Szerda, 2024-05-08, 03:08:08
Nyitólap Regisztráció
Üdvözöllek, Vendég
A fejezet kategóriái
Belföld [5513]
Belföldi, általam válogatott cikkek, írások.
Bulvár | Celeb [149]
Érdekesebb bulvár hírek.
Bűnügy [382]
Bűnügyi hírek, információk
Csináld magad [1]
Barkácsolási ötletek
Extrém [313]
Extrém, megdöbbentő hírek.
Egészség | Életmód [751]
Egészséggel, életmóddal, kapcsolatos hírek, információk, tanácsok.
Érdekes | Különleges | Rejtélyes [981]
Érdekes, különleges, rejtélyes esetek, ironikus, vicces, humoros hírek, információk. írások.
Európai Unió [183]
Hírek az Európai Unióból
Gasztro | Recept [4066]
Gasztronómiai hírek, információk, receptek.
Gazdaság [430]
A gazdasági élet hírei
Horgász [1233]
Horgászoknak szóló hírek, információk.
Játék, -pihenés, -szórakozás [155]
Ötletek, ajánlott oldalak, programok.
Jó tudni! [2409]
Fontos, hasznos információk, határidők, változások, tanácsok. Programok, rendezvények.
Kommentár | Reakció | Vélemény [1361]
Kritikus írások, vélemények, reakciók, a magyar politika és közélet cselekedeteire, visszásságaira.
Politika [595]
Politikai jellegű hírek információk
Receptek sonkapréshez [28]
Receptek, leírások házi húskészítmények (felvágott, sonka, disznósajt, stb.)sonkapréssel történő elkészítéséhez
Számítástechika | IT [4066]
Hírek, újdonságok, tippek, trükkök, ajánlások, stb.
Történelem | Kultúra [916]
Történelmi és kulturális vonatkozású hírek, információk.
Tudomány | Technika [2953]
Újdonságok, felfedezések, új kutatási eredmények, érdekességek.
Választások [382]
Országgyűlési, önkormányzati és EU választások előkészületeivel, lebonyolításával összefüggő hírek, információk.
Világ [3307]
Nemzetközi, általam válogatott cikkek, írások.
Weboldalam hírei [57]
Tájékoztatás a honlapon történt változásokról.
Belépés
NÉVNAPOK
Kedvencek
  • Avast - My Avast
  • ChatGPT ingyen
  • Linkgyűjtemény készítő, megosztó ingyenes alkalmazás (eLink)
  • Elektronikus Eü-i Szolgáltatási Tér - EESZT: bejelentkezés
  • Erodium - Orvosi Betegirányító Rendszer
  • Facebook Videó letöltő
  • Fotómontázs, irható, online, free | PIXIZ
  • Fotókollázs, Fotókeret Online/Photo+Fan+Editor
  • Földmegfigyelési Információs Rendszer (FIR)
  • Free Picture Solutions
  • Google Térkép
  • Helyesírási tanácsadó
  • Honlap analízis-AnalayzerHQ
  • Honlakészítési leírások - TUTORIAL.HU
  • Honlap: Like és megosztás gombok, html kódok
  • Honlap,Tárhely: Ingyen
  • Horgászvideó.hu
  • Ikon konverter online - ICO Convert
  • Ingyen licenszes programok, naponta! - Giveaway Of The Day
  • Intel® Driver Update Utility
  • Internetsebesség-mérő (NMHH)
  • Ip cím_ Domain helymeghatározás
  • Ip cím - Global WHOIS Search
  • Kép konvertálása szöveggé – Free online OCR
  • Képeslapküldő: zenés képeslap és YouTube videó küldése
  • Képtömörítő Online Alkalmazás
  • Linkcsere Portál
  • Link rövidítő - Dygilinks.com
  • Link rövidítő - Google URL rövidítő
  • Link rövidítő - U.TO
  • MaNDa Téka - Magyar filmek a neten
  • McAfee | SiteAdvisor
  • Menetrend-MÁV ELVIRA
  • Mese- tv.hu - Gyerek tévék
  • Mértékegységek átváltása
  • Microsoft Update katalógus
  • MVM Fiók_Földgáz
  • Nikon D 3300 Letöltőközpont
  • OTP Bank
  • Óriásfájl küldése | Csatolom.hu
  • Proton Mail Bejelentkezés
  • PDF átalakító - smallpdf"
  • Samsung letöltések
  • SEO Tools-keersőoptimalizálás
  • nt
  • Szerencsejáték Zrt.- Online fogadás
  • Szimbólumok - billentyűzetről előhívható szimbólumok
  • Szimbólumok - Különleges írásjelek
  • Színkódok-HTML, 140 szín kódja
  • Teljesen ingyen, 150 link weboldalára!
  • Telekom Fiók - belépés
  • TV Szombathely - élő adás
  • uCoz Facebook Oldala
  • uCoz Fórum
  • uNet Online Munkaasztal
  • Útvonaltervezés - Topolisz
  • Videa.hu - videók, videó-feltöltés
  • Videóletöltő - online, ingyenes
  • Vodafone - Bejelentkezés
  • Webmester-Google
  • Weboldal keresőoptimalizálási audit ingyen! | seoceros.com
  • Weboldal tartalomelemzés, javaslat a gyorsabbá tételéhez | PageSpeed Insights
  • Website Monitoring Service: host-tracker.com
  • WebStatsDomain
  • Zene ingyenesen - YOUZEEK
  • Mentett bejegyzések
    Online Rádiók
    TV GO
    TV GO
    Statisztika

