Csütörtök, 2022-05-26, 22:11:20
Nyitólap Regisztráció
Üdvözöllek, Vendég
A fejezet kategóriái
Belföld [5134]
Belföldi, általam válogatott cikkek, írások.
Bulvár | Celeb [140]
Érdekesebb bulvár hírek.
Bűnügy [298]
Bűnügyi hírek, információk
Csináld magad [1]
Barkácsolási ötletek
Extrém [261]
Extrém, megdöbbentő hírek.
Egészség | Életmód [702]
Egészséggel, életmóddal, kapcsolatos hírek, információk, tanácsok.
Érdekes | Különleges | Rejtélyes [959]
Érdekes, különleges, rejtélyes esetek, ironikus, vicces, humoros hírek, információk. írások.
Európai Unió [77]
Hírek az Európai Unióból
Gasztro | Recept [3052]
Gasztronómiai hírek, információk, receptek.
Gazdaság [115]
A gazdasági élet hírei
Horgász [1082]
Horgászoknak szóló hírek, információk.
Játék, -pihenés, -szórakozás [127]
Ötletek, ajánlott oldalak, programok.
Jó tudni! [2218]
Fontos, hasznos információk, határidők, változások, tanácsok. Programok, rendezvények.
Kommentár | Reakció | Vélemény [1255]
Kritikus írások, vélemények, reakciók, a magyar politika és közélet cselekedeteire, visszásságaira.
Politika [275]
Politikai jellegű hírek információk
Receptek sonkapréshez [28]
Receptek, leírások házi húskészítmények (felvágott, sonka, disznósajt, stb.)sonkapréssel történő elkészítéséhez
Számítástechika | IT [3529]
Hírek, újdonságok, tippek, trükkök, ajánlások, stb.
Történelem | Kultúra [811]
Történelmi és kulturális vonatkozású hírek, információk.
Tudomány | Technika [2207]
Újdonságok, felfedezések, új kutatási eredmények, érdekességek.
Választások [348]
Országgyűlési, önkormányzati és EU választások előkészületeivel, lebonyolításával összefüggő hírek, információk.
Világ [2944]
Nemzetközi, általam válogatott cikkek, írások.
Weboldalam hírei [44]
Tájékoztatás a honlapon történt változásokról.
Belépés
NÉVNAPOK
Kedvencek
  • Avast - My Avast
  • Linkgyűjtemény készítő, megosztó ingyenes alkalmazás (eLink)
  • Elektronikus Eü-i Szolgáltatási Tér - EESZT: bejelentkezés
  • Erodium - Orvosi Betegirányító Rendszer
  • Facebook Videó letöltő
  • Fotómontázs, irható, online, free | PIXIZ
  • Fotókollázs, Fotókeret Online/Photo+Fan+Editor
  • Földmegfigyelési Információs Rendszer (FIR)
  • Free Picture Solutions
  • Giveaway Of The Day - Ingyen licenszes programok, naponta!
  • Google Térkép
  • Hogyan kell? Hasznos WIKI tanácsok
  • Helyesírási tanácsadó
  • Honlap analízis-AnalayzerHQ
  • Honlakészítési leírások - TUTORIAL.HU
  • Honlap: Like és megosztás gombok, html kódok
  • Honlap,Tárhely: Ingyen
  • Horgászvideó.hu
  • Ikon konverter online - ICO Convert
  • Intel® Driver Update Utility
  • Internetsebesség-mérő (NMHH)
  • Ip cím_ Domain helymeghatározás
  • Ip cím - Global WHOIS Search
  • Kép konvertálása szöveggé – Free online OCR
  • Képeslapküldő: zenés képeslap és YouTube videó küldése
  • Képtömörítő Online Alkalmazás
  • Linkcsere Portál
  • Link rövidítő - Dygilinks.com
  • Link rövidítő - Google URL rövidítő
  • Link rövidítő - U.TO
  • MaNDa Téka - Magyar filmek a neten
  • McAfee | SiteAdvisor
  • Menetrend-MÁV ELVIRA
  • Mese- tv.hu - Gyerek tévék
  • Mértékegységek átváltása
  • Microsoft Update katalógus
  • Nagyméretű fájlküldés | ToldACuccot.hu
  • Nikon D 3300 Letöltőközpont
  • OTP Bank
  • Receptek_Leckere Kanal
  • PDF átalakító - smallpdf"
  • Samsung letöltések
  • SEO Tools-keersőoptimalizálás
  • Sitemaps PRO - Free Account
  • Sitemap XML Generator- Free Unlimited Pages
  • Sitemap Generator_Online XML
  • SoundCloud
  • Szerencsejáték Zrt.- Online fogadás
  • Szimbólumok - billentyűzetről előhívható szimbólumok
  • Szimbólumok - Különleges írásjelek
  • Színkódok-HTML, 140 szín kódja
  • Teljesen ingyen, 150 link weboldalára!
  • Telekom Fiók - belépés
  • TV Szombathely - élő adás
  • uCoz Facebook Oldala
  • uCoz Fórum
  • uNet Online Munkaasztal
  • Útvonaltervezés - Topolisz
  • Vatera Aukciós Portál
  • Videa.hu - videók, videó-feltöltés
  • Videóletöltő - online, ingyenes
  • Vodafone - Bejelentkezés
  • Webmester-Google
  • Weboldal keresőoptimalizálási audit ingyen! | seoceros.com
  • Weboldal tartalomelemzés, javaslat a gyorsabbá tételéhez | PageSpeed Insights
  • Website Monitoring Service: host-tracker.com
  • WebStatsDomain
  • Zene ingyenesen - YOUZEEK
  • Mentett bejegyzések
    Online Rádiók
    TV GO
    TV GO
    AntiRabsic
    AntiRabsic Mozgalom
    Árfolyamok
    Valutaváltók
    Biztonságos portál
    Statisztika

