A Facebook a múlt hét végén jelentette be, hogy oldalán elkezdte a kommentelési rendszer egy lényeges frissítésének bevezetését. Az új szisztémában az oldal szerint a trolloknak nehezebb dolguk lesz eltéríteni a beszélgetéseket - legalábbis akkor, ha a felhasználók maguk is odafigyelnek erre.

A Facebook ugyanis mostantól előnyben fogja részesíteni azokat a kommenteket a kiemelés során, akikkel az eredeti poszt közzétevője "interakcióba lépett", illetve amikre a poszt megosztójának közvetlen ismerősei is reagáltak valamilyen módon. Az oldal ettől azt reméli, hogy sikerül majd a trollok hozzászólásait visszaszorítani, és helyettük az értelmes beszélgetésekre fókuszálni a posztok alatt.

Mindez persze csak akkor fog működni, ha a felhasználók maguk is figyelembe veszik ezeket a szabályokat, és leszoknak arról, hogy a trollokat is "kiosszák" vagy kommentjeikre reagáljanak. Ebben az esetben ugyanis akkor is hozzájárulnak a trollkommentek kiemeléséhez a megosztások alatt, ha valójában kioktatják az illetőt vagy lájk helyett mérges, esetleg (ki)nevetős reakcióval "jutalmazzák" a provokatív hozzászólásokat.

Az új komment-rangsorolási rendszer automatikusan csak a rajongói oldalak, illetve a rendkívül sok követővel rendelkező személyes profilok megosztásai alatt fog automatikusan életbe lépni. Ugyanakkor bárki más is bekapcsolhatja, ha úgy gondolja, hogy ez a posztjai alatt zajló eszmecsere javát fogja szolgálni majd.