    Online összesen: 1
    Vendégek: 1
    Felhasználók: 0
    Naptár
    Keresés
    Nyelvi Fordító
    Honlap ajánlása
    Időjárás

    Animált felhőkép
    Felhőkép
    Légszennyezettség
    Szombathely, Légszennyezettség, online, zöldhullám projekt,
    Időjárás | Balaton
    Balaton 30 napos előrejelzés
    Tavi Viharjelzés
    Balaton, Velencei-tó, Tisza-tó | Tavi Viharjelzés,- Előrejelzés
    Balaton: Horgászat
    Balatoni Horgászhelyek - Balatoni horgászhelyek adatbázisa

    Balatoni Horgászturisztikai Adatbázis - balatonihal.hu
    Szolunáris Tábla
    szolunáris tábla, szolunáris táblázat, szolunáris naptár, horgásznaptár,2023,
    Horgászjegy Online
    Horgászjegy.hu
    MENETRENDEK.HU
    Vasúti és Volán menetrendek | Menetrendek.hu
    E-matrica vásárlás
    Online vásárlás: ematrica.nemzetiudij.hu
    ÚTINFORM
    Magyar Nonprofit Közút Zrt. - Útinform
    Útvonaltervező
    Google Útvbonaltervező - Google Térkép
    QR-kódom
    qr kód készítés
    Nyitólap » 2015 » Szeptember » 25 » Savanyúság nélkül nem élhet a magyar
    16:33:06
    Savanyúság nélkül nem élhet a magyar

    Forrás: [origo] | Halmos Mónika | 2015.09.25.

    Savanyúság nélkül a magyar konyha elképzelhetetlen lenne. A pörkölt, a brassói, télen a rántott hús savanyúért kiált. A salátaszezon leáldozóban, itt az ideje, hogy gondoskodjunk egész évre elegendő paprikáról, ecetes uborkáról, csalamádéról.

    A kedves szó, amellyel a vágott vegyest illetik, vagyis a csalamádé, egészen új keletű. Alig száz éve használjuk csak a mai értelemben, hiszen addig csak állati zöldtakarmányokat neveztek csalamádénak.

    Télen nélkülözhetetlen
    Forrás: Halmos Mónika

    Mit mond a szakkönyv?

    „A csalamádé általában 5-7 zöldségféle felszeletelésével készített vegyes savanyúság, amely fehér káposztát és vöröshagymát mindenkor tartalmaz... Kedvező ára miatt a tömegétkeztetésben is jelentős szerepet kap, főleg a téli hónapokban".

    (Forrás: Magyarország hagyományos és tájjellegű mezőgazdasági és élelmiszeripari termékeinek gyűjteménye, Agrármarketing Centrum)

    A szomszédasszonyom egyszer a csalamádé nagy gyömöszölése közben nem vette észre, hogy lecsúszott a jegygyűrűje. Napokkal később jött csak rá, és fel kellett bontani az összes üveget. Ennek ellenére a receptjében bátran bízhatunk.

    „A paprikát lehetőleg úgy válogassuk össze, hogy sárga is, piros színű is legyen benne, majd karikára vágjuk, az uborkát héjasan gyaluljuk, a káposztát vékonyra vágjuk. A hagymát is vékonyra szeleteljük, de nem gyaluljuk, mert evéskor olyan érzésünk lesz, mintha hajszál került volna bele.”

    Húshoz ideális
    Forrás: Halmos Mónika

    Az arányokon ízlés szerint lehet változtatni, hiszen ahány ház, annyi szokás. Persze, az is meghatározhatja, éppen mi termett gazdagon a kertben, mi volt olcsó a piacon. A leszeletelt zöldségekhez ecetet, cukrot, sót adunk, ezeket is ki-ki vérmérséklete szerint.

    Van, ahol borkénpor kerül bele, van, aki citromsavra esküszik, sőt, gyakran sajnos édesítőszerrel is készül. Lehet műanyag vödörbe tenni, vagy nagy fazékba, a lényeg, hogy le lehessen fedni.

    „Egy hétig minden nap megkavargatjuk. Elegendő levet ereszt. Utána üvegekbe rakjuk, lezárjuk, és mehet fel a polcra. Az utolsó falatig megtartja a színét, és ropogósságát.”

