A Google, miután egy hónappal korábban már elbaltázta a Chrome frissítését, a napokban szintén durva hibát ejtett böngészője legújabb verziójában. A szoftver frissen megjelent mobilos kiadása ugyanis településekor "elfelejtette" a webes alkalmazások által korábban a készülékekre lementett összes adatot - ezzel komoly kellemetlenséget, sőt, akár végleges adatvesztést is okozva egyes felhasználók számára.

Bár a legtöbb weboldal, illetve webes alkalmazás a felhasználói adatokat a saját szerverein tárolja, bizonyos információkat különböző okokból a böngészőmotorok által biztosított ún. localStorage, illetve WebSQL adatbázisokba is elmenthetnek a gyorsabb elérés vagy éppen a felhasználók privátszférájának tiszteletben tartása végett. A Chrome új, 79-es verziója azonban településekor valamiért "elfelejtette" az így tárolt adatokat - ezzel komoly gondot okozva a felhasználóknak.

Utóbbiak közül a szerencsésebbek csak arra kényszerültek, hogy újra bejelentkezzenek egy-egy webes szolgáltatásba, ahonnan a törlés miatt kiléptetésre kerültek, vagy ismét elvégezzenek bizonyos egyedi beállításokat, a szerencsétlenebbek azonban akár folyamatban lévő munkákat, komplett dokumentumokat is elveszthettek a bug végett. Az érintettek ráadásul nem is voltak kevesen - a hírek szerint ugyanis a mobilos Chrome-felhasználók közel felének telefonjára már felkerült az új verzió, mire a Google észbe kapott, és leállította annak terjesztését.

A problémát tovább súlyosbítja, hogy a felhasználók közül legtöbben azt hiszik, az általuk használt alkalmazás működött rosszul, és az vesztette vagy törölte adataikat, miközben valójában a böngésző volt az, ami az adatvesztést okozta. A másik nagy probléma, hogy a hibát korrigálni sem tudja majd a Google utólag, mert ugyan az "elfelejtett" adatok valójában még megtalálhatók a készülékeken, azok visszaállítása egy új, javított Chrome-verzióban éppen úgy adatvesztést okozhat majd - csak éppen most már a bug óta létrehozott adatok tűnhetnek majd el az alkalmazásokból.

A keresőóriás mindenesetre most egy új verzió kiadását ígéri a héten, ami azonban még kérdés, hogy hogyan tudja megoldani az okozott gondot. Jelenleg úgy tűnik, hogy az alkalmazásfejlesztőknek is komoly munkát kell majd fektetniük az elérhetetlenné vált adatok visszanyerésébe, és/vagy a felhasználókat is nehéz döntések elé állíthatják majd a Google baklövése miatt.