Belföld [5635] |
Bulvár | Celeb [149] |
Bűnügy [403] |
Csináld magad [1] |
Extrém [318] |
Egészség | Életmód [754] |
Érdekes | Különleges | Rejtélyes [982] |
Európai Unió [203] |
Gasztro | Recept [4369] |
Gazdaság [486] |
Horgász [1293] |
Játék, -pihenés, -szórakozás [160] |
Jó tudni! [2442] |
Kommentár | Reakció | Vélemény [1393] |
Politika [718] |
Receptek sonkapréshez [30] |
Számítástechika | IT [4252] |
Történelem | Kultúra [922] |
Tudomány | Technika [3054] |
Választások [405] |
Világ [3421] |
Weboldalam hírei [60] |
- 000 December
- 2012 Augusztus
- 2012 Szeptember
- 2012 Október
- 2012 November
- 2012 December
- 2013 Január
- 2013 Február
- 2013 Március
- 2013 Április
- 2013 Május
- 2013 Június
- 2013 Július
- 2013 Augusztus
- 2013 Szeptember
- 2013 Október
- 2013 November
- 2013 December
- 2014 Január
- 2014 Február
- 2014 Március
- 2014 Április
- 2014 Május
- 2014 Június
- 2014 Július
- 2014 Augusztus
- 2014 Szeptember
- 2014 Október
- 2014 November
- 2014 December
- 2015 Január
- 2015 Február
- 2015 Március
- 2015 Április
- 2015 Május
- 2015 Június
- 2015 Július
- 2015 Augusztus
- 2015 Szeptember
- 2015 Október
- 2015 November
- 2015 December
- 2016 Január
- 2016 Február
- 2016 Március
- 2016 Április
- 2016 Május
- 2016 Június
- 2016 Július
- 2016 Augusztus
- 2016 Szeptember
- 2016 Október
- 2016 November
- 2016 December
- 2017 Január
- 2017 Február
- 2017 Március
- 2017 Április
- 2017 Május
- 2017 Június
- 2017 Július
- 2017 Augusztus
- 2017 Szeptember
- 2017 Október
- 2017 November
- 2017 December
- 2018 Január
- 2018 Február
- 2018 Március
- 2018 Április
- 2018 Május
- 2018 Június
- 2018 Július
- 2018 Augusztus
- 2018 Szeptember
- 2018 Október
- 2018 November
- 2018 December
- 2019 Január
- 2019 Február
- 2019 Március
- 2019 Április
- 2019 Május
- 2019 Június
- 2019 Július
- 2019 Augusztus
- 2019 Szeptember
- 2019 Október
- 2019 November
- 2019 December
- 2020 Január
- 2020 Február
- 2020 Március
- 2020 Április
- 2020 Május
- 2020 Június
- 2020 Július
- 2020 Augusztus
- 2020 Szeptember
- 2020 Október
- 2020 November
- 2020 December
- 2021 Január
- 2021 Február
- 2021 Március
- 2021 Április
- 2021 Május
- 2021 Június
- 2021 Július
- 2021 Augusztus
- 2021 Szeptember
- 2021 Október
- 2021 November
- 2021 December
- 2022 Január
- 2022 Február
- 2022 Március
- 2022 Április
- 2022 Május
- 2022 Június
- 2022 Július
- 2022 Augusztus
- 2022 Szeptember
- 2022 Október
- 2022 November
- 2022 December
- 2023 Január
- 2023 Február
- 2023 Március
- 2023 Április
- 2023 Május
- 2023 Június
- 2023 Július
- 2023 Augusztus
- 2023 Szeptember
- 2023 Október
- 2023 November
- 2023 December
- 2024 Január
- 2024 Február
- 2024 Március
- 2024 Április
- 2024 Május
- 2024 Június
- 2024 Július
- 2024 Augusztus
- 2024 Szeptember
- 2024 Október
- 2024 November
- 2024 December
- 2025 Január
- 2025 Február
- 2025 Március
- 2025 Április
- 2025 Május
- 2025 Június
- 2025 Július
14:28:54 Préselt sonka házilag | |
Forrás: Olivia | 2015.09.23. Mostanában alaposabban olvasgatom a felvágottak címkéit az élelmiszerboltban, és bizony egyre több olyan „hozzávalót” is felfedezek, ami szerintem nem kellene bele. Elég lenne a hús, a fűszerek, legfeljebb kevés tartósító, bár úgy tudom, hogy a sós pácolás konzerváló hatású. Hirtelen ötletből vettem egy sonkaprést, és a forgalmazó által ajánlott fűszeres pácsót is megvettem hozzá, így házilag nagyon egyszerűen készítek sonkát. Az alábbiakban egy nagyon alap recept következik, a kész fűszeres pácsó használatával. Ha sima pácsót vásárolsz, akkor ízlés szerint bármivel lehet a páclevet tovább fűszerezni: bors, kömény, boróka, rozmaring, fokhagyma, stb. A hús fajtája is variálható, csináltam már nyers sertéscsülökből – amit előtte kicsontoztam, lebőröztem – és tervben van a pulyka- illetve csirkesonka is. Tetszés szerint lehet variálni a szárazabb és zsírosabb húsokat, kinek-kinek ízlése szerint. Egyelőre én is a kísérleti fázisnál tartok, de mivel már az első próbálkozások is sikeresek voltak, nem állok meg! Az én présemmel egykilós adagot lehet készíteni. A sonkapréshez kapott tájékoztató szerint 10%-os páclevet kell készíteni (vagyis egy liter vízhez dkg pácsó), de ez nekünk kissé sós ízű sonkát eredményezett, a 8%-os oldat is elég szerintem. A nyers húst mindenképpen pácolni kell néhány napig, füstölt húst viszont nem (ezt is ki fogom próbálni!) Hozzávalók: Az elkészítés nagyon egyszerű: a húst 3-5 cm-es kockákra vágom. A vizet a pácsóval felforralom, lassan gyöngyözve főzöm 10 percig. Teljesen kihűtöm. A húst egy jól záródó műanyagdobozba teszem, ráöntöm a levet, és hűtőbe teszem 4-5 napra. Minden nap kicsit átforgatom. Az ötödik napon a húst lecsepegtetem, és jó szorosan a présbe nyomkodom, majd ráerősítem a fedelét. Kell egy nagyobb fazék (nekem a húslevesfőző fazekam pont jó), amibe annyi vizet melegítek, amennyi majd 1-2 cm-rel ellepi a sonkaprést. Amikor a víz eléri a 90 fokot (még nem forr, de már gyöngyözik, akkor teszem bele a sonkaprést. 20 percig főzöm 90 fokon, majd további egy órán át 80 fokos vízben (Nekem van hőmérőm, de akinek nincs: a 90 fok olyan, mint a gyöngyöző húsleves, 80 fokon már szinte alig gyöngyöző a víz). A főzési idő leteltekor a prést kiveszem, és hagyom teljesen kihűlni (ez 3-4 óra is lehet), csak ekkor nyitom ki és veszem ki a kész sonkát. CSIRKESONKA FÁZISFOTÓK, LÉPÉSRŐL-LÉPÉSRE: Pácolás 5-6 napig (a páclé teljesen fedje el a húst): A húst a prés tartályába teszem: Jól rászorítom a fedőt: Főzés 80 percig (első 20 perc 90 fokon, utána 80 fokos vízben) Kész csirkemellsonka: | |
|