    Online összesen: 1
    Vendégek: 1
    Felhasználók: 0
    Naptár
    Keresés
    Fordító
    Honlap ajánlása
    Időjárás

    Animált felhőkép
    Felhőkép
    Légszennyezettség
    Szombathely, Légszennyezettség, online, zöldhullám projekt,
    Időjárás | Balaton
    Balaton 30 napos előrejelzés
    Tavi Viharjelzés
    Balaton, Velencei-tó, Tisza-tó | Tavi Viharjelzés,- Előrejelzés
    Balaton: Horgászat
    Balatoni Horgászhelyek - Balatoni horgászhelyek adatbázisa

    Balatoni Horgászturisztikai Adatbázis - balatonihal.hu
    Szolunáris Tábla
    szolunáris tábla, szolunáris táblázat, horgásznaptár,2021,
    Horgászjegy Online
    Horgászjegy.hu
    MENETRENDEK.HU
    Vasúti és Volán menetrendek | Menetrendek.hu
    E-matrica vásárlás
    Online vásárlás: ematrica.nemzetiudij.hu
    ÚTINFORM
    Magyar Nonprofit Közút Zrt. - Útinform
    Útvonaltervező
    Google Útvbonaltervező - Google Térkép
    QR-kódom
    qr kód készítés
    Nyitólap » 2015 » Szeptember » 25 » Világhírt érdemelnek a rizses ételeink
    16:11:15
    Világhírt érdemelnek a rizses ételeink

    Forrás: [origo] | Ács Borbála | 2015.09.25.

    Mikor van főszerepben a rizs a konyhában és hogyan lesz igazán tökéletes a kedvenc rizses húsunk és rizsfelfújtunk?

    Szinte érthetetlen, miért csak a thai, indiai, kínai és olasz rizses ételekkel foglalkozik a nagyvilág gasztronómiája. Mit nekünk fűszeres pirított rizsek, jázminok és basmatik, nem beszélve a pad thaiokról, ha van bácskai rizses húsunk és rizsfelfújtunk.

    Hogy valójában egyik sem magyar, az most teljesen mindegy, hiszen

    már átdolgoztuk, az évtizedek alatt újraértelmeztük, sajátunkként szeretjük ezeket.

