Pár héttel ez utolsó hasonló hiba ismertté válását követően biztonsági szakértők bejelentették, hogy újabb sebezhetőséget azonosítottak az Intel processzorainak működésében. A probléma ezúttal is rokon az év elején robbant Spectre sebezhetőségekkel, és azokhoz hasonlóan a spekulatív végrehajtás sajátosságai miatt teszi lehetővé adatok - különösen titkosítókulcsok - ellopását arra nem jogosult programok számára is.

A hiba ezúttal nem a processzor egész számokkal operáló részében, hanem a lebegőpontos számításokat végző egységében (FPU) bújik meg, és az ún. "lusta regiszter-visszaállítás" funkcióval van összefüggésben. Ez gyorsabbá teheti a végrehajtást a lebegőpontos számításokat csak részben vagy ritkán alkalmazó többszálú környezetekben - a hiba miatt azonban más folyamatok, illetve az operációs rendszer által kezelt adatok kifejtésére is lehetőséget adhat.

Ugyanakkor az elmúlt években kiadott operációs rendszerek, mint pl. a Windows Server 2016 és a Linux 4.9 vagy újabb verziók használóinak nem kell aggódniuk - ezek a szoftverek ugyanis immunisak a támadásokra. A Windows és a Linux régebbi kiadásai (mint pl. a Windows Server 2008 vagy a Linux 2.8.x) ugyanakkor sebezhetőek, és javítások telepítését igénylik majd a védekezés érdekében.

Legalábbis akkor, ha a felhasználók Intel processzorokon futtatják ezek a rendszereket. Ha ugyanakkor gépeik AMD chipeket rejtenek, nincs okuk aggodalomra, mert a mostani hiba a piros-fekete gyártó lapkáit nem érinti.