Belföld
[5591]
Belföldi, általam válogatott cikkek, írások.
|
Bulvár | Celeb
[149]
Érdekesebb bulvár hírek.
|
Bűnügy
[396]
Bűnügyi hírek, információk
|
Csináld magad
[1]
Barkácsolási ötletek
|
Extrém
[316]
Extrém, megdöbbentő hírek.
|
Egészség | Életmód
[753]
Egészséggel, életmóddal, kapcsolatos hírek, információk, tanácsok.
|
Érdekes | Különleges | Rejtélyes
[982]
Érdekes, különleges, rejtélyes esetek, ironikus, vicces, humoros hírek, információk. írások.
|
Európai Unió
[195]
Hírek az Európai Unióból
|
Gasztro | Recept
[4273]
Gasztronómiai hírek, információk, receptek.
|
Gazdaság
[475]
A gazdasági élet hírei
|
Horgász
[1274]
Horgászoknak szóló hírek, információk.
|
Játék, -pihenés, -szórakozás
[160]
Ötletek, ajánlott oldalak, programok.
|
Jó tudni!
[2434]
Fontos, hasznos információk, határidők, változások, tanácsok. Programok, rendezvények.
|
Kommentár | Reakció | Vélemény
[1382]
Kritikus írások, vélemények, reakciók, a magyar politika és közélet cselekedeteire, visszásságaira.
|
Politika
[687]
Politikai jellegű hírek információk
|
Receptek sonkapréshez
[29]
Receptek, leírások házi húskészítmények (felvágott, sonka, disznósajt, stb.)sonkapréssel történő elkészítéséhez
|
Számítástechika | IT
[4192]
Hírek, újdonságok, tippek, trükkök, ajánlások, stb.
|
Történelem | Kultúra
[919]
Történelmi és kulturális vonatkozású hírek, információk.
|
Tudomány | Technika
[3036]
Újdonságok, felfedezések, új kutatási eredmények, érdekességek.
|
Választások
[405]
Országgyűlési, önkormányzati és EU választások előkészületeivel, lebonyolításával összefüggő hírek, információk.
|
Világ
[3382]
Nemzetközi, általam válogatott cikkek, írások.
|
Weboldalam hírei
[59]
Tájékoztatás a honlapon történt változásokról.
|
- 000 December
- 2012 Augusztus
- 2012 Szeptember
- 2012 Október
- 2012 November
- 2012 December
- 2013 Január
- 2013 Február
- 2013 Március
- 2013 Április
- 2013 Május
- 2013 Június
- 2013 Július
- 2013 Augusztus
- 2013 Szeptember
- 2013 Október
- 2013 November
- 2013 December
- 2014 Január
- 2014 Február
- 2014 Március
- 2014 Április
- 2014 Május
- 2014 Június
- 2014 Július
- 2014 Augusztus
- 2014 Szeptember
- 2014 Október
- 2014 November
- 2014 December
- 2015 Január
- 2015 Február
- 2015 Március
- 2015 Április
- 2015 Május
- 2015 Június
- 2015 Július
- 2015 Augusztus
- 2015 Szeptember
- 2015 Október
- 2015 November
- 2015 December
- 2016 Január
- 2016 Február
- 2016 Március
- 2016 Április
- 2016 Május
- 2016 Június
- 2016 Július
- 2016 Augusztus
- 2016 Szeptember
- 2016 Október
- 2016 November
- 2016 December
- 2017 Január
- 2017 Február
- 2017 Március
- 2017 Április
- 2017 Május
- 2017 Június
- 2017 Július
- 2017 Augusztus
- 2017 Szeptember
- 2017 Október
- 2017 November
- 2017 December
- 2018 Január
- 2018 Február
- 2018 Március
- 2018 Április
- 2018 Május
- 2018 Június
- 2018 Július
- 2018 Augusztus
- 2018 Szeptember
- 2018 Október
- 2018 November
- 2018 December
- 2019 Január
- 2019 Február
- 2019 Március
- 2019 Április
- 2019 Május
- 2019 Június
- 2019 Július
- 2019 Augusztus
- 2019 Szeptember
- 2019 Október
- 2019 November
- 2019 December
- 2020 Január
- 2020 Február
- 2020 Március
- 2020 Április
- 2020 Május
- 2020 Június
- 2020 Július
- 2020 Augusztus
- 2020 Szeptember
- 2020 Október
- 2020 November
- 2020 December
- 2021 Január
