A napokban végre elérhetővé vált egy új biztonsági szolgáltatás a magyar állam elektronikus ügyintézést lehetővé tevő bejelentkezési felületén, az Ügyfélkapu-n. Az Ügyfélkapu+-nak elnevezett fejlesztés valójában a kétfaktoros azonosítást (2FA) takarja, aminek köszönhetően immár pusztán a felhasználónév és a jelszó ismeretében nem tudnak illetéktelenek bejelentkezni más polgárok nevében az online szolgáltatási térbe.

A kétfaktoros azonosítás célja, hogy emelje az elektronikus azonosítás biztonsági szintjét és támogassa a biztonságtudatos felhasználók, illetve szolgáltatók igényeit. A szolgáltatást a felhasználók – ügyfélkapus bejelentkezést követően - az Ügyfélkapu felületén kapcsolhatják be az Ügyfélkapu+ igénylése funkcióra kattintva. Ehhez ugyanakkor egy hitelesítő kódgenerátor alkalmazást (mint pl. a Google Authenticator) is telepíteniük kell a készülékre.

Amennyiben sikeresen bekapcsolja valaki az újítást, akkor a jövőben ügyfélkapus azonosítást használó szolgáltatásokra az Ügyfélkapu+ gombra kattintva tud bejelentkezni. Itt a már megszokott felhasználónév és jelszó mellett a hitelesítő app-ban generált, egyszerhasználatos kódot is meg kell adni - így illetéktelenek nem tudnak a fiókba belépni, hiába ismerik vagy szerzik meg a jövőben az ehhez szükséges felhasználónevet és jelszót is.

Az ügyfélkapus kétfaktoros azonosítás bármikor inaktiválható, majd ismét aktiválható, amennyiben a felhasználó mégis szeretné valamilyen okból - átmenetileg - lehetővé tenni a bejelentkezést nevében az Ügyfélkapura.

A szolgáltatásról és használatáról további részletek az ezen oldal alján elérhető, az "Ügyfélkapu plusz emelt szintű azonosítás" című leírásban olvasható.