    Hazai gyomornak valók: ettük száraz halálra emlékeztető változatait a menzán és szívet melengetően finom verzióit otthon. Gyerekkorunk és mai mindennapjaink ételei, nem bonyolultak, de kevés dolog esik jobban náluk. Egyszerűségük ellenére elég könnyen el lehet rontani őket. Most összeszedjük, mit tegyen és mit felejtsen el, mikor rizses húst vagy rizskochot készít, valamint azt is, hogyan háziasítsa az olaszok tökéletes rizsételét.

    A gyerekek minden nap meg tudnák enni
    Forrás: Ács Bori

    A magyarosított rizses hús 

    Először is a Bácskai rizses hús eredetileg szerb rizses hús néven futott és a gyuvecs nevű kemencés, rakott étel hazai változata volt. Ebben a receptben a rizs pirított sertéssel vagy birkával és lecsóval rétegezve tűzálló tálba került és sütőben készült el. Kicsi Sándor András ételnevekkel foglalkozó nyelvészeti tanulmányából kiderül: az 1951-es évek étlapreformjának idején a szerb rizses húst bácskaira változtatva magyarították. Bácska történelmi tájegység: az Alföldön, a Duna-Tisza közén lévő területet hívtak így az újkorban, ennek ma 85 százaléka Szerbiához tartozik. Azóta a név a rizses húson ragadt. Sertéspörköltról van itt szó, aminek felhígított levébe rizst kell belepárolni, így a az magába szívja a pörkölt szaftját, ettől pedig ízes lesz.

    A szaftnak szükségszerűen finomnak kell lennie, ez alapvető követelmény, amihez pedig jó hús kell. Semmiképp sem sertéscomb, ahogy a menzán készítik, inkább tarja vagy lapocka, esetleg e kettő keveréke. 

    A kovászos uborka kötelező mellé
    Forrás: Ács Bori

    Bácskai rizses hús  

    Alapanyagok:

    • 50 dkg sertés lapocka/tarja
    • egy nagy evőkanál zsír
    • egy nagy fej vöröshagyma
    • egy evőkanál édesnemes fűszerpaprika
    • egy darab paradicsom
    • egy darab zöldpaprika
    • 25 dkg rizs
    • kovászos uborka

    A zsírt vastag aljú lábosban megolvasztom, hozzáadom az apróra vágott hagymát, kevergetve dinsztelem. Félrehúzom a lábost a lángról, a hagymára szórom a fűszerpaprikát, elkeverem. Hozzáadom a felkockázott húst, kevergetem, míg ki nem fehéredik mindenütt.

    Kedvenc rizses húsunk
    Forrás: Ács Bori

    Beledobom a felvágott vagy egészben hagyott paprikát és paradicsomot, sózom, és nagyon kevés vizet öntök alá. Alacsony lángon puhára párolom, közben gyakran ránézek, és ha elpárolgott alóla a víz, kicsit meglocsolom. Mikor a hús megpuhult, hozzákeverem a rizst. Kicsit kevergetem, majd felöntöm fél liter vízzel vagy húslevessel és megint sózom. Alacsony lángon puhára párolom. Ugyanezt végezhetem előmelegített, 180 fokos sütőben is. Kovászos uborkával tálalom.  

    Rizskoch vagy felfújt

     Egy néhány évvel ezelőtti statisztika szerint

    a magyarok leggyakrabban erre az ételre kerestek rá a neten.

    Ebből arra merünk következtetni, hogy a rizskoch alapvető, fontos étel a magyar számára és gyakran megkívánja. A másik, amire ez alapján gondolni lehet, hogy nem biztos az elkészítésében. Nem csoda, nekem hiába van ezer éve csuklóreflexig begyakorolt technikám, száz recept százféleképpen írja le a rizskochot. A módszerek a következőkben különböznek:

    Csak addig kell várni, míg a tejberizs kihűl
    Forrás: Ács Bori

    • A rizs víz és tej keverékében vagy csak tejben fő.
    • Adunk hozzá citromhéjat, vaníliát vagy nem, esetleg mindkettőt kell bele.
    • A rizst éppen csak puhára vagy péppé főzzük.
    • A kész tejberizshez vajat vagy lisztet is keverünk.
    • Ínyesmestertől Horváth Ilonáig változik a tojások száma: míg az előbbi 6 darabot, úgy az utóbbi csak kettőt ad 15 deka rizshez.
    • A sütő közepesen vagy nagyon forró: a végeredményt ki szárazabban, kockázhatóbban, ki habosan-lágyan, formátlanul  szereti. Egyesek odavannak az edény szélére sült rétegtől, nekik érdemes nagyon forró sütőben sütni.

