Belföld
[5574]
Belföldi, általam válogatott cikkek, írások.
|
Bulvár | Celeb
[149]
Érdekesebb bulvár hírek.
|
Bűnügy
[395]
Bűnügyi hírek, információk
|
Csináld magad
[1]
Barkácsolási ötletek
|
Extrém
[316]
Extrém, megdöbbentő hírek.
|
Egészség | Életmód
[752]
Egészséggel, életmóddal, kapcsolatos hírek, információk, tanácsok.
|
Érdekes | Különleges | Rejtélyes
[982]
Érdekes, különleges, rejtélyes esetek, ironikus, vicces, humoros hírek, információk. írások.
|
Európai Unió
[193]
Hírek az Európai Unióból
|
Gasztro | Recept
[4243]
Gasztronómiai hírek, információk, receptek.
|
Gazdaság
[468]
A gazdasági élet hírei
|
Horgász
[1264]
Horgászoknak szóló hírek, információk.
|
Játék, -pihenés, -szórakozás
[160]
Ötletek, ajánlott oldalak, programok.
|
Jó tudni!
[2431]
Fontos, hasznos információk, határidők, változások, tanácsok. Programok, rendezvények.
|
Kommentár | Reakció | Vélemény
[1380]
Kritikus írások, vélemények, reakciók, a magyar politika és közélet cselekedeteire, visszásságaira.
|
Politika
[666]
Politikai jellegű hírek információk
|
Receptek sonkapréshez
[29]
Receptek, leírások házi húskészítmények (felvágott, sonka, disznósajt, stb.)sonkapréssel történő elkészítéséhez
|
Számítástechika | IT
[4176]
Hírek, újdonságok, tippek, trükkök, ajánlások, stb.
|
Történelem | Kultúra
[919]
Történelmi és kulturális vonatkozású hírek, információk.
|
Tudomány | Technika
[3028]
Újdonságok, felfedezések, új kutatási eredmények, érdekességek.
|
Választások
[405]
Országgyűlési, önkormányzati és EU választások előkészületeivel, lebonyolításával összefüggő hírek, információk.
|
Világ
[3369]
Nemzetközi, általam válogatott cikkek, írások.
|
Weboldalam hírei
[57]
Tájékoztatás a honlapon történt változásokról.
|
- 000 December
- 2012 Augusztus
- 2012 Szeptember
- 2012 Október
- 2012 November
- 2012 December
- 2013 Január
- 2013 Február
- 2013 Március
- 2013 Április
- 2013 Május
- 2013 Június
- 2013 Július
- 2013 Augusztus
- 2013 Szeptember
- 2013 Október
- 2013 November
- 2013 December
- 2014 Január
- 2014 Február
- 2014 Március
- 2014 Április
- 2014 Május
- 2014 Június
- 2014 Július
- 2014 Augusztus
- 2014 Szeptember
- 2014 Október
- 2014 November
- 2014 December
- 2015 Január
- 2015 Február
- 2015 Március
- 2015 Április
- 2015 Május
- 2015 Június
- 2015 Július
- 2015 Augusztus
- 2015 Szeptember
- 2015 Október
- 2015 November
- 2015 December
- 2016 Január
- 2016 Február
- 2016 Március
- 2016 Április
- 2016 Május
- 2016 Június
- 2016 Július
- 2016 Augusztus
- 2016 Szeptember
- 2016 Október
- 2016 November
- 2016 December
- 2017 Január
- 2017 Február
- 2017 Március
- 2017 Április
- 2017 Május
- 2017 Június
- 2017 Július
- 2017 Augusztus
- 2017 Szeptember
- 2017 Október
- 2017 November
- 2017 December
- 2018 Január
- 2018 Február
- 2018 Március
- 2018 Április
- 2018 Május
- 2018 Június
- 2018 Július
- 2018 Augusztus
- 2018 Szeptember
- 2018 Október
- 2018 November
- 2018 December
- 2019 Január
- 2019 Február
- 2019 Március
- 2019 Április
- 2019 Május
- 2019 Június
- 2019 Július
- 2019 Augusztus
- 2019 Szeptember
- 2019 Október
- 2019 November
- 2019 December
- 2020 Január
- 2020 Február
- 2020 Március
