2014 Augusztus
- 2014 Szeptember
- 2014 Október
- 2014 November
- 2014 December
- 2015 Január
- 2015 Február
- 2015 Március
- 2015 Április
- 2015 Május
- 2015 Június
- 2015 Július
- 2015 Augusztus
- 2015 Szeptember
- 2015 Október
- 2015 November
- 2015 December
- 2016 Január
- 2016 Február
- 2016 Március
- 2016 Április
- 2016 Május
- 2016 Június
- 2016 Július
- 2016 Augusztus
- 2016 Szeptember
- 2016 Október
- 2016 November
- 2016 December
- 2017 Január
- 2017 Február
- 2017 Március
- 2017 Április
- 2017 Május
- 2017 Június
- 2017 Július
- 2017 Augusztus
- 2017 Szeptember
- 2017 Október
- 2017 November
- 2017 December
- 2018 Január
- 2018 Február
- 2018 Március
- 2018 Április
- 2018 Május
- 2018 Június
- 2018 Július
- 2018 Augusztus
- 2018 Szeptember
- 2018 Október
- 2018 November
- 2018 December
- 2019 Január
- 2019 Február
- 2019 Március
- 2019 Április
- 2019 Május
- 2019 Június
- 2019 Július
- 2019 Augusztus
- 2019 Szeptember
- 2019 Október
- 2019 November
- 2019 December
- 2020 Január
- 2020 Február
- 2020 Március
- 2020 Április
- 2020 Május
- 2020 Június
- 2020 Július
- 2020 Augusztus
- 2020 Szeptember
- 2020 Október
- 2020 November
- 2020 December
- 2021 Január
- 2021 Február
- 2021 Március
- 2021 Április
- 2021 Május
- 2021 Június
- 2021 Július
- 2021 Augusztus
- 2021 Szeptember
- 2021 Október
- 2021 November
- 2021 December
- 2022 Január
- 2022 Február
- 2022 Március
- 2022 Április
- 2022 Május
- 2022 Június
- 2022 Július
- 2022 Augusztus
- 2022 Szeptember
- 2022 Október
- 2022 November
- 2022 December
- 2023 Január
- 2023 Február
- 2023 Március
- 2023 Április
- 2023 Május
- 2023 Június
- 2023 Július
- 2023 Augusztus
- 2023 Szeptember
- 2023 Október
- 2023 November
- 2023 December
- 2024 Január
- 2024 Február
- 2024 Március
- 2024 Április
- 2024 Május
- 2024 Június
- 2024 Július
- 2024 Augusztus
- 2024 Szeptember
- 2024 Október
- 2024 November
- 2024 December
- 2025 Január
16:33:06 Savanyúság nélkül nem élhet a magyar | |
Forrás: [origo] | Halmos Mónika | 2015.09.25. Savanyúság nélkül a magyar konyha elképzelhetetlen lenne. A pörkölt, a brassói, télen a rántott hús savanyúért kiált. A salátaszezon leáldozóban, itt az ideje, hogy gondoskodjunk egész évre elegendő paprikáról, ecetes uborkáról, csalamádéról. A kedves szó, amellyel a vágott vegyest illetik, vagyis a csalamádé, egészen új keletű. Alig száz éve használjuk csak a mai értelemben, hiszen addig csak állati zöldtakarmányokat neveztek csalamádénak. Télen nélkülözhetetlen Mit mond a szakkönyv?
„A csalamádé általában 5-7 zöldségféle felszeletelésével készített vegyes savanyúság, amely fehér káposztát és vöröshagymát mindenkor tartalmaz... Kedvező ára miatt a tömegétkeztetésben is jelentős szerepet kap, főleg a téli hónapokban". A szomszédasszonyom egyszer a csalamádé nagy gyömöszölése közben nem vette észre, hogy lecsúszott a jegygyűrűje. Napokkal később jött csak rá, és fel kellett bontani az összes üveget. Ennek ellenére a receptjében bátran bízhatunk.