- 2021 Február
- 2021 Március
- 2021 Április
- 2021 Május
- 2021 Június
- 2021 Július
- 2021 Augusztus
- 2021 Szeptember
- 2021 Október
- 2021 November
- 2021 December
- 2022 Január
- 2022 Február
- 2022 Március
- 2022 Április
- 2022 Május
- 2022 Június
- 2022 Július
- 2022 Augusztus
- 2022 Szeptember
- 2022 Október
- 2022 November
- 2022 December
- 2023 Január
- 2023 Február
- 2023 Március
- 2023 Április
- 2023 Május
- 2023 Június
- 2023 Július
- 2023 Augusztus
- 2023 Szeptember
- 2023 Október
- 2023 November
- 2023 December
- 2024 Január
- 2024 Február
- 2024 Március
- 2024 Április
- 2024 Május
- 2024 Június
- 2024 Július
- 2024 Augusztus
- 2024 Szeptember
- 2024 Október
- 2024 November
- 2024 December
- 2025 Január
08:39:28 Világ töltött káposztái, egyesüljetek! | |
Forrás: [origo] | ÁcsBori | 2016.12.28. A világon rajtunk kívül is sokan imádják a töltött káposztát. Eszik keleten és nyugaton, sőt északon is. Hogyan készítik ők? Mivel Váncsa István már évekkel ezelőtt megírta, mi a töltött káposzta valójában, mindenki tudja, hogy szó sincs olyasmiről, hogy ősi magyar étel lenne, sem arról, hogy kötelezően súlyos, zsírban tocsogó fogásként lehetne csak elképzelni.Most megnéztem, milyen, ha török, arab, olasz, vagy éppen finn módra készül egyik kedvenc hazai karácsonyi ételünk. És vajon melyikre hasonlít a szájhagyomány által itthon szabolcsiként emlegetett verzió? Mi és ők - az alapvető különbségekA legalapvetőbb különbség az összes külföldi és a magyar töltött káposzták között, hogy a mienk hagyományosan nehéz étel, van benne szalonna, mellette mindenféle más, zsíros hús fő. A hagyományos verzió, tejföllel Mások töltött káposztái mind könnyű, légies fogások, csak hússal, rizzsel vagy az egyikkel, káposztával, fűszerekkel, egyéb könnyű kiegészítőkkel készülnek, egyikben sem a zsíré a főszerep. Logikusan következik ebből, hogy nem is számítanak főételnek, gyakran egy többelemes étkezés részét képezik, vagy éppen előételek. A török-görög káposztákHozzánk valószínűleg a törökök hozhatták be saját változatukat, a sarmát, amely elnevezés a tekerni, csavarni szóból származik, és hasonlóképpen jelölik a szerb-horvát-bolgár változatokat is. A sarma lehet töltött szőlőlevél vagy káposzta is, kerülhet bele rizs, darált hús, hagyma és más fűszerek.Ezen a néven szerepel egyik régi, a 18. század végén keletkezett szakácskönyvünkben, Simai Kristóf kéziratos könyvében is, ahol - mivel még a pirospaprika hódítása előtt készült, sáfránnyal ízesíti, és édes és savanyú változatot is említ. Paradicsomszószban rotyogott Ott a sok zöldfűszer, például a koriander és a menta. Persze ezek is sokban különböznek, némelyik vékony, virsli vastagságú és csupán citrommal ízesítik, más vastagabb, ducibb és paradicsomszósz, esetleg joghurt is van rajta. A töltött szőlőlevélen túl a görögöknek is megvan a maguk töltött káposztája is, édes káposztából,darált hús-hagyma-rizs keverékkel, viszont egy tojásos-citromos, sűrű szósszal a tetején készül. Az arab világ gombócaiA libanoni töltött káposzták már nem állnak annyira messze a töröktől, hosszúkás formájúak, hússal és rizzsel, zöldfűszerekkel töltik őket, és rengeteg fokhagymával, citrommal, lassan párolva készítik el. A közel-keleti töltött káposzták ezen túl főként a fűszerezésben térnek el, néhol kerül a