- 2020 Április
- 2020 Május
- 2020 Június
- 2020 Július
- 2020 Augusztus
- 2020 Szeptember
- 2020 Október
- 2020 November
- 2020 December
- 2021 Január
- 2021 Február
- 2021 Március
- 2021 Április
- 2021 Május
- 2021 Június
- 2021 Július
- 2021 Augusztus
- 2021 Szeptember
- 2021 Október
- 2021 November
- 2021 December
- 2022 Január
- 2022 Február
- 2022 Március
- 2022 Április
- 2022 Május
- 2022 Június
- 2022 Július
- 2022 Augusztus
- 2022 Szeptember
- 2022 Október
- 2022 November
- 2022 December
- 2023 Január
- 2023 Február
- 2023 Március
- 2023 Április
- 2023 Május
- 2023 Június
- 2023 Július
- 2023 Augusztus
- 2023 Szeptember
- 2023 Október
- 2023 November
- 2023 December
- 2024 Január
- 2024 Február
- 2024 Március
- 2024 Április
- 2024 Május
- 2024 Június
- 2024 Július
- 2024 Augusztus
- 2024 Szeptember
- 2024 Október
- 2024 November
16:11:15 Világhírt érdemelnek a rizses ételeink | |
Forrás: [origo] | Ács Borbála | 2015.09.25. Mikor van főszerepben a rizs a konyhában és hogyan lesz igazán tökéletes a kedvenc rizses húsunk és rizsfelfújtunk? Szinte érthetetlen, miért csak a thai, indiai, kínai és olasz rizses ételekkel foglalkozik a nagyvilág gasztronómiája. Mit nekünk fűszeres pirított rizsek, jázminok és basmatik, nem beszélve a pad thaiokról, ha van bácskai rizses húsunk és rizsfelfújtunk. Hogy valójában egyik sem magyar, az most teljesen mindegy, hiszen már átdolgoztuk, az évtizedek alatt újraértelmeztük, sajátunkként szeretjük ezeket.Hazai gyomornak valók: ettük száraz halálra emlékeztető változatait a menzán és szívet melengetően finom verzióit otthon. Gyerekkorunk és mai mindennapjaink ételei, nem bonyolultak, de kevés dolog esik jobban náluk. Egyszerűségük ellenére elég könnyen el lehet rontani őket. Most összeszedjük, mit tegyen és mit felejtsen el, mikor rizses húst vagy rizskochot készít, valamint azt is, hogyan háziasítsa az olaszok tökéletes rizsételét. A gyerekek minden nap meg tudnák enni A magyarosított rizses húsElőször is a Bácskai rizses hús eredetileg szerb rizses hús néven futott és a gyuvecs nevű kemencés, rakott étel hazai változata volt. Ebben a receptben a rizs pirított sertéssel vagy birkával és lecsóval rétegezve tűzálló tálba került és sütőben készült el. Kicsi Sándor András ételnevekkel foglalkozó nyelvészeti tanulmányából kiderül: az 1951-es évek étlapreformjának idején a szerb rizses húst bácskaira változtatva magyarították. Bácska történelmi tájegység: az Alföldön, a Duna-Tisza közén lévő területet hívtak így az újkorban, ennek ma 85 százaléka Szerbiához tartozik. Azóta a név a rizses húson ragadt. Sertéspörköltról van itt szó, aminek felhígított levébe rizst kell belepárolni, így a az magába szívja a pörkölt szaftját, ettől pedig ízes lesz. A szaftnak szükségszerűen finomnak kell lennie, ez alapvető követelmény, amihez pedig jó hús kell. Semmiképp sem sertéscomb, ahogy a menzán készítik, inkább tarja vagy lapocka, esetleg e kettő keveréke. A kovászos uborka kötelező mellé Bácskai rizses húsAlapanyagok:
A zsírt vastag aljú lábosban megolvasztom, hozzáadom az apróra vágott hagymát, kevergetve dinsztelem. Félrehúzom a lábost a lángról, a hagymára szórom a fűszerpaprikát, elkeverem. Hozzáadom a felkockázott húst, kevergetem, míg ki nem fehéredik mindenütt. Kedvenc rizses húsunk Beledobom a felvágott vagy egészben hagyott paprikát és paradicsomot, sózom, és nagyon kevés vizet öntök alá. Alacsony lángon puhára párolom, közben gyakran ránézek, és ha elpárolgott alóla a víz, kicsit meglocsolom. Mikor a hús megpuhult, hozzákeverem a rizst. Kicsit kevergetem, majd felöntöm fél liter vízzel vagy húslevessel és megint sózom. Alacsony lángon puhára párolom. Ugyanezt végezhetem előmelegített, 180 fokos sütőben is. Kovászos uborkával tálalom. Rizskoch vagy felfújtEgy néhány évvel ezelőtti statisztika szerint a magyarok leggyakrabban erre az ételre kerestek rá a neten.Ebből arra merünk következtetni, hogy a rizskoch alapvető, fontos étel a magyar számára és gyakran megkívánja. A másik, amire ez alapján gondolni lehet, hogy nem biztos az elkészítésében. Nem csoda, nekem hiába van ezer éve csuklóreflexig begyakorolt technikám, száz recept százféleképpen írja le a rizskochot. A módszerek a következőkben különböznek: Csak addig kell várni, míg a tejberizs kihűl
Van, aki világosabbra és van, aki barnábbra süti RizsfelfújtAlapanyagok:
A menzán száraz volt, de most tökéletes, habos A rizst a tejjel, a vaníliával és a cukorral együtt felforralom, majd egészen alacsony lángon puhára főzöm. Hagyom langyosra hűlni. A tojásokat szétválasztom, a fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verem. A sárgáit a kihűlt rizshez keverem, majd óvatosan beleforgatom a habot is.Rizottó, magyarulA rizottó (risotto) a harmadik kedvenc rizses ételünk, ami ugyanannyira kevéssé magyar, mint az előző kettő, de megérdemelné, hogy legalább olyan nagy hévvel fogadjuk be a konyhánk mindennapjaiba, ahogy korábban a szerbekét és az osztrákokét. Az olaszok nagyon szigorúak, ha technológiáról van szó, de rendkívül megengedőek, ha ízvariációkra kerül a sor. Ahogy ezt már a pizzánál is leírtuk, de bizonyos keretek között azért teret engednek a kísérletezésnek. Füstölt tarjával és villányi olaszrizlinggel magyarosított rizottó készül Általában egy íznél több nem kerül a rizottóba az alapvető hozzávalókon túl - ezek a bor, a húsleves, a hagyma, a rizs és a parmezán. A klasszikus gombás, sáfrányos, paradicsomos helyett most egy füstölt tarjás verziót készítettünk el, villányi olaszrizlinggel. Füstölt tarjás rizottóNagyon megéri azt a húsz percnyi locsolgatást Alapanyagok:
A rizottó szaftos, de a rizs fogkemény marad A húslevest felforralom és alacsony lángon gyöngyöztetve melegen tartom. A tarját felkockázom, egy vastag aljú lábosban vagy mély serpenyőben kiolvasztom a zsírját, kissé megpirítom, és kiszedegetem a serpenyőből. Félreteszem. A visszamaradt zsírhoz adom a vajat, megpárolom benne az apróra vágott hagymát. Hozzáadom a rizst és alaposan elkeverem. Ráöntöm a bort és kevergetem, míg be nem szívja a rizs.Ekkor egy merőkanálnyi levest adok hozzá, kevergetem, míg be nem szívja. Ezt folytatom, míg a rizs éppen csak puha nem lesz, ekkor hozzáadom a másik evőkanál vajat és a parmezánt, beleszórom a tarját is. Azonnal tálalom. A cikket az Expo Milano 2015 támogatta.
| |
|