Húshoz ideális Az arányokon ízlés szerint lehet változtatni, hiszen ahány ház, annyi szokás. Persze, az is meghatározhatja, éppen mi termett gazdagon a kertben, mi volt olcsó a piacon. A leszeletelt zöldségekhez ecetet, cukrot, sót adunk, ezeket is ki-ki vérmérséklete szerint. Van, ahol borkénpor kerül bele, van, aki citromsavra esküszik, sőt, gyakran sajnos édesítőszerrel is készül. Lehet műanyag vödörbe tenni, vagy nagy fazékba, a lényeg, hogy le lehessen fedni.
Vitaminpótlásra is megfelel Aki egy kis újdonságra vágyik, vagy éppen a hétvégére szánt csalamádé soknak bizonyult, készítsen belőle egy ötperces salátát! Egy kis majonéz meg tejföl, egy-két virsli belekarikázva, de ha van kéznél, jöhet bele némi felaprított petrezselyem is. Mehet a dobozba, másnap a legjobb ebéd az irodában. Nem csak csalamádéból áll a világAz ősz sok-sok zöldségét, sőt, gyümölcsét savanyíthatjuk. Uborkát, paprikát, káposztát, a merészebbek görögdinnyehéjat, birsalmát, szilvát. Minden évben más és más sikerül jól a kertben, így a friss termés is meghatározza, mikor, miből lesz a legtöbb és a legjobb savanyúság. Legyünk kreatívak, játszunk új ízekkel! Csípős-savanyú répa
Elkészítési idő: 80 perc A sárgarépát mossuk, megtisztítjuk és cifra késsel, vagy szeletelő géppel ujjnyi vastag szeletekre vágjuk. Sós, lobogó vízben 5 percig főzzük, lecsöpögtetjük. A répadarabokat kisebb üvegekbe porciózzuk. 8 dl vízből, az ecetből és a fűszerekből felöntőlevet főzünk, amelyet azonnal ráöntjük az üvegekben várakozó sárgarépára. Másnapig szárazdunsztba tesszük. Gyömbéres sárgarépaHozzávalók:
Elkészítési idő:90 perc + érlelés A répát is érdemes savanyítani A sárgarépát megtisztítjuk, és dobókockányi darabokra vágjuk vagy kis gömböket vágunk ki belőle karalábévájóval, ha nagyon ráérünk. A leeső darabokból répapürét készíthetünk. Az almaecetet az almalével és 2 dl vízzel felforraljuk, hozzáadjuk a cukrot, a sót, a szegfűborsot. Beletesszük a répadarabokat és 5 percig főzzük. A tűzről levéve beleszórjuk a vékony csíkokra vágott gyömbért, lefedjük és két napig hűvös helyen állni nagyjuk. Azután leszűrjük, a répát és a fűszereket üvegekbe rakjuk, a levet még egyszer felforraljuk. Azon forrón az üvegekben lévő répára öntjük, és az üvegeket lezárjuk. Száraz gőzben hagyjuk kihűlni. Roston sült húsok mellé kitűnő. Készül a Kim Chi Kim chi salátaEzt a koreai eredetű, a dietetikusok szerint az egyik legegészségesebb ételt a sós-édes-savanyú-keserű-csípős ízek páratlan harmóniája jellemzi. A kínai kel hazai szezonjában – novembertől márciusig – bármikor elkészíthető. Sültek, sült zöldségek mellé, hideg vacsoraételekhez vagy borkorcsolyákhoz telitalálat. Merész, divatos és mégis pénztárcabarát! Elkészítése könnyű, de érlelést igényel, ne hagyjuk az utolsó pillanatra! Ínyenceknek, keletimádóknak, tüzes, karakteres egyéniségeknek, vegetáriánusoknak ajándékba is adhatjuk. Hozzávalók:
Elkészítési idő: 60 perc+érlelés Házilag is készíthető A kínai kelt előbb hosszában négybe vágjuk, majd vékonyan felszeleteljük. Rétegenként erősen megsózzuk, a tálat lefedjük és egy napon át hűvös helyen állni hagyjuk. Másnap jól kinyomkodjuk, majd szűrőkanálba téve a vízzel kiöblítjük, lecsöpögtetjük. A kétféle paprikakrémet a mézzel meg az almaecettel elkeverjük, majd belereszeljük fokhagymát és a gyömbért. A kínai kelt beleforgatjuk, majd egy jól záródó üvegbe töltjük. Felhasználás előtt érdemes néhány napig hűtőben érlelni!
| |
|