    Vitaminpótlásra is megfelel
    Forrás: Halmos Mónika

    Aki egy kis újdonságra vágyik, vagy éppen a hétvégére szánt csalamádé soknak bizonyult, készítsen belőle egy ötperces salátát! Egy kis majonéz meg tejföl, egy-két virsli belekarikázva, de ha van kéznél, jöhet bele némi felaprított petrezselyem is. Mehet a dobozba, másnap a legjobb ebéd az irodában.

    Nem csak csalamádéból áll a világ

    Az ősz sok-sok zöldségét, sőt, gyümölcsét savanyíthatjuk. Uborkát, paprikát, káposztát, a merészebbek görögdinnyehéjat, birsalmát, szilvát. Minden évben más és más sikerül jól a kertben, így a friss termés is meghatározza, mikor, miből lesz a legtöbb és a legjobb savanyúság.

    Legyünk kreatívak, játszunk új ízekkel!
    Forrás: Halmos Mónika

    Csípős-savanyú répa

    • 1 kg sárgarépa,
    • 1 dl 20 százalékos ecet,
    • 3-4 chili,
    • 2 evőkanál só,
    • 10 dkg cukor,
    • 1-1 kiskanál mustármag és bors

    Elkészítési idő: 80 perc

    A sárgarépát mossuk, megtisztítjuk és cifra késsel, vagy szeletelő géppel ujjnyi vastag szeletekre vágjuk. Sós, lobogó vízben 5 percig főzzük, lecsöpögtetjük. A répadarabokat kisebb üvegekbe porciózzuk. 8 dl vízből, az ecetből és a fűszerekből felöntőlevet főzünk, amelyet azonnal ráöntjük az üvegekben várakozó sárgarépára. Másnapig szárazdunsztba tesszük.

    Gyömbéres sárgarépa

    Hozzávalók:

    • 2 kg sárgarépa,
    • diónyi friss gyömbér,
    • 5 dl almaecet,
    • 5 dl natúr almalé,
    •  25 dkg cukor,
    • 10 db szegfűbors,
    • 1 kk. só

    Elkészítési idő:90 perc + érlelés

    A répát is érdemes savanyítani
    Forrás: Halmos Mónika

    A sárgarépát megtisztítjuk, és dobókockányi darabokra vágjuk vagy kis gömböket vágunk ki belőle karalábévájóval, ha nagyon ráérünk. A leeső darabokból répapürét készíthetünk. Az almaecetet az almalével és 2 dl vízzel felforraljuk, hozzáadjuk a cukrot, a sót, a szegfűborsot. Beletesszük a répadarabokat és 5 percig főzzük.

    A tűzről levéve beleszórjuk a vékony csíkokra vágott gyömbért, lefedjük és két napig hűvös helyen állni nagyjuk. Azután leszűrjük, a répát és a fűszereket üvegekbe rakjuk, a levet még egyszer felforraljuk. Azon forrón az üvegekben lévő répára öntjük, és az üvegeket lezárjuk. Száraz gőzben hagyjuk kihűlni. Roston sült húsok mellé kitűnő.

    Készül a Kim Chi
    Forrás: Halmos Mónika

    Kim chi saláta

    Ezt a koreai eredetű, a dietetikusok szerint az egyik legegészségesebb ételt a sós-édes-savanyú-keserű-csípős ízek páratlan harmóniája jellemzi.  A kínai kel hazai szezonjában – novembertől márciusig – bármikor elkészíthető. Sültek, sült zöldségek mellé, hideg vacsoraételekhez vagy borkorcsolyákhoz telitalálat. Merész, divatos és mégis pénztárcabarát! Elkészítése könnyű, de érlelést igényel, ne hagyjuk az utolsó pillanatra! Ínyenceknek, keletimádóknak, tüzes, karakteres egyéniségeknek, vegetáriánusoknak ajándékba is adhatjuk.

    Hozzávalók:

    • 1 szép nagy kínai kel,
    • 4 evőkanál só,
    •  2 evőkanál csípős paprikakrém,
    • 2 evőkanál édes paprikakrém,
    •  5 dkg méz,
    • 2 evőkanál almaecet,
    •  5 gerezd fokhagyma,
    •  diónyi friss gyömbér

    Elkészítési idő: 60 perc+érlelés

    Házilag is készíthető
    Forrás: Halmos Mónika

    A kínai kelt előbb hosszában négybe vágjuk, majd vékonyan felszeleteljük. Rétegenként erősen megsózzuk, a tálat lefedjük és egy napon át hűvös helyen állni hagyjuk. Másnap jól kinyomkodjuk, majd szűrőkanálba téve a vízzel kiöblítjük, lecsöpögtetjük. A kétféle paprikakrémet a mézzel meg az almaecettel elkeverjük, majd belereszeljük fokhagymát és a gyömbért. A kínai kelt beleforgatjuk, majd egy jól záródó üvegbe töltjük. Felhasználás előtt érdemes néhány napig hűtőben érlelni!

     

    KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

    Kategória: Gasztro | Recept | Megtekintések száma: 557 | Hozzáadta: georgio | Tag-ek(kulcsszavak): savanyítás, tartósítás, recept, savanyúság, csalamádé, receptek | Helyezés: 0.0/0