Bár a Microsoft által a hét elején kiadott új Windows 10-et elvileg már bárki felrakhatja a gépére, nem biztos, hogy érdemes ezzel sietnie. Az Októberi Frissítés ugyanis a jelek szerint települése során törölheti a felhasználók adatállományait: köztük pótolhatatlan képeket és dokumentumokat is, méghozzá végleg.

Legalábbis erről panaszkodnak egyre többen az internetes fórumokon azok közül, akik nem bírták ki, és mindenáron az elsők között rakták fel gépükre a rendszer új frissítését. Bár a probléma nem mindenkit érint, akiknél jelentkezik, azok számára igen súlyos károkat okozhat, hiszen potenciálisan helyreállíthatatlan emlékeket és anyagokat semmisíthet meg.

A beszámolók szerint az állományok ugyanakkor "csak" a felhasználók Documents mappájából tűnnek el, ami azt jelenti, hogy aki máshol tárolja azokat, vélhetően biztonságban tudhatja őket. A hiba oka nem ismert, de az biztosnak tűnik, hogy ha kiváltja valami, a Windows 10 egyetlen állományt sem kímél az említett mappában, és mindent letöröl onnan.

A legvalószínűbbnek tűnő hipotézis szerint valamilyen szinkronizációs problémáról lehet szó, ami valahogyan a OneDrive szolgáltatással függ össze. A Microsoft ugyanakkor egyelőre hallgat a dologról, így biztosan nem tudni, mint ahogy azt sem, hogy mikor érkezhet javítás a problémára.

Az mindenesetre biztos, hogy a redmondi cég már maga is talált kompatibilitási problémákat az új rendszerben, mert máris letiltotta annak felrakását egyes, új Intel processzorokkal szerelt gépekre. Ezen kívül az Októberi Frissítés Feladatkezelő alkalmazása sem működik megfelelően a processzorhasználat kijelzése vonatkozásában - bár jelenleg úgy tűnik, hogy ez a legkisebb probléma az összes eddig ismertté vált közül.