    Van, aki világosabbra és van, aki barnábbra süti
    Forrás: Ács Bori

    Rizsfelfújt 

    Alapanyagok:

    • 25 dkg rizs - kerek szemű rizsből lesz a legjobb
    • egy liter tej
    • cukor
    • egy rúd vanília kikapart magjai vagy egy kiskanál vanília kivonat
    • egy csipet só
    • 6 tojás

    A menzán száraz volt, de most tökéletes, habos
    Forrás: Ács Bori

    A rizst a tejjel, a vaníliával és a cukorral együtt felforralom, majd egészen alacsony lángon puhára főzöm. Hagyom langyosra hűlni. A tojásokat szétválasztom, a fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verem.

    A sárgáit a kihűlt rizshez keverem, majd óvatosan beleforgatom a habot is.

    Rizottó, magyarul

    A rizottó (risotto) a harmadik kedvenc rizses ételünk, ami ugyanannyira kevéssé magyar, mint az előző kettő, de megérdemelné, hogy legalább olyan nagy hévvel fogadjuk be a konyhánk mindennapjaiba, ahogy korábban a szerbekét és az osztrákokét. Az olaszok nagyon szigorúak, ha technológiáról van szó, de rendkívül megengedőek, ha ízvariációkra kerül a sor. Ahogy ezt már a pizzánál is leírtuk, de bizonyos keretek között azért teret engednek a kísérletezésnek. 

     Füstölt tarjával és villányi olaszrizlinggel magyarosított rizottó készül
    Forrás: Ács Bori

    Általában egy íznél több nem kerül a rizottóba az alapvető hozzávalókon túl - ezek a bor, a húsleves, a hagyma, a rizs és a parmezán. A klasszikus gombás, sáfrányos, paradicsomos helyett most egy füstölt tarjás verziót készítettünk el, villányi olaszrizlinggel.

    Füstölt tarjás rizottó

    Nagyon megéri azt a húsz percnyi locsolgatást
    Forrás: Ács Bori

    Alapanyagok:

    • egy+egy evőkanál vaj
    • fél fej vöröshagyma
    • 200 gramm kerek szemű rizottórizs
    • kb. 1 deci száraz fehérbor
    • kb. egy liter alaplé vagy húsleves
    • 50 gramm reszelt parmezán vagy grana padano
    • 5 dkg füstölt tarja

    A rizottó szaftos, de a rizs fogkemény marad
    Forrás: Ács Bori

    A húslevest felforralom és alacsony lángon gyöngyöztetve melegen tartom. A tarját felkockázom, egy vastag aljú lábosban vagy mély serpenyőben kiolvasztom a zsírját, kissé megpirítom, és kiszedegetem a serpenyőből. Félreteszem.

    A visszamaradt zsírhoz adom a vajat, megpárolom benne az apróra vágott hagymát. Hozzáadom a rizst és alaposan elkeverem.

    Ráöntöm a bort és kevergetem, míg be nem szívja a rizs.

    Ekkor egy merőkanálnyi levest adok hozzá, kevergetem, míg be nem szívja. Ezt folytatom, míg a rizs éppen csak puha nem lesz, ekkor hozzáadom a másik evőkanál vajat és a parmezánt, beleszórom a tarját is. Azonnal tálalom.

    A cikket az Expo Milano 2015 támogatta.

     

    KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

    Kategória: Gasztro | Recept | Megtekintések száma: 451 | Hozzáadta: georgio | Tag-ek(kulcsszavak): magyar, recept, étel, rizsfelfújt, rizs, receptek, Bácskai rizses hús, rizses hús, rizottó | Helyezés: 0.0/0