gombócba fahéj és római kömény, esetleg baharat fűszerkeverék is. Az egyiptomi változat gyakran csak rizzsel, viszont sok fűszerrel, paradicsommal készül. Kelet-Európai káposztákA szomszédok receptjei már kezdenek közelíteni a miénkhez, a szerb és horvát töltött káposzták például már készülnek savanyított levelekből és füstölt hússal,a lengyeleké viszont megint csak édes káposztából készül, és paradicsomszósz veszi körül. Rizs helyett bulgur van benne A lengyel töltött káposztának a legkedvesebb a neve, a golabki kis galambokat jelent. Az orosz és ukrán töltött káposzták annyira sokféle változatban léteznek, mint az egész világon együttvéve: gombás, árpagyöngyös töltelékkel, kisebb és nagyobb formában, savanyú és édes káposztalevelekkel, sőt kelkáposztából is készítik, hiszen nagyon gyakori, mindennapi étel. Az olaszoknak is vanMindig újabb és újabb bizonyíték kerül elő azt alátámasztandó, hogy az olasz konyha mindent tud, például töltött káposztát is készítenek, méghozzá Milánóban. Ez a töltött káposzta babbal, gerslivel és kelkáposztába tekerve készült Giorgio Locatelli receptje szerint a töltelék sok tejbe áztatott kenyérmorzsával, disznóhússal, rozmaringgal készül, és kerül bele persze parmezán is. Nem édes, hanem kelkáposztába tekerik a fasírthoz hasonló gombócokat, és fehér borban párolja meg őket.Ez a változat a franciák chou farci nevű káposztájával lehet rokon, a recept ugyanis nagyon hasonló. Skandináv káposztákEz idáig még logikus az étel terjedésének története, az viszont már egészen meglepő, hogy északon, Svédországban és Finnországban mennyire szeretik a töltött káposztát. A svédeknél a kåldolmarnak saját napja van. Az édes káposztát darált disznóhússal töltik, és körettel, krumplival adják, sőt vörösáfonyadzsemet is kínálnak mellé. A finneknél mindennek a tetejébe még egy cukorszirup is kerül a gombócokra. Paradicsomos töltött káposztaA töltött káposztának itthon is rengeteg különböző változata ismert, sok zsíros, kollagénes hússal vagy anélkül, gerslivel vagy rizzsel, rántással vagy nélküle, aprókáposztával, kicsiben vagy nagyban, és így tovább. A szokványostól leginkább eltérő verzió az Alföldön ismert paradicsomos, édeskáposztás változat, ami ebben a receptben találkozik a keleti hagyományok fűszereivel. Füstölt hússal, de keleti fűszerezéssel Alapanyagok:
A káposztának kivágom a torzsát, és lefejtem, ha lehet, egészben a leveleit. Lobogó, forró vízbe teszem őket, és körülbelül 5 percig blansírozom, amíg kissé veszítenek a tartásukból, de még nem főnek meg. Leszűröm, hideg vízzel leöblítem őket, és hagyom lecsepegni. Egy nagy lábosban, kevés zsíron vagy olajon megpárolom az apróra vágott hagymát, felöntöm a paradicsommal,sózom, adok hozzá egy csipet cukrot. Egy nyári, friss, édeskés, kapros töltött káposzta A töltelékhez a füstölt húst éles késsel felvágom vagy ledarálom, és a darált sertéshez keverem, majd hozzáadom a fűszereket, a tojást és a bulgurt is. A káposztalevelek szárát kivágom, és a megmaradt részt megtöltöm egy kanálnyi töltelékkel, feltekerem, és a paradicsomszószba süllyesztem. Amikor mind megvan, felöntöm annyi vízzel, hogy a gombócokat mind éppen elfedje a mártás. Alacsony lángon, lassan főzöm puhára a töltött káposztákat.
Korábbi töltött káposztáink: Nyári töltött káposzta, kaporral | |
|